Column: PS Vita aantrekkelijk voor hackers

http://www.psx-sense.nl/plaatjes_2011/img_4df237cd6c0d0.jpg

Het is algemeen bekend dat Sony’s vorige handheld, de PlayStation Portable, een aantrekkelijk doelwit is geweest voor hackers. Homebrew is in principe mainstream geworden dankzij de PlayStation Portable en enkele dagen na de release van het apparaat in Japan was die ook meteen al gekraakt. Let wel, ik heb het hier over hackers die graag meer willen halen uit hun apparaten en niet crackers of piraten die het PlayStation Network down halen of ISO’s downloaden. De reden dat de PlayStation Portable in het jaar 2005 zo aantrekkelijk was om te hacken, was het feit dat het apparaat ver vooruit liep op andere handhelds qua mogelijkheden. Zo was de PlayStation Portable voorzien van een mooi scherm, infrarood sensor, WiFi en voor die tijd, een krachtige processor.

Al snel hadden mensen door dat het geweldig zou zijn als je bijvoorbeeld N64-games kon emuleren op het apparaat, het was immers een portable device en N64-games emuleren op een gameboy was not done. Want al die oude SEGA, SNES, NES, PSone en N64-games op een apparaat spelen die portable was? Dat was nog nooit eerder gedaan en klonk natuurlijk geweldig. Met deze gedachtes gingen veel hackers al snel aan de slag met het kraken van de PSP en als ik het me goed kan herinneren heeft het nog geen week geduurd of de PSP was voorzien van een SNES-emulator. Dit gebeurde zelfs nog voordat het apparaat überhaupt buiten Japan te verkrijgen was.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes_2011/img_4df238a05de43.jpg

Met de PlayStation 3 was dit anders, het was een homeconsole en het is verre van interessant om de PS3 te kraken. De enige reden die mensen hadden was het ‘gratis’ spelen van games, alleen piraten hadden dus interesse. We hadden immers OtherOS dus als je meer met je PlayStation 3 wilde, was dat officieel ondersteund. Toen maakte Sony echter de grootste fout die ze ooit hebben kunnen maken, namelijk het verwijderen van OtherOS. Dit zorgde ervoor dat de PS3 een doelwit werd voor hackers en het duurde sindsdien ook niet lang meer voor het apparaat open en bloot lag.

Desondanks het feit dat de PS3 te hacken is, zijn er maar weinig mensen die daadwerkelijk hun console gejailbreakt hebben. Het is immers altijd maar gekloot met die hacks en je kunt geen gebruik maken van het PlayStation Network en als het wel kan, dan is het omslachtig en werkt het maar voor een paar dagen. Een PS3 hacken is dan ook zinloos en voegt weinig toe, want echt vette homebrew apps of custom firmwares heb je niet.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes_2011/img_4df238165e139.jpg

Dan komen we alleen weer terug bij de nog uit te komen PS Vita, een apparaat waarvan de aantrekkingskracht tot hacken hoger is dan misschien wel de iPod Touch. Twee camera’s, een 5″ OLED-scherm, 2 analoge sticks, supersnelle processor en grafische kracht, een touch-screen, trackpad en WiFi. Je zal wellicht zelf ook wel begrijpen dat met zulke specs het apparaat voor menig gadgetfreak een natte droom is. Sterker nog, in theorie is het wellicht mogelijk PS2-titels te kunnen spelen op de PS Vita.

Al die leuke specs maken de PS Vita natuurlijk een prachtig apparaat, maar dit heeft ook weer een keerzijde. Want stel, de PS Vita wordt gekraakt dan bestaat de kans dat hetzelfde wat met de PSP gebeurd is, ook op de PS Vita zal gebeuren. Hiermee doel ik dan voornamelijk op het feit dat iedereen lekker zijn spelletjes gaat downloaden en er op die manier weinig sales zijn voor de ontwikkelaars van de games. Op die manier stort de markt in, net als er met de Nintendo DS en PSP is gebeurd.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes_2011/img_4df23937ed25a.jpg

Ik hoop dan ook, vanuit het oogpunt dat het voor ontwikkelaars aantrekkelijk moet blijven om games te maken voor de PS Vita, dat het apparaat niet gekraakt wordt. Het ding is alleen dat ik ook een enorm fan ben van innovatie en uitwerkingen van ideeën afkomstig van andere mensen dan enkel een groot commercieel bedrijf. De oplossing hiervoor is simpel, stel een Software Development Kit (SDK) voor iedereen beschikbaar voor de PS Vita en open een stukje in de PlayStation Store waar gebruikers hun applicaties kunnen indienen.

