Is Sony juridisch aansprakelijk? Wij doen navraag bij Arnoud Engelfriet

http://www.psx-sense.nl/plaatjes_2011/img_4db7ec9079d53.jpg

Inmiddels is het nieuws dat het PlayStation Network gehackt is zich als een lopend vuurtje aan het verspreiden en is inmiddels iedereen ervan op de hoogte. Natuurlijk zijn de mensen die de persoonsgegevens hebben bemachtigd strafbaar, maar dat betekent niet per definitie dat Sony ook onschuldig is.

Wij deden navraag bij Arnoud Engelfriet, hij is ICT-jurist en gespecialiseerd in internetrecht. We vroegen hem in hoeverre Sony nu aansprakelijk gesteld kan worden voor het feit dat er vanaf hun servers maar liefst 77 miljoen persoonsgegevens zijn ontvreemd. Arnoud mailde ons het volgende terug:

De privacywet (Wet bescherming persoonsgegevens) eist dat bedrijven adequate maatregelen nemen tegen ongeautoriseerd gebruik en diefstal van persoonsgegevens. De vraag is dus of Sony dat heeft gedaan. Dat het systeem gehackt is, baart zorgen: dat hoort toch niet zomaar te kunnen? Maar het is niet uit te sluiten dat het om een zeer geavanceerd hackteam gaat dat ondanks al het mogelijke toch binnen wist te dringen. Net zoals huizen met politiekeurmerksloten toch ook wel eens gekraakt worden.

Zonder te weten wat Sony heeft gedaan ter beveiliging of hoe de hackers zijn binnengedrongen is er juridisch niet zo veel over te zeggen.

Er zal waarschijnlijk ook een onderzoek gedaan worden naar Sony gezien er ook al vragen zijn gesteld van al enkele gouverneurs in Amerika. Ook heeft bekend PlayStation 3-hacker Mathieulh naar eigen zeggen Sony al lang geleden op de hoogte gesteld van bugs in het PlayStation Network. Het moge dan ook duidelijk zijn dat er omtrent deze gehele affaire de komende dagen nog veel meer gaat gebeuren, we houden jullie op de hoogte.

 1. Anoniem -   
  PS3HASNOGAMES's avatar

  krijg je ervan sony als je niet naar een eerdere hacker luisterd die duidelijk aangeeft dat een bugs in beveiliging zitten. Dat hun gehacked zijn is niet leuk, totaal niet! Hoop dat het weer goed komt, alleen dat Sony dit had kunnen voorkomen door misschien naar de hacker te luistere is erg ;)..

  Vraag mij is dit een hacker die dit gedaan heeft omdat Sony toen open os enz heeft verboden of is dit gewoon uit het niks een hack xD

 2. Anoniem -   
  Kris's avatar

  Goed van die hackers,die laten tenminste niet met zich sollen.Sony denkt zomaar alles te kunnen en dat de ps3 die wij allemaal betaald hebben van hun blijft. In het begin maakten ze reclame met hun open Os en dergelijke. Dit werd er achteraf zomaar allemaal uitgehaald zonder uitleg of compensatie.Wat denken ze wel,hopelijk zullen ze zich nu es bezinnen en wat meer respect tonen aan hun eigen klanten…

 3.    449 XP
  AT1LLA's avatar

  @PS3HASNOGAMES:

  Ja trost van japan, ze luisteren bijna niemand

 4.    844 XP
  thom430's avatar

  @Kris:
  Ze maken er reclame voor ja, maar het is gewoon duidelijk in de gebruikersovereenkomst aangegeven dat Sony functies mag toevoegen/verwijderen…

 5.    6677 XP
  Myx's avatar

  @Kris: Ja want dit 300 euro die jij voor neerlegt, heb je ook recht op ALLES of niet. Achterlijke snol. Het psn is van sony, daar heb jij geen cent extra voor betaald. Jij hebt alleen betaald voor de hardware, voor de rest is alles nog van sony.

 6. Anoniem -   
  ano's avatar

  OtherOS was geen selling point en er is ook geen reclame voor gemaakt! Stelletje lutsers.

  Anomyous en al deze hackers flink de cel in en boete geven..

