Special: MW3 vs BF3 – Round Two

We zijn inmiddels een week verder sinds de eerste ronde van onze Modern Warfare 3 vs Battlefield 3 special en het is weer hoog tijd voor het volgende deel, zeker na alle commotie rondom het eerste deel wat nogmaals hierte lezen is. Ditmaal is Battlefield 3 aan slag om alles te geven met alles wat we tot nu toe al gezien en gehoord hebben over deze game. Benieuwd wat dit allemaal inhoudt? Lees dan snel verder!

Nvdr: Serieus discussiëren over dit onderwerp is hier toegestaan, maar hou het netjes. Flamewars, gescheld en niet beargumenteerde willekeurige uitspraken worden niet gewaardeerd.

The Record

Ook de Battlefield reeks is bepaald geen groentje in het First Person Shooter genre en bevat ook een gigantische fanbase, wat deze strijd tussen MW3 en BF3 zo mooi maakt. Om toch nog even samen te vatten wat er nou allemaal achter Battlefield 3 staat hebben we ook nog even voor deze game een record in elkaar gezet.

 • Titel: Battlefield 3
 • Ontwikkelt door: DICE
 • Uitgegeven door: EA
 • Serie bestaat sinds: 10 september 2002
 • Hoeveelste deel in serie: Elfde, exclusief uitbreidingen 
 • Draait op: Frostbite 2.0
 • Bevat de volgende gamemodi: Singleplayer, co-op, Multiplayer
 • Releasedatum: 27 oktober 2011

Het verhaal

Als er iets is wat de Battlefield reeks vrij goed doet, is het wel het bieden van een volledige ervaring met een leuke singleplayer en een leuke multiplayer, in tegenstelling tot Modern Warfare 3 waar de multiplayer juist centraal staat. De singleplayer van Battlefield 3 is nog weinig onder de aandacht gekomen maar een aantal personages en de setting zijn wel al onthult.

Zo zal de game zich afspelen in het jaar 2014 waarin we aan de slag kunnen met Henry ‘Black’ Blackburn en Sgt. Miller. Blackburn zijn lid van de United States Marines die gestationeerd is op de grens tussen Iran en Irak waar Miller weer lid is van een tank brigade vlakbij Tehran.

Battlefield 3 brengt momenteel met het verhaal een conflict wat maar al te bekend voorkomt met de Verenigde Staten, die zich overal mee bemoeien en het conflict in het Midden-Oosten. De Singleplayer van Battlefield 3 zal dan ook zo realistisch mogelijk worden weergegeven als een oorlog op grote schaal met jets, tanks en nog veel meer.

In de eerste singleplayerbeelden die oorspronkelijk bestond uit diverse delen zien we de Fault Line missie waarbij we Blackburn aan het werk zien met zijn peloton. In deze beelden krijgen we dus ook weer het conflict in het Midden-Oosten mee wat in 2014 nog steeds gaande is en zien we de druk van de PLR toenemen. Hoe dit zich allemaal gaat ontwikkelen in de game weten we nog niet, maar daar zullen we snel genoeg achter komen.

Graphics

Iets waar Battlefield 3 ongetwijfeld ruim mee voor staat zijn uiteraard de graphics. Battlefield 3 draait inmiddels op de gloednieuwe Frostbite 2.0 engine die ongeëvenaarde verwoesting op het scherm kan toveren wat zorgt voor aardig wat spectaculaire beelden. De kracht van deze engine is goed te zien in de screenshots die EA ons heeft opgestuurd waar onder andere de belichting ook aardig aan bod komt.

Ook hier valt op dat EA net zo schuw is als Activision als het aankomt op het uitdelen van screenshots. Ook deze screenshots zijn allemaal erg zorgvuldig genomen op momenten waar het het beste uitkwam, wat op zich wel te begrijpen is aangezien ze de game natuurlijk van de sterkste kant willen laten zien.

Wat we in ieder geval wel kunnen zien in de screenshots is dat er enorm veel aandacht is besteed aan onder andere de personages en de mate van details en emoties op de gezichten van de soldaten. Ook zien we dat de belichting en de rook effecten erg netjes gedaan zijn en vrij lastig te onderscheiden zijn van een echte situatie.

