http://www.psx-sense.nl/plaatjes_2011/img_4db724a45fa47.jpg

Sony heeft zojuist onderstaande verklaring vrijgegeven op hun PlayStation Blog en het is erger dan we ooit hadden durven dromen. Gebruikersgegevens van ruim 77 miljoen mensen zijn gedumpt door een hacker. Je wachtwoord, je email, je adres ligt nu in de handen van wellicht een hackersgroep of individu die verkeerde bedoelingen heeft. Verander dus je wachtwoord van je mail adres mocht deze het zelfde zijn als je PlayStation Network ID, dit is namelijk echt niet te best.

Mogelijk zijn je credit card gegevens ook gestolen, Sony heeft hier echter nog geen duidelijkheid over. Dit is wellicht de grootste hackjobs die ooit heeft plaatsgevonden.

UPDATE: Er is nu een Nederlandse vertaling beschikbaar, deze is ook vanaf nu hieronder te bevinden.

Geachte PlayStation Network/Qriocity klant:

We hebben onlangs ontdekt dat tussen 17 April en 19 April 2011, bepaalde informatie van gebruikersaccounts op het PlayStation Network en Qriocity diensten werd gecomprimeerd in verband met een externe indringing in ons systeem. Hierdoor hebben wij:

1)    tijdelijk PlayStation Network en Qriocity services offline geplaatst

2)    een buitenstaande en erkende security firma gevraagd om een volledig en compleet onderzoek te ondernemen naar wat er gebeurd is; en,

3)    spoedig maatregelen genomen om de beveiliging van onze netwerkinfrastructuur te verbeteren en te versterken  door onze systeem te heropbouwen om U te voorzien van verbeterde bescherming van uw persoonlijke gegevens.

Wij waarderen uw geduld, begrip en aardigheid terwijl wij aan het werk zijn om deze problemen zo snel en efficiënt mogelijk op te lossen.

Hoewel we nog steeds de details van het incident aan het onderzoeken zijn, verdenken wij dat een onbevoegd persoon in het bezit is gekomen van de volgende informatie die U aan ons had verstrekt: naam, adres (stad, provincie, postcode), land, e-mail adres, geboortedatum, PlayStation Network/Qriocity wachwoord en login, en gebruikersnaam/PSN online id. Het is ook mogelijk dat uw profiel data werd verkregen, inclusief aankoopsgeschiedenis en factuuradres (stad, provincie, postcode). Als U een sub-account hebt geauthoriseerd, kan dezelfde data met betrekking tot die account verkregen zijn. Hoewel er geen direct bewijs is dat creditcard gegevens verkregen zijn op dit moment, kunnen we de mogelijkheid niet uitsluiten.

Als U uw creditcard data hebt opgegeven via PlayStation Network of Qriocity, adviseren wij U voor de veiligheid dat het mogelijk is dat uw creditcard nummer (exclusief security code) en geldigheidsdatum zijn verkregen.

Voor uw veiligheid, raden wij U aan om bewust te zijn van email, telefoon en post scams die om uw persoonlijke of gevoelige informatie vragen. Sony zal U nooit via deze kanalen contacteren, inclusief e-mail, om uw creditcard nummer of andere identiteits informatie te vragen. Mocht U een bericht ontvangen die om persoonlijke informatie vraagt, kunt U erop vertrouwen dat deze persoon niet voor Sony werkt. Wanneer de PlayStation Network en Qriocity diensten volledig hersteld zijn, raden wij U ten strengste aan zo snel mogelijk in te loggen en om uw wachtwoord te veranderen. Verder, als U uw PlayStation Network of Qriocity gebruikersnaam of password voor andere service(s) gebruikt, raden wij U ook aan om die te veranderen.

Om uzelf te beschermen tegen mogelijke identiteitsdiefstal of andere financiële verliezen, raden wij U aan om waakzaam te blijven door uw rekening afschriften of gelijkaardige documenten te controleren.

Onze excuses voor het ongemak en wij danken U voor uw geduld terwijl wij ons onderzoek afronden. Onze teams werken rond de klok en services zullen zo snel mogelijk hersteld worden. Sony neemt bescherming van gegevens zeer serieus en zal zich blijven inspannen om ervoor te zorgen dat er aanvullende maatregelen worden genomen om persoonlijke gegevens te beschermen. Het leveren van kwaliteit en veilige entertainment diensten is onze hoogste prioriteit. Neem a.u.b. contact opnl.playstation.com/psnoutage mocht U nog verder vragen hebben.

Hoogachtend,

Sony Network Entertainment en Sony Computer Entertainment Teams

* Sony Network Entertainment Europe Limited (voorheen bekend als PlayStation Network Europe Limited) is een dochteronderneming van Sony Computer Entertainment Europe Limited, de verantwoordelijke voor verwerking van data voor PlayStation Network/Qriocity persoonlijke gegevens