We zijn inmiddels een week verder sinds de eerste ronde van onze Modern Warfare 3 vs Battlefield 3 special en het is weer hoog tijd voor het volgende deel, zeker na alle commotie rondom het eerste deel wat nogmaals hierte lezen is. Ditmaal is Battlefield 3 aan slag om alles te geven met alles wat we tot nu toe al gezien en gehoord hebben over deze game. Benieuwd wat dit allemaal inhoudt? Lees dan snel verder!

Nvdr: Serieus discussiëren over dit onderwerp is hier toegestaan, maar hou het netjes. Flamewars, gescheld en niet beargumenteerde willekeurige uitspraken worden niet gewaardeerd.

The Record

Ook de Battlefield reeks is bepaald geen groentje in het First Person Shooter genre en bevat ook een gigantische fanbase, wat deze strijd tussen MW3 en BF3 zo mooi maakt. Om toch nog even samen te vatten wat er nou allemaal achter Battlefield 3 staat hebben we ook nog even voor deze game een record in elkaar gezet.

  • Titel: Battlefield 3
  • Ontwikkelt door: DICE
  • Uitgegeven door: EA
  • Serie bestaat sinds: 10 september 2002
  • Hoeveelste deel in serie: Elfde, exclusief uitbreidingen 
  • Draait op: Frostbite 2.0
  • Bevat de volgende gamemodi: Singleplayer, co-op, Multiplayer
  • Releasedatum: 27 oktober 2011

Het verhaal

Als er iets is wat de Battlefield reeks vrij goed doet, is het wel het bieden van een volledige ervaring met een leuke singleplayer en een leuke multiplayer, in tegenstelling tot Modern Warfare 3 waar de multiplayer juist centraal staat. De singleplayer van Battlefield 3 is nog weinig onder de aandacht gekomen maar een aantal personages en de setting zijn wel al onthult.

Zo zal de game zich afspelen in het jaar 2014 waarin we aan de slag kunnen met Henry ‘Black’ Blackburn en Sgt. Miller. Blackburn zijn lid van de United States Marines die gestationeerd is op de grens tussen Iran en Irak waar Miller weer lid is van een tank brigade vlakbij Tehran.

Battlefield 3 brengt momenteel met het verhaal een conflict wat maar al te bekend voorkomt met de Verenigde Staten, die zich overal mee bemoeien en het conflict in het Midden-Oosten. De Singleplayer van Battlefield 3 zal dan ook zo realistisch mogelijk worden weergegeven als een oorlog op grote schaal met jets, tanks en nog veel meer.

In de eerste singleplayerbeelden die oorspronkelijk bestond uit diverse delen zien we de Fault Line missie waarbij we Blackburn aan het werk zien met zijn peloton. In deze beelden krijgen we dus ook weer het conflict in het Midden-Oosten mee wat in 2014 nog steeds gaande is en zien we de druk van de PLR toenemen. Hoe dit zich allemaal gaat ontwikkelen in de game weten we nog niet, maar daar zullen we snel genoeg achter komen.

Graphics

Iets waar Battlefield 3 ongetwijfeld ruim mee voor staat zijn uiteraard de graphics. Battlefield 3 draait inmiddels op de gloednieuwe Frostbite 2.0 engine die ongeëvenaarde verwoesting op het scherm kan toveren wat zorgt voor aardig wat spectaculaire beelden. De kracht van deze engine is goed te zien in de screenshots die EA ons heeft opgestuurd waar onder andere de belichting ook aardig aan bod komt.

Ook hier valt op dat EA net zo schuw is als Activision als het aankomt op het uitdelen van screenshots. Ook deze screenshots zijn allemaal erg zorgvuldig genomen op momenten waar het het beste uitkwam, wat op zich wel te begrijpen is aangezien ze de game natuurlijk van de sterkste kant willen laten zien.

Wat we in ieder geval wel kunnen zien in de screenshots is dat er enorm veel aandacht is besteed aan onder andere de personages en de mate van details en emoties op de gezichten van de soldaten. Ook zien we dat de belichting en de rook effecten erg netjes gedaan zijn en vrij lastig te onderscheiden zijn van een echte situatie.