Of het er echter ook zo goed uit zal zien op de PlayStation 3 is nog maar af te wachten, aangezien de screenshots natuurlijk van de PC-versie zijn op een high-end gaming PC welke draait op 60 FPS. DICE heeft een tijdje geleden wel aangegeven dat de console versies voor een reden op 30 FPS draaien en er nog steeds prachtig uit zien. Oordeel zelf en bekijk snel de onderstaande gameplay van de alpha trial op de PC, die qua graphics wel te vergelijken valt met de PlayStation 3 aangezien nog niet alles getweaked is.
http://youtu.be/d91BIBgU-ao

Co-op modus

Net zoals de verhaallijn hebben we ook van de co-op modus nog vrij weinig gezien en gehoord. Sterker nog, DICE heeft nog totaal geen gameplaybeelden vrijgegeven van deze modus die toch wel vrij veel gevraagd was door de fans.

Wel weten we al dat de co-op modus een tiental maps zal bevatten welke elk specifiek ontworpen zullen zijn voor een co-op ervaring. Het zal dus niet dezelfde campaign zijn als in de singleplayer, iets waar wij wel erg blij mee zijn.

Verdere details omtrent de Battlefield 3 co-op zijn nog niet bekend, aangezien deze modus zijn debuut zal maken op de GamesCom in Keulen van 17 tot en met 21 augustus. Uiteraard zullen al die details dan ook te vinden zijn op PSX-Sense.

Multiplayer

Dan natuurlijk de modus waar we de laatste tijd de meeste details en beelden van hebben gezien dankzij mensen die lak hebben aan de regels en alle gameplay van de Alpha Trial uploaden, de multiplayer!

We weten ondertussen dankzij de officiële Battleblog een hoop over de multiplayer. Zo zijn de classes weer gebaseerd op het systeem wat toegepast werd in Battlefield 2142 met de zogenaamde Assault, Support, Engineer en Recon classes. Deze classes zijn bijna identiek aan Bad Company 2 met als grootste verschil dat de Assault kit nu ook een defibrillator en medkits bevat. Meer details omtrent de classes zijn hier te bekijken.

De bovenstaande multiplayer trailer toont al gelijk een hele hoop details omtrent deze modus. Zo zien we onder andere dat DICE met de maps gedacht heeft aan een hoop variatie. Het ene moment zit je bovengronds op een gigantisch plein te knallen, het andere moment zit je in de donkere en nauwe gangen van de metro mensen van achteren te besluipen voor hun dogtags, die ditmaal tevens volledig te customizen zijn. Natuurlijk kunnen we elk aspect van de multiplayer apart gaan behandelen maar dan kunnen we de special nog vier delen langer uitrekken, vandaar dat we gewoon de onderstaande multiplayer beelden voor jullie hebben opgezocht.

Battlelog

Als laatste detail hebben we nog de zogenaamde Battlelog. Deze feature die nieuw is voor de Battlefield reeks valt best goed te vergelijken met het CoD elite programma voor Modern Warfare 3 waarmee spelers extra dingen kunnen vrijspelen voor de game.

Met Battlelog gaat dit echter iets anders. Battlelog is een soort Facebook met wapens voor Battlefield spelers, waarmee al je laatste overwinningen, mooie acties en nog veel meer gedeeld kunnen worden met de rest van de wereld. Meer over de werking van het Battlelog is hier te vinden.

Ding! Round’s up

Dat was het weer voor de tweede ronde en dit is dan ook gelijk alles wat al bekend is over Battlefield 3 in een handig overzicht met flink wat gameplay beelden en wat leuke screenshots. Wie van de twee momenteel voor staat is nog niet bekend aangezien de pre-orders van beide partijen vrijwel gelijk op gaan, maar één ding is zeker; beide games gaan flink wat records breken. De derde en dan ook laatste ronde zal verschijnen na de release en na de reviews van beide games waarbij de twee titanen nog één keer hard tegen hard gaan voor de allesbeslissende conclusie.

Boxshot Battlefield 3

Battlefield 3

Releasedatum:
27-10-2011
Genre:
Actie
Uitgever:
EA
Ontwikkelaar:
 1.    17 XP
  R4G3QU1TT's avatar

  De games zijn beide gewoon goed. Laten we het daar op houden :).

 2.    5358 XP
  PattyS3's avatar

  BF3 🙂

 3. Anoniem -   
  …….'s avatar

  Leuke round. Ik heb BF3 al gepre-ordert. Omdat ik namelijk erg veel van het BF stijl houdt.

 4. Anoniem -   
  Playnl's avatar

  De twee games zijn natuurlijk niet allerbij even goed, alleen qua populariteit zijn ze aan elkaar gewaagd. Bf3 krijgt natuurlijk veel meer kwaliteit dan Mw3. Grafisch is die laatste van Ps1 kwaliteit, terwijl Bf3 mischien wel de mooiste game tot nu toe is. En qua gameplay vind ik Bf ook beter, maat iedereen heeft een andere mening.

