Review: Outland

Review Outland – God zegene de dag dat de PlayStation Store terug kwam. Sony heeft eindelijk een hoop nieuwe content en games kunnen uitbrengen die eigenlijk al lang in de PlayStation  Store had moeten liggen. Eén van de games die onder deze categorie valt is Outland. Deze platformer probeert met zijn aparte art style en old school gameplay de aandacht op zichzelf te werpen. Is Outland het spelen waard of is deze game niets meer dan een mooi bewegend plaatje? Je leest het in deze review!

Licht en duisternis

Outland begint met het uitleggen van het verhaal in de game. De wereld is geschapen door twee zusters, licht en duisternis. Na de creatie van de wereld probeerde zij echter de wereld weer te vernietigen. Een held zorgde er echter voor dat dit niet gebeurde en sloot de zusters op. 30.000 jaar later begint hun gevangenis te verzwakken en moet een nieuwe held ervoor zorgen dat de zusters de wereld niet vernietigen.

Het verhaal klinkt allemaal erg bekend in de oren. Het leunt vooral op spellen als Zelda en andere old school titels, maar gelukkig is het wel interessant genoeg om door te blijven spelen. Daarnaast is de gameplay de echte ster van deze game.

Oldschool fo shizzle

Outland is een old school platformer. Je beweegt van links naar rechts en hebt een knop om te springen. Bam that’s it. Echt waar? Nee natuurlijk niet, maar dit is wel de basis van elke platformer en het werkt wederom hemels. De game weet meteen die old school platformer vibe op te roepen. Naarmate je vordert in de game zal je steeds meer eigenschappen krijgen. Zo krijg je vrij vroeg een zwaard tot je beschikking en zal je een aantal stomp aanvallen krijgen. Niks bijzonders zo ver, maar wel heerlijk bekend. Het wordt pas echt interessant als je de krachten van het licht en de duisternis onder je hoeden krijgt.

Switchen en timen

De grote catch aan de gameplay vanOutland is dat je kunt switchen tussen duistere en lichte krachten. Heb jij je duistere krachten aan, dan kun je niet geraakt worden door duistere hindernissen en aanvallen. Dit werkt natuurlijk ook de andere kant op met de lichte krachten.

Met dit mechanisme zijn er zoveel timing en skill elementen in de game gestopt dat Outland uitdagend blijft. Ondanks dat Outland geen moeilijke game is, weet het je constant uit te dagen door het te switchen van krachten je eigen te laten meesteren. De gameplay mag dan niet het meest innovatieve zijn wat we ooit hebben gezien, maar het zorgt voor leuke puzzels, platformelementen en baasgevechten.

Naast het puzzelen kent de game een vrij open wereld en beweeg je van locatie naar locatie. Elke locatie is opgebouwd uit verschillende maps en er vindt het nodige back tracken plaats. Vaak genoeg zul je plekken tegenkomen waar je eerst niet verder kon, maar later met een nieuwe kracht eindelijk erlangs zult kunnen komen. Mede hierdoor wordt het verzamelen van de collectibles in de game ook erg vermakelijk.

Nouveau Art style

De grafische stijl van Outland steelt zonder meer de show. De stijl werkt zo ongelooflijk goed en past fantastisch bij de game. In het begin waren we bang dat Outland te eentonig werd qua uitstraling, maar Ubisoft weet genoeg variatie in levels te brengen om het interessant te houden. Ook loopt de game heerlijk soepel wat alleen maar bijdraagt aan het speelplezier.

Qua muziek doet de game niet veel bijzonders. Er komt wat voice-acting in voor en dit is van een goed niveau, maar bijzonder is het niet. De game kent wel een solide soundtrack die goed bijdraagt aan de sfeer die de omgeving probeert op te roepen. De muziek doet wat het moet doen, maar niets meer en ook niets minder.

Co-op all the way

Voor de co-op fanaten is Outland een must-have. De gehele game is online co-op te spelen en er zijn genoeg challenge rooms die slim denken van beide spelers vereist. Ondanks dat het makkelijker is om de game in je eentje uit te spelen zijn de challenge rooms erg vermakelijk.

Hiernaast biedt de game ook nog een arcade modus aan waarin je de meeste punten en beste tijden kunt gaan neer zetten om deze vervolgens te vergelijken met andere op de leaderboards.

Conclusie

Als je van platformers houdt dan is Outland zeker een game voor jou. Outland laat maar weer eens zien hoe vermakelijk een PSN-titel kan zijn. De grafische pracht en de sterke gameplay zullen je zeker bezig houden en daarnaast zijn er nog co-op challenges zowel online als offline. Wil jij terug naar de gloriedagen van old school platformers dan is Outland dé game voor jou en voor een miezerige 10 euro raden we Outland vrijwel iedereen aan.

Pluspunten

 • Geweldige old school gameplay
 • Prachtige visuele stijl
 • Online co-op
 • Uitdagend op goed niveau

Minpunten

 • Muziek niet veel bijzonders
 • Verhaal niet erg interessant

op Metacritic
Boxshot Outland

Outland

Releasedatum:
27-04-2011
Genre:
Platformer
Uitgever:
Ubisoft
Ontwikkelaar:
Outland krijgt releasedatum en nieuwe trailer
Gepubliceerd op 14 apr, 2011 om 12:02
 1.    2624 XP
  saidddd93's avatar

  wat een shit game had de demo gedownload opgestart 1 min gespeelt direct verwydert. zonde van me mb’s kon ik ze maar terugkrijgen……

 2.    6677 XP
  Myx's avatar

  Vind dit spel echt vet en wil hem nog steeds kopen maar wacht totdat het in de us store komt.

 3.    3087 XP
  Patr!ck's avatar

  @saidddd93: ? mb terugkrijgen?
  uhmm… game verwijderen + gamedata misschien??

 4. Anoniem -   
  Ronald's avatar

  @saidddd93: Als je inderdaad alleen af gaat op de demo is het een beetje tegenvallend. MAAR, mijn vertrouwen in Housemarque was dermate groot dat ik het spel direct heb aangeschaft. Is gewoon tot nu toe 1 van de beste psn-games beschikbaar. Dus graag pas oordelen als je daadwerkelijk het spel volledig gespeeld hebt !

 5. Anoniem -   
  ano's avatar

  Wederom een fantastische PSN game. Damm I love PS3 (ook veel van deze goede games zijn op XBOX live te kopen natuurlijk)

  Ik speel net zo graag dit soort PSN games, als goede PS3 games. Heerlijke afwisseling, en oldschool 2d/2.5d gameplay (wel met veel nieuwigheden) en sfeervolle scherpe graphics doen het hier erg goed!

 6.    2624 XP
  saidddd93's avatar

  @Patr!ck:

  Met mb bedoel ik de mb’s die verspilt zijn aan het downloaden (van je ISP)
  is gewoon een uitdrukkuing van hoe waardeloos ik het vindt
  (dus niet van het geheugen van me ps3 zoals er ook stond dat ik em direct na 1 min had verwydert:-))

 7.    2624 XP
  saidddd93's avatar

  @Ronald:

  Tjah ik vind zelf dat de reden van een demo is zodat mensen plezier krijgen/je product kunnen testen en het belangrijkste reden zodat mensen je game goed ervaren en het gaan kopen. Dit is ze totaal niet gelukt naar mijn mening vandaar mijn conclusie….

  Hoop dat de game anders zal zijn dan het volledige maar denk niet dat die kans groot is

 8.    35 XP
  Chimaera's avatar

  waarom geven jullie geen review van inFAMOUS 2 ??