 7. Anoniem -   
  Kris's avatar

  @ano: in het begin,toen jij waarschijnlijk nog niet geboren was wel hoor!!Haha Toen werd duidelijk gezegd door Sony dat je bv.Linux kon draaien op je PS3!
  Die Ps3 kan veel meer dan enkel games afspelen,waarom zou je daar geen gebruik mogen van maken vraag ik me af?
  Daarom vind ik ook dat Sony te ver gaat met het najagen van die hackers,want dan komen ze zeker terecht in het straatje van de verliezers want dit kunnen ze echt niet aan…dat is de afgelopen week nog maar es gebleken.
  En de software is en blijft van Sony inderdaad maar ik wil nog wel eens zien of die mensen die Sony nu aanklaagt echt wel strafbaar zijn? Zeker omdat ze hun eigen software geschreven hebben en dus niks van Sony zelf gestolen is,wat is daar strafbaar aan.
  Ik spreek nu los van het voorval met het PSN,in hoeverre men echt zinnes was om creditcard gegevens echt de gaan gebruiken of men enkel wou bewijzen dat Sony echt geen moeite doet om de gegevens van hun eigen klanten iets of wat te beschermen…Ze zouden beter de hackers in dienst nemen ipv ze aan te klagen,dan zou het tenminste in orde komen!!

 8.    1919 XP
  ddvos's avatar

  ik denk toch dat uit eindelijk sony alles mag betalen want hun zijn verantwoordelijk voor onze gegevens

 9. Anoniem -   
  johan's avatar

  kris heeft gelijk.

  als je hardware koopt waarom mag je er dan niet mee doen wat je wil. (bedoel niks over het hacken van het psn dat mag natuurlijk niet maar het is hun verdiende loon)

 10.    140 XP
  fons78's avatar

  UPDATE OVER ONDERBREKINGEN IN DE PSN-SERVICE zie link :

  http://nl.playstation.com/home/news/articles/detail/item369675/Update-over-onderbrekingen-in-de-PSN-service/?site_locale=nl_NL

 11.    153 XP
  Olli's avatar

  Hackers die aangeven dat er lekken in de beveiliging zitten en dit bij het bedrijf melden en niets met de informatie doen….geen probleem mee, kunnen we van leren denk ik.
  Hackers die bewust schade aanrichten….ophangen.

  Sony mag denk ik eens opfris cursus infra securtiy geven aan die kneuzen kermis van hun 😀

 12. Anoniem -   
  kubilay's avatar

  ok het is dom van de hackers maar sony is gewoon dom blablabla we kunne alles geloof mij ik ken die hackers nie maar het zullen vast jappaners zijn want sony doet niks met die ongelukken van japan geen geldinzamel ding ofso die jappaners zijn slim hoor

 13. Anoniem -   
  kubilay's avatar

  jongens slecht nieuw 🙁 ik heb sony gebeld ja een van de mensen die telefoon opneemt ze zeiden dat het miss niet echt hackers waren maar hun zelf een fout hebben gemaakt ik denk dat hun gewoon zelf de hackers zijn ze willen meer geld en dan gaan ze zeggen gehackt en dan doen hun met bankrekeningen voorbeel iets kopen en dan mag jij lekker betalen dat is ook wel een probleem zijn

 14.    428 XP
  Djives's avatar

  Je kan het ook op een “onrechtmatig daad” gooien omdat sony slordig met je gegevens is om gegaan en jij daardoor schade lijd.

  Maar kan wel bijdehand sony voor de rechter slepen maar, denk dat er niks meer te halen als de schadeclaims terecht worden verklaard.

 15.    428 XP
  Djives's avatar

  @kubilay:

  Geloof dat nou maar niet Sony zet echt niet hun naam op het spel om zo geld afhandig te maken. HELLLLLLL NO

 16.    153 XP
  Olli's avatar

  @kubilay: Ik wil niet vervelend zijn maar jij persoonlijk zal niet met de kosten zitten.
  Of de creditcard maatschapij of Sony zal voor de kosten moeten opdraaien.
  Jij als gebruiker dus niet…

  Wat jij hier aangeeft is een strafbaar feit…denk niet dat Sony zo zaken doet 😉

 17.    329 XP
  arnoud1997's avatar

  whahahaha ik heet ook arnoud!!

 18.    1553 XP
  Roytjuh's avatar

  @ano:
  Daar is juist wel reclame voor gemaakt! In de reclamereeks van wat hij wel niet kon allemaal.

 19. Anoniem -   
  essay writing service's avatar

  Very hot stuff referring to this good post ! Someone can select writing service to buy essays, as well the students want to order essay writing.