 5. Anoniem -   
  brent's avatar

  ik hou net van trage gameplay

 6.    522 XP
  axeldc's avatar

  Ik denk dat de gameplay van COD beter is. ALs je zo een stukken hebt met een tank waarbij je moet schieten lijkt mij te langdradig. Zo’n filmpje kon je zien op de E3 (???). MP is BF3 beter.

  Deze mening is gebasseerd op video’s.)

 7.    1919 XP
  ddvos's avatar

  Ik wil nog wel meer zien van mw3 voor ik oordeel

 8.    321 XP
  Gangstha95's avatar

  BF3 zeker!

 9.    2527 XP
  Sixstar6's avatar

  Bf3 voor mijn en geen mw3 melk!!

 10.    589 XP
  xDutchSoldier's avatar

  Ik snap niet wat iemand bezield om na alles wat DICE heeft laten zien om mw3 te kopen:P
  Doe je jezelf toch tekort mee:P

 11. Anoniem -   
  yeah's avatar

  Ik koop ze gwn allebei. BF3 omdat de graphics gwn grandioos zijn en realistische gameplay & MW3 omdat ze gwn de perfecte formule hebben voor een lkkr snelle geknal in de MP( my opinion)

 12.    561 XP
  Heavenly Gun's avatar

  Battlefield 3, What else?

 13. Anoniem -   
  reest's avatar

  Geen bf voor mij loopt nie lekker, gwoon oldschool mw jonguh

 14.    2117 XP
  mausi-gangsta's avatar

  Ik hb ze allebij ge pre-orderd… Bf3 omdat die geweldig en realistisch is…
  En mw3 om al me frustratie kwijt te kunnen en lkkr er op los te knallen!

  Maar als het er op aan komt is bf3 naar mijn mening beter 😉

 15.    522 XP
  axeldc's avatar

  Pre-order BF gedaan vanwege de DLC.
  Ik wacht tot de eerste prijsdaling van MW3 voor het te kopen, ook omdat ik zoet zal zijn met BF3.

 16. Anoniem -   
  Anoniem's avatar

  @yeah: precies

 17.    5358 XP
  PattyS3's avatar

  Ff een vraagje :p is er in MW3 Tactical Nuke Killstreak? Of iig een +20 Kills Streak? (AA)

 18. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  Nee hoor bf zuigt. Lijkt altijd mooier ik maak die fout nie weer, gewoon mw3 altijd fckng goed al kost ie 100 eur ik koop m

 19. Anoniem -   
  Denniskuhh's avatar

  tja ik koop ze beiden, ze hebbe beide hun goede en slechte punten, bij cod is het de gameplay die lekker soepel is en bij bf de graffics, maar we zullen zien of dice nog wat heeft verranderd aan hun gigantisch trage besturing.. want dan was toch echt een van de grote minpunten, want het speelde gewoon niet lekker

 20. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  Die bomen e.d. lijken wel van papier als ze omvallen echt nep

 21.    5358 XP
  PattyS3's avatar

  @Naam… : Oh dus je hebt m al gespeeld? Zozo, mag ik jou tijdmachine lenen?

 22.    561 XP
  Heavenly Gun's avatar

  @PattyS3: looool XD

 23.    2527 XP
  Sixstar6's avatar

  @pattyS3
  Ik ga mee met ja!! Ik moet bf3 spelen voor dat uit is^^!!
  2 en 3 okt firstlook daar kan je het wel vast wel spelen?? Als het zo is ga ik heel maal naar Utrecht jaarbeurs voor BF3 en UNT3!!! En vergeten Babs

 24.    1693 XP
  chronic010's avatar

  @Sixstar6:

  Ga je heel maal naar Utrecht? Drink jij nou zoveel of? En welk spel is UNT 3?

 25.    672 XP
  MightyMostert's avatar

  Ik ga eerst de reviews afwachten van beide games.
  Ik koop de games dan ook puur voor de MP.
  SP heeft me nooit geboeid bij FPS games.

  Ik denk dat ik ook zal kiezen voor 1 van de 2 games.
  Beide games spelen in dezelfde periode werkt niet.

  Toch gaat mijn voorkeur tot nu toe uit naar MW3.
  En dat is eigenlijk meer berust op de snelle vloeiende gameplay en snelle acties.
  Battlefield ziet er zonder meer beter uit. (geen idee eigenlijk, maar dat word overal al gezegt)
  Maar 30fp/s is voor een FPS toch echt een minpunt!

  Maar ik wacht af op reviews. Pre order deze keer helemaal niks.
  Want op de release dag liggen de gamestores toch helemaal afgeladen met deze games.

