In het jaar 2005 is er een wet aangenomen in de staat Californië, Amerika voor het tegengaan van de verkoop van gewelddadige games aan jonge kinderen. Deze wet heeft zes jaar bestaan en is vandaag voor het eerst beoordeeld en ingetrokken. In Californië is het vanaf de dag van vandaag dus mogelijk voor minderjarige gamers om gewelddadige games te kopen.

Arnold Schwarzenegger, de voormalige gouverneur van Californië, was tegen deze intrekking van de wet. Hij gaf als argumenten de standaard dingen, zoals dat gewelddadige games psychologische problemen zou geven enzovoort. De rechters zeiden dat je juist ook heel veel leert van games en dat het kinderen verder brengt in hun educatie. Ook lieten ze zien dat het niet veel uitmaakt of ze het verbieden of niet, want de meest gewelddadige games worden het meest verkocht.

Zo verdient Activision miljarden per jaar aan de serie Call of Duty. Net zoals de Grand Theft Auto serie die door de Take Two wordt uitgegeven. Zelfs in Nederland hebben we een gewelddadige top ame. Killzone, de serie van Guerrilla games, en niet te vergeten de DICE serie Battlefield, die in de buurt van Call of Duty ligt. Het is dus nog even wachten voordat deze wet bij ons wordt ingetrokken.