Dit principe werkt al jaren prima op de iPod Touch, iPhone en sinds kort ook de iPad van Apple. Tuurlijk zijn die apparaten ook te jailbreaken, maar de weerwaarde is laag. Mocht Sony stijfkoppig zijn en geen SDK of mogelijkheden beschikbaar stellen voor ontwikkelaars? Dan graven ze hun eigen graf en hebben ze naar mijn mening geen enkele recht van zeuren als de PS Vita straks gehackt wordt voor homebrew.

 1.    51 XP
  Whardian's avatar

  Inderdaad, ik ben er mee eens dat Sony mogelijkheden beschikbaar moet stellen voor kleine ontwikkelaars. Want verschillende homebrew applicaties zijn heel interessant.

 2. Anoniem -   
  Think before you write's avatar

  Compleet objectief natuurlijk, maar het is dan natuurlijk ook een column.

  Ben het dan ook niet overal mee eens, ze graven immers naar mijn mening niet hun eigen graf als ze geen SDK voor iedereen beschikbaar stellen. Uiteindelijk gaat het bij de meeste mensen immers toch om de piraterij.

  Daarnaast sla je in mijn opzicht ook de plank mis met het ps3 verhaal. Linux (Other OS) was er namelijk uitgehaald vanwege de activiteiten omtrent het hacken van de ps3. De ps3 was daarentegen gewoon erg moeilijk te kraken, naar mijn idee dan.

  Het is hetzelfde als altijd geweest, de games namelijk downloaden voor noppes. Dit was bij de Ps1 het geval, de Ps2, de Wii, de Xbox, de Xbox360 etc.

  Wat ze zouden moeten doen is de prijzen van de games aanpakken. Dan creëer je een verschil.

 3.    576 XP
  Gunpowder's avatar

  AMEN!
  Mooi verwoord!

 4.    217 XP
  lauwie's avatar

  @Think before you write:
  100% mee eens! zocht er zelf de woorden voor maar jij typt ze 😉 .

 5.    872 XP
  -Sander's avatar

  Het is echt niet voor iédereen zo dat hij (of zij, natuurlijk) alleen maar uit is op piraterij. Ik hou zelf van het onbegrensd customizen van mijn apperatuur. (bijna) grenzeloos alles aanpassen. Wat compleet los staat van games illegaal downloaden. Mijn iPod heb ik gejailbreaked om aanpassen te kunnen doen aan m’n springboard. Puur visueel dus. Uiteindelijk gebruik ik mijn iPod alleen maar voor muziek en Twitter. Mijn PSP heb ik ook bijna niet gebruikt om PSP-games te spelen, afgezien van de GTA UMD’s die ik legaal in bezit had. Het compleet naar eigen hand zetten van apparatuur vind ik prettig.

  Het is een leugen dat er geen goede homebrew apps zijn voor de PS3. Voorbeeld: ShowTime. Perfecte homebrew applicatie om films mee te kijken, met meer opties dan de ingebouwde functie. Ook zijn er goede emulators en CFW’s. Ben dan ook van mening dat je hier niet over moet beginnen als je niet weet waar je het over hebt.

  Ik zou de PSVita alleen maar kopen wanneer hij gehacked is. En weer alleen maar om homebrew te kunnen gebruiken en het gehele visuele aan te passen (alleen nieuwe iconen in het XMB vind ik niet voldoende c:)

  Om positief af te sluiten: Ik ben het compleet met je eens dat ze een systeem zouden moeten maken als Apple doet met de Store. Zorgt voor heel veel troep, maar er zitten ook parels tussen van applicaties. Geef daarnaast de gebruiker nóg meer opties om visueel ALLES aan te passen en je apparaat is al véél minder interessant om te hacken.

