David Jaffe: ‘Game critici moeten harder worden’

David Jaffe staat er om bekend nogal een uitgesproken mening te hebben. Desondanks weet de man wel vaak waar hij het over heeft. Het creatieve brein achter de eerste God of War en het aankomende Twisted Metal heeft niks minder dan een hart voor de industrie. Ook recent heeft Jaffe zijn mening weer laten horen. Dit keer moeten de game critici het oordeel van Jaffe aanhoren.

Volgens hem zijn de critici te soft geworden. Ze kijken niet meer naar wat belangrijk is. Als voorbeeld neemt de man de E3 footage van Battlefield 3. Hij ontkent niet dat de beelden er fantastisch uitzagen, maar het zag er niet echt leuk uit om te spelen. Toch gingen alle critici wild over Battlefield 3. Ze kijken te veel naar de grafische kant van een game en te weinig naar de gameplay, volgens Jaffe. Als critici strenger worden voor games zal dit ook alleen maar ten goede komen voor de industrie aangezien de “wow” factor dan ingeruild wordt voor unieke en vernieuwende ideeën. Het volledige interview is hier te lezen.

We don’t need innovation for innovation’s sake. But entertainment should be demanding of us. It should be fresh and unique.

If more critics pushed for that, the interactivity at E3 would be what we were all talking about, not just the tanks.

 1.    2623 XP
  nis-gens's avatar

  agree 🙂

 2. Anoniem -   
  Link's avatar

  Pff, Battlefield 3 zag er idd fantastisch uit. Maar je hebt maar 1 missie gezien en dan nog niet eens de hele missie, waren net 10 minuten tank gameplay.
  Toen ik de titel las dacht ik eerlijk gezegd dat het over COD zou gaan 😛

 3.    181 XP
  Abel's avatar

  Mij zag het er juist geweldig uit om te spelen. David Jaffe vergeet zeker dat als hij iets niet leuk vindt dat niet persé betekent dat anderen dat ook vinden.

 4.    482 XP
  Flow's avatar

  @Abel: In het hele interview lees je dat Jaffe groot fan is van Battlefield, dus dat argument valt een beetje weg. Hij doelt meer op het idee dat mensen al lyrisch gaan om een titel voordat ze ook maar weten hoe het speelt.

  Zijn probleem is dat hij aankaart dat game critici (die eigenlijk zo objectief mogelijk moeten zijn) in deze hype mee aan het gaan zijn.

 5.    181 XP
  Abel's avatar

  @Flow: Da’s dan wel weer waar. Zo had je IGN die maandenlang Brink zaten op te hypen en het uitendelijk bij hun review een 6.5/10 gaven. Dat was zeer vreemd.

  Sorry voor mijn te snelle conclusie dan. =P

 6.    4547 XP
  ps3dennis's avatar

  @Flow: Hij doelt meer op het idee dat mensen al lyrisch gaan om een titel voordat ze ook maar weten hoe het speelt.

  Dat is toch altijd al zo geweest 😉

 7.    482 XP
  Flow's avatar

  @Abel: Haha maakt niet uit. Blij dat je het opmerkt 😉 Veel gamers beoordelen tegenwoordig games te snel door alleen naar de grafische kwaliteit te kijken. En natuurlijk speelt dat mee, maar het is maar een klein deel van een groot project.

  @ps3dennis: Mmm dat is in zekere zin wel waar, maar vroeger waren game critici in ieder geval kritischer dan nu. Dit komt mede doordat de game industrie ongelooflijk gegroeid is de afgelopen paar jaar. Hierdoor zijn sommige games uitgegroeid tot franchises en daar gaat de hype meestal naar toe.

  Maar je hebt wel gelijk, alleen is de hype rondom het onbekende alleen maar toegenomen de afgelopen jaren.