Battlefield: Bad Company is de nieuwste editie van de legendarische Battlefield reeks. Echter is de bloedserieuze Multiplayer shooter die je waarschijnlijk kent van de voorgaande delen een beetje weggevallen. Bad Company bevat namelijk een heuse verhaallijn, en wát voor een…

Het verhaal

De verhaallijn van Battlefield is namelijk iets minder streng dan je in eerste instantie zou verwachten. Het is zowieso geen verschrikkelijk diepgaand verhaal, maar deze weet je, vooral in het begin, erg te boeien dankzij de vele grappen die je om je oren krijgt.

Het verhaal gaat als volgt: jij bent Preston Marlow en je hebt het behoorlijk verprutst in het leger. Maar in plaats van teruggestuurd te worden wordt je in het afdankertjes-team gezet: B-Company, beter bekend als Bad Company. Hier kom je je nieuwe vrienden tegen: Haggard, een nuchtere, klunzige en boerse Amerikaan; Sweetwater, het angstige nerd-type van de squad; en Sarge, de eerste persoon die vrijwillig in B-Company zit. Je zal vooral in het begin klusjes moeten opknappen voor het leger, zoals bepaalde zones clearen, wat er op neerkomt dat je eigenlijk een compleet dorp uit moet moorden. Van dorpelingen hebben ze nog nooit gehoord, dus maak je daar maar niet druk om.

Als je team eenmaal op het spoor komt van goudstaven en doodverklaard wordt door het leger, ruiken jij en je teamgenoten de rijkdom. Jullie doen er alles aan om dat in handen te krijgen. Deze goudkoorts gaat gepaard met een paar domme acties van Haggard, waar ik hard om heb moeten lachen.

Ergernissen

In de singleplayer zullen een paar dingen je een doorn in het oog zijn. Zo zijn je teamgenoten onsterfelijk, hoe hard je ook probeert ze de pijp uit te laten gaan. Ook willen ze wel eens, tijdens het regroupen, uit het niets vlak voor je neus verschijnen, wat het realisme een stuk naar beneden haalt. Maar het meest jammer is wat er gebeurd als je doodgaat: je verschijnt gewoon weer bij de laatste checkpoint met nog evenveel mensen af te maken als vlak voordat je doodging. Hoewel dit je sneller door de verhaallijn heen helpt slaat het eigenlijk nergens op.

(Bijna) alles kan kapot!

Wat een flinke impact heeft op de gameplay, en waar Bad Company zich van andere shooters onderscheid, is een simpele regel: Alles kan kapot! Nouja, bijna alles dan. Muren, bunkers, garages… nergens ben je meer voor 100% veilig. Dit beïnvloed echt alles wat je gewend bent van normale shooters. En doordat in geen één hoek meer veilig bent, blijft de snelheid er gedurende de hele match er goed inzitten.

Multiplayer

Ondanks de aardig grote focus op het verhaal zit in Bad Company ook een multiplayer. Deze is helaas wat minder uitgebreid dan dat je van deze serie gewend bent. Er is namelijk standaard geen Conquest mode aanwezig, terwijl dat toch een van de betere modi van Battlefield is! Er is maar 1 modus, namelijk Gold Rush. Het is jammer dat het de enige is, maar dat is niet heel erg: Gold Rush is namelijk ongelooflijk vet om te doen.

Er zijn twee teams: de aanvallers en de verdedigers. De aanvallers moeten de Golden Crates, de goudkisten, vernietigen die de andere partij moet verdedigen. Klinkt heel simpel, wat het ook wel een beetje is, maar met goed samenwerkende squads in beide partijen kan het een gevecht van jewelste worden. Een squad is een groepje van 4 personen waar je in geplaatst wordt, deze zullen binnen de teams samenwerken: met z’n vieren sta je namelijk sterker dan in je uppie.

Dat er maar 1 mode is in de MP is geen grote ramp: ontwikkelaar DICE heeft namelijk al aangekondigd dat de Conquest mode als download beschikbaar zal komen op het PSN. Wanneer dit is en of er meerdere add-ons in de planning staan is op dit moment nog onbekend.

Grafisch

Grafisch gezien is Bad Company geen koploper, maar de game hoeft zich zeker niet te schamen. Vooral doordat alles kapot kan zal je je ogen uitkijken in de grote levels van de game. Dit valt perfect samen met het geluid: als je je geluidsset flink op donderen zet weet je straks niet beter dan dat je in een oorlog beland bent. Het HDR-geluid, zoals het genoemd wordt, zorgt ervoor dat je precies hoort wat je moet horen, verwacht dus geen radio die meer herrie maakt dan je tank-kogels.

Conclusie

Battlefield: Bad Company is dus een hele nieuwe twist in de Battlefield familie. De storyline doet wat het moet doen, weet je te boeien en maakt je aan het lachen, terwijl de multiplayer toch wat serieuzer is. De replaywaarde is in verhouding tot de rest van de game wat aan de lagere kant, gezien het gebrek aan mogelijkheden. De vernietigbare omgevingen maken echter een hoop goed en zorgen dat de game nét dat bijzondere gevoel meekrijgt die eigenlijk iedere game zou moeten hebben. We raden de game dus ook aan, mocht je een liefhebber van dit soort shooters zijn.

+ Punten

  • Vernietigbare omgevingen
  • Gold Rush is erg vet
  • Grappig verhaal
  • Het HDR-geluid stemt alle volumes goed op elkaar af


– Punten

  • Teammaten kunnen niet dood
  • Standaard maar één multiplayermode

Cijfers
Graphics: 8.5
Gameplay: 9.0
Replay: 7.0
Sound: 9.0

Totaal: 8.4