Eerste slachtoffer CC-fraude van het PSN officieel?

Het gaat niet zo goed met al het nieuws omtrent de Credit Card-gegevens die waarschijnlijk via het PlayStation Network verkregen zijn. Eerst hadden we het bericht dat ze te koop zijn, daarna zelfs dat de CC-gegevens aangeboden zijn aan Sony zelf. En nu schijnt officieel het eerste slachtoffer te zijn van dit hele gedoe.

In Adelaide, Australië woont Rory Spreckley die zijn Credit Card ook via zijn PlayStation 3 gebruikt. Toen hij op zijn rekening keek, was er voor 2.000 Australische Dollars besteed die hijzelf niet heeft uitgegeven. Dit bericht is officieel het eerste bericht van mogelijke CC-fraude dat is verkregen vanaf het PlayStation Network.

“I logged into my bank account just to check everything was OK and I found out there was some just over $2,000 in charges which I didn’t personally accrue.”

Of dit komt doordat het PlayStation Network is gehacked of dat zijn vrouw het heeft gedaan zonder zijn medeweten, is nog niet bekend.

 1.    1604 XP
  BloodlyKill's avatar

  Heeft hij dan geen screenshot gepost en hoe weetje dat hij hetgeld niet zelf had gebruikt en als je het aan mij vraagt na al die waarsachuwingen van sony en je blokkeert je cc nog niet vind ik het jammer genoeg je eigen schuld maarja ik blijf bij mijn eerste reactie eeerst zien dan geloven ik kan ook 1000,- van me bank afschrijven en zeggen ja sony

 2.    153 XP
  Olli's avatar

  Vreemd verhaal, Visa houd dit soort grote transacties in de gaten.
  Vanmorgen nog bevestigd door ze.

 3.    49 XP
  Kill91-'s avatar

  Ik denk dat als die hackers geld van creditcards af gaan halen, dat je dan wel veel meer meldingen krijgt dan maar 1. Ze gaan heus niet alle creditcards 1 voor 1 leeg halen. Daarnaast houden de creditcard maatschappijen de transacties nu extra goed in de gaten dus zolang die niks melden is er ook niet veel aan de hand. Beetje bangmakerij deze berichten.

 4. Anoniem -   
  Anoniem's avatar

  lol nu gaat iedereen massaal zelf geld er af halen en zeggen dat het door die hackers komt -.-

 5.    816 XP
  k1ll1ng5pr33's avatar

  “Dit bericht is officieel het eerste bericht van mogelijke CC-fraude dat is verkregen vanaf het PlayStation Network.”

  Het sleutelwoord hier is: mogelijk.

 6.    140 XP
  fons78's avatar

  De securitycode staat niet in de DB van Sony omdat ze de securitycode nooit gevraagt hebben. Dus dit is fake…

 7.    153 XP
  Olli's avatar

  @fons78: die CVV code word wel gevraagd.

  Verder noem ik dit ook geen “Eerste slachtoffer CC-fraude van het PSN officieel” hier worden alleen aannames gedaan.
  Officeel is bij mij een bevestigd door Sony of creditcard maatschappij.

  Update: hey Woofer, ik denk geef het maar aan 😉

 8.    879 XP
  WoofeR's avatar

  Er stond ook een vraagteken in de titel, die is weggevallen net dan…

 9.    1569 XP
  Wouter1980's avatar

  @BloodlyKill: al die waarschuwingen van Sony valt ook wel mee he.
  Het zijn bijna allemaal geruchten die je leest..

 10.    2527 XP
  Sixstar6's avatar

  Kom maar online PS3 ik vind het wel Oke nu

 11.    2527 XP
  Sixstar6's avatar

  Kom maar online PS3 ik vind het wel Oke nu

 12. Anoniem -   
  hollandhards's avatar

  ik heb inmiddels ook vna meerdere vernomen dat er vreemde transacties zijn geweest. allemaal sinds PSN hack, en ook zij hadden hun CC bij sony staan.

  ik denk dat er nog veel meer afschrijvingen gaan plaatsvinden

 13.    344 XP
  Galaick's avatar

  [email protected] plaatje, zou me niks verbazen trouwens, vrouwen he?

