Review: Virtua Tennis 4 – Naast Top Spin is er nog een andere grote tennisfranchise waar we mee aan de slag kunnen gaan op de PlayStation 3. Virtua Tennis 4 is onlangs uitgekomen en SEGA probeert er natuurlijk alles aan te doen om een keiharde ace te slaan richting Top Spin 4. Wordt dit een ‘Love Game’ voor Virtua Tennis 4 of roept de scheidsrechter keihard “Out!”? Daar kom je snel genoeg achter in deze review van Virtua Tennis 4.

World Tour

Virtua Tennis 4 staat vooral centraal om de World Tour. In deze modus ga je de hele wereld over in vier seizoenen met in elk seizoen een hoofdtoernooi als doel. Je gaat de wereld over op de manier van een echt ganzenbord. Door middel van kaartjes bepaal je zelf hoeveel je loopt en wat je onderweg doet.

Zo kan je bijvoorbeeld trainingen gaan doen, meedoen aan satelliet-toernooien, geld doneren aan goede doelen, handtekeningsessies houden en noem maar op. Overal kan je sterren verdienen waardoor jij aan sommige toernooien mee kan doen. De trainingen zijn vooral bedoeld om jou beter te maken in je snelheid, precisie, kracht en je stamina.

De hele World Tour gaat om de vier grote toernooien in Australië, Engeland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Het is jouw doel om deze grote toernooien op je naam te schrijven en dat gaat niet echt moeilijk. Virtua Tennis 4 is namelijk vooral een Arcade game en richt zich totaal niet op het realistische gevoel. Dat is voor de serieuze gamer misschien een groot nadeel, maar voor diegene die even een lekker potje wilt tennissen juist ideaal.

Enkel of dubbel

Tijdens de World Tour kan er van alles gebeuren. Als je bijvoorbeeld op een rood vlak komt, dan kan het zijn dat je geld verliest. Ook zijn er zat andere mogelijkheden om jezelf in de schijnwerpers te zetten, zoals oefenwedstrijden tegen beroemde spelers als Andy Roddick en Rafael Nadal.

Met de eerder genoemde trainingen verbeter je jezelf niet alleen, als je het goed doet heb je ook de kans om een goede dubbelpartner te krijgen. Als er een topspeler naar je training komt kijken en deze voltooi je prima, dan biedt hij of zij je de mogelijkheid aan om samen met hem of haar een koppel te vormen voor dubbeltoernooitjes die je tegenkomt.

Verkleden maar

Virtua Tennis 4 bevat enorm veel materiaal die je gaandeweg kan unlocken. Zo zijn er complete outfits van bekende spelers zoals Roger Federer die je kan unlocken, maar er is ook een groot assortiment aan tennisrackets, broekjes, schoenen, petjes, shirtjes, enz. Hoe meer doelstellingen je haalt, des te meer je vrij speelt.

Naast de serieuze kleding is er ook carnavalskleding. Gekke rackets, petjes, broeken, noem maar op. Deze outfits heb je soms ook nodig voor gekke toernooitjes waarbij je zelfs ook sterren kan verdienen aan de meest gekke outfit op het toernooi. Dit is een leuke toevoeging en verhoogt de diversiteit van de game nogal.

Minigames en legendes

De World Tour bevat allemaal minigames die je ook buiten deze modus kan spelen. Deze zogenaamde minigames variëren enorm. Zo kan het zijn dat je tegen grote kaarten moet slaan om een pokercombinatie te krijgen of je moet een doelman verschalken met je service.

Deze minigames bevorderen je eigenschappen in de World Tour en buiten deze tour om zijn ze vooral leuk om eventjes tussendoor te doen. Kortom, de vele verschillende modi tijdens de World Tour en het grote assortiment aan kleding en toebehoren vergroten wel het speelplezier van Virtua Tennis 4.

Tevens zijn er een paar minigames die alleen beschikbaar zijn voor de PlayStation 3 versie. Dat niet alleen, zo zijn er ook een paar tennislegendes waarmee je kan spelen welke exclusief voor de PlayStation 3 versie van Virtua Tennis 4 zijn verschenen. Deze legendes zijn niemand minder dan de heren Boris Becker, Stefan Edberg en Patrick Rafter. Dit zijn kleine, maar toch leuke extra’s die je krijgt als PlayStation 3 gamer.

Gameplay

Virtua Tennis 4 is op en top een arcade game. De game richt zich totaal niet op het realisme, maar dat hoeft niet verkeerd te zijn. Hierdoor speelt de game ontzettend snel weg en als je eventjes doorgaat dan ben je zo door de World Tour heen. Voor een realistische tennisgame hoef je Virtua Tennis 4 dus echt niet aan te schaffen.

De besturing is ook totaal niet moeilijk, je beweegt gewoon met de analoge sticks en daarmee stuur je ook de bal. De vier-knops buttons bepalen hoe je slaat. Zo bepaal jij wanneer je een bal ‘lobt’ of smasht, aan jou de keuze. Het is wel van belang om goed positie te kiezen als je de bal wilt slaan, anders gaat het alsnog verkeerd.

De game is ook te spelen met de PlayStation Move en dat is goed te doen. Je bent lekker in beweging en met de controller in de hand gaat het best wel goed af. Wel raden we je aan om genoeg ruimte om je heen te hebben voordat je iets of iemand toevallig goed raakt.

Graphics & Sound

Grafisch gezien ziet Virtua Tennis 4 er niet verkeerd uit. Met het oog op een echte arcade game zien de spelers er wonderbaarlijk realistisch uit. De gelijkenissen met de echte topspelers die in de game aanwezig zijn, zijn goed verwerkt en daar is weinig slechts over te vertellen.

Over het geluid zijn we anders te spreken. De muziek is dramatisch en irritant, daarom hebben we deze maar gelijk uitgezet in het menu. Vooral tijdens de wedstrijden die je speelt is de muziek irritant. Zonder muziek is het veel lekkerder om te tennissen en dat merk je ook wel.

De geluiden in Virtua Tennis 4 zijn dan wel weer goed te noemen. Alles hoort er wel een beetje bij, maar er is dan toch een minpunt. Als je bijvoorbeeld een wedstrijd speelt op een baan waar weinig toeschouwers zijn en je hoort opeens heel veel gejuich, dan kijk je toch wel even om je heen. Dit is jammer genoeg minder goed toegepast, alhoewel het publiek wel met de wedstrijd meeleeft, wat dan wel weer goed uitpakt.

Conclusie

Virtua Tennis 4 heeft een leuke World Tour, die je meemaakt als een groot potje ganzenbord. De minigames zijn vermakelijk en samen met het grote assortiment, de vele opties en diversiteit van de game is Virtua Tennis 4 best een leuke game. Virtua Tennis 4 is een echte arcade game die de PlayStation Move goed ondersteunt, maar voor de realistische gamer is deze niet weggelegd.

Pluspunten

  • World Tour
  • Typische arcade game
  • Spelers zien er realistisch uit
  • Exclusieve content voor PS3-versie

Minpunten

  • Irritante muziek
  • Geen game voor de realistische gamer