Column: De PS Vita zal Nintendo buitenspel zetten

Dat Sony en Microsoft de afgelopen jaren de sterkste positie hebben is geen geheim meer. Nintendo heeft uiteraard nog wel een trouwe fanbase en een doelgroep die veel diverser is dan die van Sony en Microsoft, maar het valt niet te ontkennen dat de meeste gamers Nintendo laten voor wat het is. Het lijkt er nu op dat Sony met de PS Vita binnenkort nog een stapje verder gaat en Nintendo helemaal buitenspel gaat zetten, om de volgende redenen.

Vita vs. 3DS

Allereerst hebben we de handheld markt waar alleen Sony en Nintendo aan meedoen met de PS Vita en de Nintendo 3DS. De PlayStation Vita ziet er een flink aantal maanden voor de release al veelbelovend uit en krijgt van developers wereldwijd erg positief commentaar. De Nintendo 3DS daarentegen verkoopt ronduit dramatisch en heeft na slechts een paar maanden al een gigantische prijsverlaging gekregen om de verkopen nog enigszins te redden.

Dit niet alleen, ook diverse studios annuleren hun games voor de Nintendo 3DS. Zo hadden we een tijdje terug Ubisoft die Assassin’s Creed: Lost Legacy annuleerde om vervolgens de verhaallijn van die game nog even op te nemen in Revelations en Ubisoft is hiermee zeker niet de enige.

Iets wat Nintendo altijd goed heeft geprobeerd is het innoveren. Sony en Microsoft zette de stijl van het standaard console gamen voort met de PlayStation 3 en Xbox 360, terwijl Nintendo het compleet anders deed met de Wii. De 3DS daarentegen bracht slechts één gimmick met zich mee, die garant stond voor een flinke lading aan hoofdpijn, ergernis en een flink gat in je portemonnee.

Sony daarentegen doet met de PS Vita gewoon waar ze goed in zijn, het maken van een krachtig systeem met een line-up waar je u tegen zegt. Met gewilde features als een vijf inch OLED touch screen, twee analoge sticks, een snelle processor en tien keer meer RAM dan de PSP.

Nu snap ik natuurlijk dat sommige mensen denken ‘ja als PlayStation site zou ik dit ook schrijven’. Alles wat ik hier over de 3DS schrijf komt echter uit mijn eigen ervaring met het apparaat, wat ik gewoon op de launch heb aangeschaft. Het assortiment aan games was karig, de 3D feature was in geen enkele game fatsoenlijk uitgewerkt en na een uurtje spelen kon ik het apparaat weer neerleggen vanwege de hoofdpijn.

De PSP daarentegen gebruik ik tot op de dag van vandaag nog steeds, ook al heeft het apparaat flink wat mankementen. De PS Vita kan deze zaken alleen maar verbeteren, wat mij ertoe doet denken dat de 3DS na de launch van de PS Vita zo goed als dood is.

Vita vs WiiU

Dan hebben we nog de WiiU, de nieuwe generatie console van Nintendo, met de achterlijk grote controller met een beeldscherm erin en graphics die eindelijk de huidige generatie kunnen evenaren. Het vervelende voor Nintendo is helaas dat het enige wat de WiiU vrij uniek maakte, zojuist even dunnetjes overgedaan is door Sony.

Waar de WiiU namelijk een grote controller met een beeldscherm erin heeft om meer dimensies in het gamen te brengen, heeft Sony gewoon de PS Vita dezelfde features gegeven voor de PlayStation 3, in een veel eleganter en mooier design wat waarschijnlijk nog een stuk beter in de hand zal liggen ook.

Door deze feature in de PS Vita te stoppen zorgt Sony er (waarschijnlijk bewust) voor dat de WiiU niet veel vernieuwingen met zich meebrengt ten opzichte van de PlayStation 3 en de PS Vita.

Bye Nintendo?

