http://www.psx-sense.nl/plaatjes_2011/img_4db7ec9079d53.jpg

Inmiddels is het nieuws dat het PlayStation Network gehackt is zich als een lopend vuurtje aan het verspreiden en is inmiddels iedereen ervan op de hoogte. Natuurlijk zijn de mensen die de persoonsgegevens hebben bemachtigd strafbaar, maar dat betekent niet per definitie dat Sony ook onschuldig is.

Wij deden navraag bij Arnoud Engelfriet, hij is ICT-jurist en gespecialiseerd in internetrecht. We vroegen hem in hoeverre Sony nu aansprakelijk gesteld kan worden voor het feit dat er vanaf hun servers maar liefst 77 miljoen persoonsgegevens zijn ontvreemd. Arnoud mailde ons het volgende terug:

De privacywet (Wet bescherming persoonsgegevens) eist dat bedrijven adequate maatregelen nemen tegen ongeautoriseerd gebruik en diefstal van persoonsgegevens. De vraag is dus of Sony dat heeft gedaan. Dat het systeem gehackt is, baart zorgen: dat hoort toch niet zomaar te kunnen? Maar het is niet uit te sluiten dat het om een zeer geavanceerd hackteam gaat dat ondanks al het mogelijke toch binnen wist te dringen. Net zoals huizen met politiekeurmerksloten toch ook wel eens gekraakt worden.

Zonder te weten wat Sony heeft gedaan ter beveiliging of hoe de hackers zijn binnengedrongen is er juridisch niet zo veel over te zeggen.

Er zal waarschijnlijk ook een onderzoek gedaan worden naar Sony gezien er ook al vragen zijn gesteld van al enkele gouverneurs in Amerika. Ook heeft bekend PlayStation 3-hacker Mathieulh naar eigen zeggen Sony al lang geleden op de hoogte gesteld van bugs in het PlayStation Network. Het moge dan ook duidelijk zijn dat er omtrent deze gehele affaire de komende dagen nog veel meer gaat gebeuren, we houden jullie op de hoogte.