  Leuke specials sense! Kuddo’s

 26.    163 XP
  madcat's avatar

  Haha. om nou te zeggen dat MW3 PS1 kwaliteit heeft, zeker nog nooit een PS1 game in je PS3 gepropt? Nee, die vergelijking slaat nergens op. BF3 is zeker mooier, maar MW3 mag er ook wezen. Je zou kunnen zeggen dat MW3 eerste generatie PS3 graphics is en BF3 tweede generatie.

 27.    163 XP
  madcat's avatar

  Het kan aan mij liggen maar in alle BF3 filmpjes zie ik in de MP dat het wel even duurt voordat je iemand tegen komt. En als je dan toevallig het loodje legt… Naar mijn smaak blijven de maps te groot. En ik hou niet zo van voertuigen. Niets tegen BF3 verder, maar gewoon niet mijn smaak.

 28.    662 XP
  PSknul's avatar

  @madcat: Tja dat is Battlefield altijd geweest. Ik heb thuis 1942 liggen, bf2 en bfbc2 en dit is gewoon hoe battlefield is. De één houdt van close combat wat dom onrealistisch is zoals COD. De ander houdt van ‘echte’ battlefield met alles wat er bij komt kijken (voertuigen, teamplay en verwoesting) zover je dit dan ook realistisch kunt noemen maar ja smaken verschillen. Ik persoonlijk hoop dat alle COD spelers lekker dit spel laten liggen zodat je zo weinig mogelijk whiners krijgt, van nuub tuber en camper. (Dit wordt namelijk nooit geroepen bij bf)

 29. Anoniem -   
  Kiezel's avatar

  Pre-order ze gewoon allebei, teleurgesteld zal je in geen geval zijn. Opgelost! 🙂

 30. Anoniem -   
  Kiezel's avatar

  @PSknul: Volledig met je eens, you must separate the grenades! Om het op z’n Jersey Shore’s te zeggen.

 31.    927 XP
  ChristiaanvdG's avatar

  @R4G3QU1TT: ja je hebt helemaal gelijk !

  de mw3 is daar goed en bf3 is daar weer goed in!

  ik ga denk eerst mw3 spelen dan bf3 !

 32.    228 XP
  Obvious's avatar

  MW3 gaat dik ownen…Enige waar BF3 aan denkt is “ik wil de COD series een keer van de troon af duwen…” Sir, thats not gonna happen.

 33.    1693 XP
  chronic010's avatar

  @Obvious: Jij bent ook echt een irritant teringventje he?? Volgens mij doe jij zelfs de disc van cod eromheen voor je gaat slapen…Ohw wacht, misschien heb je gewoon geen geld om ze allebei te halen. Dat zal het zijn!!

 34. Anoniem -   
  ……'s avatar

  @Obvious Ben je weer lekker terug van je ban? Met BF3 zijn ze al jaren bezig en ze maken het spel niet om CoD te ownen maar om bf fans weer hun serie te laten genieten. Alsjeblieft ga toch naar een fan site van MW3.

 35.    336 XP
  marty's avatar

  Gasten, gewoon niet reageren op die onzin uitspraken. Daar is ie juist op uit.

 36.    2527 XP
  Sixstar6's avatar

  Ma

 37. Anoniem -   
  Galaick's avatar

  @Obvious: Yessir, it’s already dead!

 38.    1693 XP
  chronic010's avatar

  @Sixstar6:

  ????????????????

 39.    927 XP
  ChristiaanvdG's avatar

  als je online speelt check filmpje 2 en je knalt een gebouw kapot en er loopt iemand er naast en die stukken vallen op die mannetje gaat hij dood? of kan je gewoon doorlopen met dat spel ?

 40.    927 XP
  ChristiaanvdG's avatar

  heb je ook prestige bij bf3

 41.    250 XP
  Vikash-Stylin's avatar

  Geef mij maar battlefield.
  Als ik melk wil koop ik wel Campina.

 42.    454 XP
  desauzenman's avatar

  BF3? JA ZEKER!!!

  MW3? NEE zeker niet

  waarom? omdat battlefield 3 gewoon beest is en mw 3 weer ongeveer het zelfde is als mw 2 maar ieder zijn eigen mening 🙂

 43.    847 XP
  Thijs's avatar

  @Obvious: Pik, hoe oud ben jij? 4? 5? 8? Ik vind CoD zelf leuk, en BF ook. CoD vind ik toch wat leuker, maar ik sta niet te roepen dat BF3 kut is enzo.

  En verder:
  Activision is de klootzakkenvereniging, ze geven IW amper de tijd om een game te maken, echt waar. Ik vind IW goed maar activision verneukt de hele boel eigenlijk, geef ze meer tijd+geld!