 14.    153 XP
  Olli's avatar

  @hollandhards: en dan nog zijn dit aannames tot er echte bewijzen zijn.

 15. Anoniem -   
  ricardo's avatar

  haha als ik nou tegen een vreemde zeg hier heb je me pas gegevens bestel maar wat op internet voor paar 1000 vervolgens kijk ik op me rekening en zie ik wow 5000 afgeschreven ff melden bij sony haha de fraude word gefraudeerd op die manier

 16. Anoniem -   
  gast's avatar

  @BloodlyKill:
  Die opmerking van jou over eigen schuld slaat ook als een l*l op een drumstel met een k*tgeluid. Er zijn genoeg mensen die maar 1 keer per maand inloggen op het psn. Die mensen hebben misschien niet eens door wat er aan de hand is.
  Niet iedereen zit ook de hele week op het internet te struinen.

  Ok er is een mail door sony verstuurd aan alle psn-leden om te waarschuwen om je w8woorden te veranderen, maar over het blokkeren van je cc staat er niks in (wel dat je het in de gaten moet houden). De mail is ook pas een week na het offline gaan gestuurd, dus in de tussentijd kan er veel gebeurd zijn.

  Misschien komen de gevallen van cc fraude aankomende weken pas aan het licht.
  Misschien wachten ze er wel een paar maanden mee totdat alles rustig lijkt en gaan dan de gegevens pas misbruiken. Wie zal het zeggen.

 17.    1604 XP
  BloodlyKill's avatar

  @gast: je zegt het zelf als het pas gebeurt dan moet je wel zoiets weten en als je 1x per maand op je ps3 gaat dan is het heel ongebruikelijk dat je ook nog je cc eraan koppelt en als je vaker er op bent dan vind je het tog raar dat je niet kan inloggen dan zou iemand met een gezond verstand kijken wat er aan de hand is

 18.    137 XP
  pimmetje-r's avatar

  Weer een onzinbericht lijkt mij… Credit card fraude is aan de orde van de dag. Kans is natuurlijk groot dat veel daarvan toevallig ook een PS3 hebben.

  En misschien is dit bericht gewoon gelul, dus waarom jullie dit ‘officieel’ noemen snap ik niet. Heb in de afgelopen dagen al meerdere berichten gelezen over mensen die zeggen geld kwijt te zijn trouwens.

 19.    153 XP
  Olli's avatar

  @pimmetje-r: er stond even in het begin geen ? achter
  “Eerste slachtoffer CC-fraude van het PSN officieel?”
  Psx-sense gooit hier een discussie open of het nu wel of niet zo is.
  Geen onzin toppic, alleen zorgen dat er niet teveel paniek gezaaid word nu 😉

 20. Anoniem -   
  gast's avatar

  @BloodlyKill: Je gebruikt wel veel veronderstellingen in je verhaal.
  Die kloppen misschien voor jou wel, maar een ander denkt er misschien anders over.
  Je moet zoiets wel weten; Ik moet helemaal niks.
  Ongebruikelijk om cc te koppelen als je niet vaak online bent; Ohw, ik speel af en toe, vooral singleplayergames, maar koop af en toe (zelden) wat in de store met cc. Ik koop liever geen psn cards, want die kunnen verlopen.
  Als je niet kan inloggen kijken wat er aan de hand is; Dan moet ik wel toevallig op dat moment wat in de store willen kopen, anders kom ik daar niet achter. Mijn ps3 staat niet in verbinding met internet, alleen als ik iets wil kopen in de store sluit ik de kabel aan. Vaak is het ook zo dat er onderhoud wordt gepleegd als het netwerk offline is dus op het eerste oog niks bijzonders aan de hand zou ik zeggen.