Dankzij de Vita is het dus heel goed mogelijk dat zowel de WiiU als de 3DS nog nauwelijks gaan aanslaan. Met developers die steeds minder vertrouwen hebben in de stabiliteit en de verkopen van de console of handheld waar ze voor willen ontwikkelen zullen er ook steeds third party games verschijnen voor Nintendo, waardoor het allemaal nóg slechter verkoopt. Jullie zien waarschijnlijk al waar dit heen gaat, als deze cirkel eenmaal in werking treed zal er weinig overblijven van Nintendo. Wat denken jullie, zal de Vita echt het doodvonnis tekenen voor Nintendo, of valt het allemaal wel mee en zal Nintendo het wel redden dankzij hun trouwe fanbase? Laat het ons weten in de reacties!

 1.    522 XP
  axeldc's avatar

  Nintendo bazen hebben al genoeg geld voor de rest van hun leven. Alleen zou het jammer zijn mochten er vele ontslagen vallen.

 2. Anoniem -   
  Ad's avatar

  ga allen vita kopen als online game gewoon goed wordt gemaakt en dat het echt hardcore online kan gespeeld worden zo als ik gewent ben van de ps3

 3. Anoniem -   
  ricardo's avatar

  de vita gaat konten schoppen

 4.    177 XP
  ideklein17's avatar

  De Vita heeft al konten geschopt.

 5.    844 XP
  thom430's avatar

  Ninty gaat het moeilijk krijgen, de WiiU is puur een stop-gap console, die grafisch niet echt indrukwekkend is voor 2012, het is zeker niet state-of-the-art als de PS3 was.
  De 3DS?
  Die wordt er volgens VGChartz nog uitverkocht door de PSP, en die gaat het nog moeilijker krijgen tegen de PSVita.

 6.    522 XP
  axeldc's avatar

  Volgend jaar bij Wii U: Koop een Wii U en je krijgt een 3DS GRATIS! :D.

 7.    1562 XP
  dikked's avatar

  nee het zal niet nintendo’s doodvonnis betekenen, want kinderen kiezen nogsteeds voor de wiiu en de 3ds om één simpele reden: MARIO
  de hardcore gamers daarintegen zullen nintendo wel verlaten omdat call of duty er toch veel beter uitziet op de PS3/Vita

 8. Anoniem -   
  monoliet's avatar

  als winkel gewoon 3ds afraden wegens koppijn na 5 min bij kinderen !!! zou ik ook als ouder weten voor welke handheld ik ga.

  tegen dat nint. met wii u komt
  krijgen ze te maken met 9/10 de derde generatie ps3 = genamelijk ps tree
  (100€ goedkoper)

  die zeer goedkoop is en veel games heeft , en is ook de rede waarom ms. geen nieuwe console op de markt kan brengen zonder een groot kado te geven aan sony.

 9. Anoniem -   
  brood-plank's avatar

  @dikked: noem je call of duty een hardcore game….? WTH. als je een HardCore game noemt doe het dan goed dude

 10.    4537 XP
  ps3dennis's avatar

  Als nintendo nu een snel komt met de nieuwe Mario/Zelda games en die nieuwe RE game (3DS) dan kunnen ze meer zieltjes binnenhalen.

  De Wii-U is denk ik tendode opgeschreven. Het lijkt me verstandiger voor Nintendo om dat ding niet een uit te gaan brengen, als dat ding flopt…heeft echt niemand meer vertrouwen in nintendo.

  Als nintendo en MS nu eens van de game-markt verdwijnen en Sega terug komt met zo als altijd een console die voorop loop vegeleken met de rest ‘ben ik erg tevreden’.

 11.    2117 XP
  mausi-gangsta's avatar

  Nitendo liep volgens mij altijd voor op game gebied… Maar nu wil iedere gamer realisme en dat kan nitendo denk ik niet goed .. en de graffics dan ook al niet

 12.    267 XP
  Emile's avatar

  Vita wordt vet, maar ik denk niet dat er veel WiiU achtige toepassing ervoor komen eigenlijk.

 13. Anoniem -   
  ..'s avatar

  Heeft iemand hier enig idee hoeveel Nintendo DS exemplaren er zijn verkocht? Nee? nou dan als het daaran lag was de PSP ook allang weg. en de 3DS brengt weinig nieuws aangezien iedereen al een DS heeft

 14. Anoniem -   
  Jawel's avatar

  Als Nintendo weggaat gaan ook een lijst met geweldige games weg, je komt niet games beter dan de zelda reeks maakt niet uit wie je bent je moet toegeven dat het de beste games zijn die er zijn.