Of het er echter ook zo goed uit zal zien op de PlayStation 3 is nog maar af te wachten, aangezien de screenshots natuurlijk van de PC-versie zijn op een high-end gaming PC welke draait op 60 FPS. DICE heeft een tijdje geleden wel aangegeven dat de console versies voor een reden op 30 FPS draaien en er nog steeds prachtig uit zien. Oordeel zelf en bekijk snel de onderstaande gameplay van de alpha trial op de PC, die qua graphics wel te vergelijken valt met de PlayStation 3 aangezien nog niet alles getweaked is.
http://youtu.be/d91BIBgU-ao

Co-op modus

Net zoals de verhaallijn hebben we ook van de co-op modus nog vrij weinig gezien en gehoord. Sterker nog, DICE heeft nog totaal geen gameplaybeelden vrijgegeven van deze modus die toch wel vrij veel gevraagd was door de fans.

Wel weten we al dat de co-op modus een tiental maps zal bevatten welke elk specifiek ontworpen zullen zijn voor een co-op ervaring. Het zal dus niet dezelfde campaign zijn als in de singleplayer, iets waar wij wel erg blij mee zijn.

Verdere details omtrent de Battlefield 3 co-op zijn nog niet bekend, aangezien deze modus zijn debuut zal maken op de GamesCom in Keulen van 17 tot en met 21 augustus. Uiteraard zullen al die details dan ook te vinden zijn op PSX-Sense.

Multiplayer

Dan natuurlijk de modus waar we de laatste tijd de meeste details en beelden van hebben gezien dankzij mensen die lak hebben aan de regels en alle gameplay van de Alpha Trial uploaden, de multiplayer!

We weten ondertussen dankzij de officiële Battleblog een hoop over de multiplayer. Zo zijn de classes weer gebaseerd op het systeem wat toegepast werd in Battlefield 2142 met de zogenaamde Assault, Support, Engineer en Recon classes. Deze classes zijn bijna identiek aan Bad Company 2 met als grootste verschil dat de Assault kit nu ook een defibrillator en medkits bevat. Meer details omtrent de classes zijn hier te bekijken.

De bovenstaande multiplayer trailer toont al gelijk een hele hoop details omtrent deze modus. Zo zien we onder andere dat DICE met de maps gedacht heeft aan een hoop variatie. Het ene moment zit je bovengronds op een gigantisch plein te knallen, het andere moment zit je in de donkere en nauwe gangen van de metro mensen van achteren te besluipen voor hun dogtags, die ditmaal tevens volledig te customizen zijn. Natuurlijk kunnen we elk aspect van de multiplayer apart gaan behandelen maar dan kunnen we de special nog vier delen langer uitrekken, vandaar dat we gewoon de onderstaande multiplayer beelden voor jullie hebben opgezocht.

Battlelog

Als laatste detail hebben we nog de zogenaamde Battlelog. Deze feature die nieuw is voor de Battlefield reeks valt best goed te vergelijken met het CoD elite programma voor Modern Warfare 3 waarmee spelers extra dingen kunnen vrijspelen voor de game.

Met Battlelog gaat dit echter iets anders. Battlelog is een soort Facebook met wapens voor Battlefield spelers, waarmee al je laatste overwinningen, mooie acties en nog veel meer gedeeld kunnen worden met de rest van de wereld. Meer over de werking van het Battlelog is hier te vinden.

Ding! Round’s up

Dat was het weer voor de tweede ronde en dit is dan ook gelijk alles wat al bekend is over Battlefield 3 in een handig overzicht met flink wat gameplay beelden en wat leuke screenshots. Wie van de twee momenteel voor staat is nog niet bekend aangezien de pre-orders van beide partijen vrijwel gelijk op gaan, maar één ding is zeker; beide games gaan flink wat records breken. De derde en dan ook laatste ronde zal verschijnen na de release en na de reviews van beide games waarbij de twee titanen nog één keer hard tegen hard gaan voor de allesbeslissende conclusie.