 21.    486 XP
  distefano's avatar

  ik citeer even het laatste nieuws , de nummer 1 krant uit belgie .
  dat bevat nog wat meer info :

  Bij de cyberaanval op het PlayStation Network, dat overigens nog steeds platligt, zouden de gegevens van 2,2 miljoen kredietkaarten zijn gekopieerd. Er zouden ook al tientallen gevallen zijn waarbij die gestolen gegevens misbruikt zijn om aankopen te doen, de meeste in Duitsland en Japan. De hackers bieden volgens The Guardian, die sprak met Kevin Stevens, een security analyst bij Trend Micro, ook de gestolen gegevens te koop aan momenteel, inclusief de CVC-code, de drie cijfers achteraan op uw kredietkaart, die u nodig hebt wanneer u aankopen doet met uw kaart waarbij u de kaart zelf niet fysiek kan presenteren.

  Tussen 17 en 19 april braken hackers in bij het PlayStation Network, dat gebruikt wordt door 77 miljoen gamers wereldwijd. “Tientallen” gebruikers zouden daarna al het slachtoffer geworden zijn van fraude met hun kaart. De cyberaanval zou volgens hackermiddens uit Europa komen. Opvallend is dat de fraude ook voornamelijk aankopen bij Duitse winkels en zelfs luchtvaartmaatschappijen behelst.

  Blackmail
  Volgens de bronnen van The Guardian zouden de hackers in eerste instantie geprobeerd hebben om Sony te blackmailen: ze wilden de gegevens teruggeven aan het bedrijf, mits een forse afkoopsom. Op Amerikaanse techsites zijn ook al een aantal getuigenissen opgedoken van gamers die opgebeld werden door Sony om hen te waarschuwen dat ze hun kredietkaart nauwgezet in de gaten moesten houden. Toen ze gingen checken zouden ze effectief misbruik gevonden hebben. Het ging over bedragen tot 400 euro.

  Sony “weet het niet”
  Sony blijft ondertussen bij z’n officiële statement dat de databank met kredietkaartnummers beveiligd was, maar dat het niet met volle zekerheid kan zeggen dat er geen gegevens gestolen zijn. Het bedrijf wil gebruikers wel gerust stellen met het feit dat de CVC code, de drienummerige beveiligingscode, niet in de databank staat.

  Tussen 21 en 35 % wil overstappen
  Ondertussen blijkt uit verschillende enquêtes dat tussen 21 en 35 procent van PlayStation-eigenaars eraan denken om over te stappen naar de Xbox door de affaire.

  In de Amerikaanse staat Californië zijn twee afzonderlijke rechtszaken wegens nalatigheid aangespannen tegen Sony, de Japanse fabrikant van de PlayStation.

  Sony stelt dat de kredietkaartgegevens in dat netwerk versleuteld zijn, maar “kan niet uitsluiten dat criminelen daar toch misbruik van maken”. De rechtszaken zijn gericht op schadevergoeding. Sony wordt er niet alleen van beschuldigd het netwerk onvoldoende te hebben beveiligd, maar ook dat het de diefstal van de gegevens een week heeft stilgehouden, na de ontdekking op 19 april.

  Banken
  Bovendien dreigen banken de dupe te worden van de diefstal van de gegevens. De vrees bestaat dat mensen na de diefstal hun kredietkaart niet meer vertrouwen en voor hun betaaldiensten uitwijken naar de concurrentie. Als mensen vanwege de diefstal een nieuwe kredietkaart aanvragen, kost dat zo’n drie tot vijf dollar per kaart, onder meer door administratie en verzending. (mvl/sg)

 22. Anoniem -   
  Pattimuraa's avatar

  Wat een bullshit verhalen! Ze moeten is stoppen met dat publiseren van verhalen die mensen hebben over het stelen van geld.
  Laat de bank maar komen met die meldingen, niet een of andere sjonnie uit Adelaide