 15.    482 XP
  Flow's avatar

  Er worden echt een aantal hele belangrijke cruciale punten gemist hier. Ten eerste de reden waarom de 3DS niet aan slaat. Zoals hierboven al een keer genoemd wordt zitten veel mensen nog met een eerdere versie van de DS. Niet al te lang voordat de 3DS uitkwam werd de DSi nog geïntroduceerd. Deze mensen (gamers, kinderen en ouders) zien nog geen goede reden om nogmaals 250 ballen over de toonbank te gooien voor de nieuwe DS. Als de 3DS eenmaal in prijs daalt en titels als Mario en Zelda weer op het toneel komen zal de handheld echt wel aan slaan. Het is gewoon een slechte marketing zet geweest van Nintendo om zoveel versies van de DS snel achter elkaar uit te brengen.

  Dan het Wii U verhaal. De functie van de PS Vita als PS3 controller wordt hier één op één vergeleken met de functies van de Wii U controller. Veel te snel geconcludeerd dat deze dezelfde functies kennen. Van beide concepten weten we nog te weinig af voordat we deze vergelijking kunnen trekken. De controller van de Wii U wordt gebruikt als tweede scherm tijdens games wat interactiviteit tussen de twee schermen betekent. Het enigste wat Sony meldt is dat de Vita en de PS3 beide tegelijkertijd software kunnen draaien. Wat het precieze idee hiervan is weten we nog niet.

  Zal de Wii U falen? Misschien wel, misschien niet. Onderschat de hardcore Nintendo fanbase absoluut niet. Een HD Zelda zal veel koppen doen draaien. Sony mag dan misschien in een eens gelijk bootje stappen met Nintendo als het op controllers aankomt, maar dit probeerde Sony en Microsoft ook al met het motion gebeuren. En we weten dat dit toch voor beide niet is uitgepakt zoals ze dachten.

  Er werken briljante geesten bij Nintendo die een aantal van de beste games van het afgelopen decennia hebben uitgebracht (Mario Galaxy heeft een dood genre nieuw leven ingeblazen). Onderschat Nintendo nooit als bedrijf. Grafisch lopen ze nooit aan kop toegegeven, maar gameplay wijs zijn er maar weinig ontwikkelaars die aan hun kunnen tippen. De Vita zet Nintendo buitenspel? Ik denk het absoluut niet, maar we wachten rustig af.

 16. Anoniem -   
  mustapha's avatar

  eeyh zwerfer kijk naar de feiten de ps3 kostte iets in de 500euro ik ben niet alleen fan van nintendo want ik heb zelf een ps3 en op de gamecube kon je ook via de gameboy spelen doe dus niet oneerlijk.
  eeyh ik ben je nachtmerrie kk aap je moeder die met donkey kong in bed heeft gedaan en een banaan in der reet heeft gekregen en hij gebruikte banaan als dildo en jij was de nieuwe kind king kong je vader is die ene zwerfer in gta 4 die van mijn geld een nieuwe jas gekocht heeft en jij betn gwn een xtc junk
  je moeder is zo dik dat ze door wnf in het water is geduwt omdat ze dachten dat ze een walvis was. xxxxx..je nachtmerrie

 17. Anoniem -   
  mustapha's avatar

  @Flow: @thom430: kk aap niet liegen volgende keer

 18.    1569 XP
  Wouter1980's avatar

  Voor beide consoles zullen altijd markten blijven, dit zal ook niet zo snel veranderen denk ik. De 3DS heb ik al, en de Vita komt er ook. Beide consoles hebben goede punten en slechte punten.

 19.    5353 XP
  PattyS3's avatar

  Nintendo begeeft zich in een negatieve spiraal en het bedrijf zinkt daar steeds dieper in naar beneden. De 3DS is een apparaat wat nog niet goed genoeg is doorontwikkeld naar mijn mening en de WiiU is nou niet een apparaat wat iedereen graag wil hebben, denk ik, gezien Nintendo niet bekend staat om haar goede grafische consoles of handhelds..