 6.    228 XP
  Obvious's avatar

  LOL @ Sony.

 7. Anoniem -   
  Wrost's avatar

  Stelletje schijnheiligen hier …

 8.    494 XP
  Boskrplanet's avatar

  “Mocht Sony stijfkoppig zijn en geen SDK of mogelijkheden beschikbaar stellen voor ontwikkelaars? Dan graven ze hun eigen graf en hebben ze naar mijn mening geen enkele recht van zeuren als de PS Vita straks gehackt wordt voor homebrew.”

  Dit vind ik bullshit, als een gigantische groep mensen achter het maken van games zit (dan spreek ik over mensen van Sony die instaan voor het ontwikkelen van de PS Vita, developer teams, productieprocessen en distributie die ermee gepaard gaat) en als Sony “het lef heeft om geen SDK vrij te stellen voor het publiek” (hoor jezelf eens bezig), dan is het dus ok om de verkoop plat te leggen omdat idioten homebrew op de PS Vita lanceren??? Eerlijk werk verdient een kans! En omdat jij gratis dingen wil spelen staan er jobs op het spel omdat de verkopen sterk dalen. Dit vind ik absurd dus er is geen reden om homebrew goed te praten, en al helemaal niet vanwege de (flauwe) reden die de auteur hier verspreidt.

 9.    494 XP
  Boskrplanet's avatar

  Ik wil natuurlijk de schrijver niet helemaal afbreken, dus wil ik nog even kwijt dat het artikel prima geschreven is, en dat het geen tikfouten bevat.(dat is al heel wat dezer dagen op PSX-Sense)

 10.    5440 XP
  7th-son's avatar

  geweldig apparaatje voor homebrew als je het mij vraagt

 11.    38 XP
  Christus's avatar

  Een SDK uitbrengen waarbij je vastzit aan een licentie die ervoor zorgt dat je product niet commercieel kan maken lijkt me een goed plan. Maar goed, Sony blijft meer een hardware bedrijf dan iemand die een console uit aan het brengen is. Van de mensen op mijn school te horen, is de PS3 niet erg fijn om voor te programmeren.

 12.    2260 XP
  nWo_xShiiszlezz-'s avatar

  Ik ga STUK van het lachen als dat ding meteen word gehackt !

 13.    244 XP
  oOMorfieusOo's avatar

  Ik ben het hier helemaal mee eens, homebrew is alleen maar goed voor een community. Het zal natuurlijk voor enkele hackers aantrekkelijk zijn om het apparaat te kraken voor gratis spellen, die figuren heb je er altijd tussen zitten. Sommigen doen het voor de aandacht, anderen om te laten zien dat het kan, zonder enig medeleven met de ontwikkelaars.

  Het nadeel van het hacken van een apparaat voor homebrew is dat het apparaat vaak snel daarna wordt enabled om niet gekochte apps/games/zooi af te spelen of te gebruiken.

  Alles is hackbaar, en vroeg of laat zal ook de PS Vita eraan moeten geloven. Of je dan aan piraterij gaat doen, dat ligt nog altijd bij de eindgebruiker. We zijn nou eenmaal mensen, en betalen voor iets wat gratis te verkrijgen is doen wij mensen nou eenmaal niet allemaal. Er zijn natuurlijk ook mensen die niet weten hoe of wat, en die hun games altijd trouw blijven kopen, maar dit soort mensen zijn er steeds minder!

 14.    38 XP
  Christus's avatar

  @nWo_xShiiszlezz-: Heel onwaarschijnlijk.

 15.    2260 XP
  nWo_xShiiszlezz-'s avatar

  @Christus: De kans is er.
  Het was ook zo ‘onwaarschijnlijk’ toen de PS3 werd gehackt.