Je persoonlijke gegevens zijn gestolen vanaf het PSN, maar wat nu?

Op het moment loopt iedereen natuurlijk als een kip zonder kop door de huiskamer te ijsberen, want al je persoonlijke gegevens liggen op straat. Met de zojuist vrijgegeven informatie van Sony dat je adresgegevens, wachtwoord en mail-adres en misschien zelfs Credit Card-gegevens gestolen zijn, krijg je het toch even benauwd. De kans is groot dat het je nog niet eerder overkomen is, maar je bent door deze gebeurtenis samen met 77 miljoen andere mensen slachtoffer geworden van identity theft. Dit houdt in dat iemand in het bezit is van jou persoonlijke informatie en hier dingen mee probeert te doen.

Aangezien de gehele userdatabase van Sony gedumpt is, is de kans ontzettend groot dat ook je credit card gestolen is. Iets wat de situatie nog een tikkeltje erger maakt. Maar wat moet je nu doen in zo’n situatie?

1) Neem contact op met je bank en raadpleeg je credietnota. Vertel je bank over het feit dat het PlayStation Network gehackt is en dat je dus graag alle betalingen van de maand april wilt weten. De bank is op dit moment verplicht jou te vertellen wat er afgeschreven is. Wanneer er dus een betaling is gedaan waar jij niks van af weet, laat je dit weten aan je bank. Zij zorgen er dan voor dat je credit card geblokkeerd wordt. Jij bent NIET verplicht om deze betaling uit eigen zak te bekostigen. Meer informatie over een gestolen credit card kun je hier vinden.

2) Verander je wachtwoorden, de kans is groot dat veel van jullie voor het PlayStation Network dezelfde wachtwoord gebruiken als voor iets anders. Verander alle accounts die je hebt met dezelfde wachtwoord als je PlayStation Network. Het wachtwoord van je PlayStation Network account is namelijk in handen van een derde partij.

3) Verwacht veel spam en/of telefoontjes. De reden dat hackers zo’n userdatabase dumpen is zodat ze de gegevens kunnen verkopen. Je mail adres, telefoon nummer en post adres is namelijk geld waard. Houd er dus rekening mee dat je veel gaming gerelateerde spam kan ontvangen. Ga dus niet in op aanbiedingen van PSP’s, PS3’s of XBox-en die te mooi zijn om waar te zijn.

4) Blijf rustig, hoe moeilijk het ook is door in paniek te raken heb je alleen maar jezelf gek. Sony is tot op zekere hoogte toch wel aansprakelijk voor het waarborgen van privacy van hun gebruikers. Wanneer blijkt dat ze hier niet zorgvuldig mij om zijn gegaan, is het vrij goed mogelijk dat ze zelf voor de rechter worden gesleept.

 1. Anoniem -   
  AnonymousZijnGeiten's avatar

  Godverdomme zeg, ik heb me credit card gegevens niet ingevuld maar dit vind ik echt heel vervelend voor de mensen die dat Wel hebben gedaan, ik denk dat ik hierna als hij het weer doet ook gelijk een nieuw account ga maken wie is met mij ?

 2.    508 XP
  MrGreen95's avatar

  Ik denk dat dit het begin van de ondergang van sony is….
  die kut anonymous, ze hebben dit dan waarschijnlijk niet gedaan, maar hebben we heel veel hackers opgezet tegen sony.

 3. Anoniem -   
  BillenBafiaan's avatar

  Lolled @ Topic header

 4.    2527 XP
  Sixstar6's avatar

  Det is zwaar kut hoor ik en voor de rest ooke!!!… Wat ik haat zijn fucking kkk rot hacker die niets tedoen hebben dan iederen lastig vallen… Ik hoop me acount en Card niet mee is gekut..

 5.    45 XP
  Ron's avatar

  @MrGreen95:
  Ik denk dat dat wel mee gaat vallen.
  Dat het wereldwijd een grote impact zal hebben staat buiten kijf.

 6.    1 XP
  Fuxia's avatar

  Ik ga als dit alles voorbij is een nieuw account maken voor de zekerheid.

 7. Anoniem -   
  Eric's avatar

  Zwaar ruk !!! Wat ik niet snap is dat hier niet meer kenbaarheid aan wordt gegeven in de media.

 8. Anoniem -   
  Dooder39's avatar

  Fuuuuuuuuu- ik moet nu all mijn ww veranderen omdat ze veel opelkaar lijken! Ik hoop wel dat ik mijn dlc’s terug krijg.

 9.    35 XP
  Fukijama's avatar

  Heb net even gebeld met de ING bank..
  Ze wisten er nog niet van maar houden het nu goed in de gaten.

  Heb ze ook verteld dat er een kans is dat er meer mensen gaan bellen..

  Maar dit kan best het begin zijn van de ondergang. Maar dat is alleen wanneer er inderdaad geld van de creditcard afgaat.. Als er 200 afgaat van bijvoorbeeld 50 miljoen creditcards. Dan is Sony aansprakelijk..

 10.    171 XP
  bobka007's avatar

  als gy u credit card gegevens hbt 1 keer gebruikt om iets op PSN te kopen, dan zijn de gegevens al automatisch opgeslagen denk ik ?!?!? ja of nee?

 11. Anoniem -   
  hansje331's avatar

  enig idee wat er gebeurt als mijn psn euro’s wegzijn? heb namelijk nog 18 euro ofso erop staan zou wel lelijk zijn als ik dat niet meer heb, ik ga trouwens ook een ander account aanmaken als dit allemaal achter de rug is. vind het trouwens wel triest voor Sony……

 12.    1919 XP
  ddvos's avatar

  Ik hoop niet dat ze mijn credit cardiff gegevens hebben dan wil ik ze echt persoonlijk in elkaar slaan

 13. Anoniem -   
  Anoniem's avatar

  reageren als patrick 1982???? wtf ik kan nu een reactie plaatsen op het account van patrick1982 (dit ben ik dus NIET!!!) wat krijgen we nou?

  dit bericht/reactie is geplaatst door rufuzmitchell en niet door patrick1982…WTF????

