Dat de PlayStation Vita een stuk krachtiger is geworden dan de PlayStation Portable is geen geheim. Toen Sony de Vita echter bekend maakte en de handheld nog bekend stond als NGP, ging men overal er eigenlijk vanuit dat de handheld 512MB RAM zou bevatten, zo ook de developers.

Dat de Vita uiteindelijk ‘slechts’ 320MB RAM bevat is volgens de developers echter geen probleem. Sterker nog, de PlayStation Portable had maar 32MB RAM geheugen en daar lukte het ook prima op. Op de vraag of deze ‘vermindering’ nog effect zou hebben op de games zei een Vita game developer dan ook het volgende:

“No that won’t affect us. It’s actually good for developers to work under constraint. Generally for Vita, we still have a whole lot of headroom in terms of GPU power, CPU power and indeed RAM”.

Sony is waarschijnlijk uiteindelijk voor minder RAM gegaan om de kosten te drukken waardoor de PS Vita nu zo betaalbaar is. Wellicht komt er in de toekomst nog een PS Vita Slim met meer RAM, maar als we de developers dus moeten geloven is dat totaal niet nodig.