 14.    518 XP
  rufuzmitchell's avatar

  oh nee, toch niet! zag er erg raar uit, ik kon reageren op iemand anders account (althans zo leek het)

  on topic: Ik heb geen CreditCard,dus daar maak ik me geen zorgen om, maar moet ik nu alle wachtwoorden wijzigen van alle dingen waar ik inlog? (mailaccount,internetbankieren, internet fora etc etc?)

  Kan iemand hier even duidelijkheid in brengen? ik ben een dikke noob,dus geen idee hoe onveilig dit nu is. Ik gebruik idd wel veel dezelfde wachtwoorden…

 15. Anoniem -   
  Inyourface's avatar

  Dit is echt zwaar kut gewoon mijn gegegevens en van miljoenen andere mensen liggen ‘op straat’ sony kan zeker een schadeclaim verwachten. wegens het niet veilig kunnen bewaren van gebruikersgegevens

 16.    428 XP
  Djives's avatar

  Net Gebeld naar mijn bank. Ze wisten ervan gelijk geblokkeerd krijg binnen een week een nieuwe. Ik raad dit wel aan, want stel dat playstation faliet gaat kan je naar je centen fluiten en bewijs maar dat het zo is. Beter gezeur voorkomen!

 17. Anoniem -   
  ricardo's avatar

  ik heb altijd alleen me adres ingevuld gegevens mbt geld vul ik nooit wat in

 18.    31 XP
  patrick1982's avatar

  @rufuzmitchell:

  Blijf van men account af he :p

 19.    8 XP
  Zuttasoxx's avatar

  Jullie weten toch dat je een security code nodig hebt voor het gebruik van de credit card en net dat hebben ze niet.

  Ik zou gewoon je rekening in de gaten houden, maar de kans dat het effectief allemaal gebruikt kan/zal worden is vrij klein.

  En met de 70 miljoen wachtwoorden gaan ze heus wel niet alle sites afschuimen. Je email paswoord zal je misschien wel moeten veranderen best.

 20. Anoniem -   
  Kris's avatar

  haha dit zit ik nu al drie dagen te zeggen?het was toen al geweten dat Sony niet eens de moeite gedaan heeft om de gegevens van hun leden op psn te coderen.Alles staat gewoon uncrypted op het netwerk!!!Heeel amateuristisch van SONY!!!

 21. Anoniem -   
  Michel's avatar

  @rufuzmitchell:

  ja, overal waar je soortgelijke wachtwoorden gebruikt in combinatie met je mailadres of eenzelfde soort gebruikersnaam moet je de wachtwoorden gaan wijzigen naar iets geheel anders. Let op: Geheel anders!

  Daarnaast ben ik wel bang dat dit identiteitsfraude ook een boost geeft. Jouw adresgegevens, naam en geboortedatum. O, mijn, god.

  Voorbeeld: ik bel de bank om mn CC te laten blokkeren. Waar vragen ze naar. Adres, rekeningnummer, naam, geboortedatum. Er zijn genoeg instanties waar je met naam en geboortedatum al voldoende hebt. (zoals verhogen abonnementen etc.)

  Is maar om voorbeelden te geven wat voor implicaties dit kan hebben.

 22.    518 XP
  rufuzmitchell's avatar

  @patrick1982: haha geen zorgen,dude. ik ben geen hacker!

 23.    518 XP
  rufuzmitchell's avatar

  @Michel: Oke,bedankt..ik ben gisteravond al voor de zekerheid direct maar al mijn WW’s gaan veranderen (in iets compleet anders) nu alleen nog mn psn account ww als ik weer online kan.

  wel een enorme blunder van Sony,zeg.ongelooflijk!

 24. Anoniem -   
  carl's avatar

  ik heb nog veel vragen namelijk.
  1. als je iets gekocht hebt en toen op verwijderen hebt gedrukt is het dan wel echt verwijdert en niet blijven hangen.
  2. je moet ook altijd je w8woord invoeren van je creditcard waarom bewaren ze die dan?
  3. is het nou zeker of niet. op nieuws zeggen ze van niet.

 25. Anoniem -   
  joey's avatar

  als je iets hebt gekocht staaat je cc dan gelijk opgeslagen?

 26. Anoniem -   
  ps3vanolaf's avatar

  van mij mag iedereen die dat wil mijn credit card gegevens hebben want jullie hebben er toch niks aan, maar dat mn e-mail en telefoonnummer weg zijn vind ik veel erger

 27.    215 XP
  Tijmen's avatar

  Good thing dat ik voor PSN al een apart wachtwoord gebruik, zag dit namelijk een half jaar geleden al aankomen.

 28. Anoniem -   
  JBDVK's avatar

  gvd sony als ik al die kkzooi krijg mag ik hope dat jullie failliet gaan

 29.    177 XP
  ideklein17's avatar

  Ik vind het zo zielig voor Sony.
  Vader van Playstation overleden en nu dit.
  Als Microsoft dit nou is overkomt.
  Dan is de wereld beter af en kunnen wij mooi toekijken.

 30.    2117 XP
  mausi-gangsta's avatar

  @JBDVK: als dat zo zou zijn kunnen we niet meer psn’n [email protected]ideklein17: was het microsoft maar overkomen..:p