Wat zijn we de afgelopen jaren toch gaan houden van de Assassin’s Creed serie. Afgelopen E3 kregen we prachtig materiaal te zien van de nieuwe en laatste titel in de Ezio Auditore trilogie. Het ziet er naar uit dat Ezio op zijn allerlaatste missie terug gaat naar de roots van de serie qua locaties. Bekende plekken uit Assassin’s Creed zullen zonder twijfel in de game zitten. Ook zagen we dat Ezio zelf geleden heeft onder de tijd. Ubisoft bevestigde wederom variatie als ontwikkelingspunt op de lijst te hebben gezet. Kan Assassin’s Creed: Revelations ons overtuigen om wederom met Ezio aan de gang te gaan, of is dit een zwarte bladzijde in de geschiedenis? Je leest het in deze preview!

De grote drie

De game speelt zich af in het jaar 1511 en Constantinopel is in de macht van de Ottomanen. Ezio reist af naar Constantinopel om opzoek te gaan naar een artefact dat de oorlog tussen de tempeliers en assassins voor eens en voor altijd kan eindigen. Om deze te vinden zal hij delen van het geheugen van Altaïr moeten herleven. Hij heeft namelijk de sleutels tot dit artefact verstopt. Je zult in Revelations dan ook met de drie grote hoofdpersonages tot nu toe in de serie mogen spelen. Zowel Ezio, Altaïr en Desmond zullen speelbaar zijn en een grote rol spelen in Revelations.

In de demo die we te zien kregen kwamen twee van deze grote drie in beeld: Ezio en Altaïr mochten hun trucjes tonen. De demo begon met een knal en we werden er meteen ingetrokken. Een indrukwekkende achtervolging van Ezio die achter de tempeliers aan zit om een stuk van het artefact te bemachtigen. Onze Italiaan heeft echter pech en krijgt een goed geplaatste bom onder zijn koets waardoor hij de diepte in duikt, maar Ezio is een bikkel…de tocht gaat ten voet verder.

Bommen en granaten!

We zien Ezio strompelend door de barre kou heen lopen opzoek naar de tempelier die op de hoogte is van onze aanwezigheid. Dat wordt dus sneaken en zo weinig mogelijk opvallen. Tof is dat Ezio duidelijk ouder is geworden door meer te kuchen, hoesten en naar zijn wonden te grijpen. Maar hij blijft natuurlijk een meester assassin en een schaafwond zal hem niet klein houden. De eerste drie tegenstanders worden op ons afgestuurd net buiten de stad: hak, zwaai, tsjak en met een mooie finishing move steekt Ezio zijn zwaard in de laatste bewaker zijn hoofd. Er zijn duidelijk weer wat toffe finishing moves bijgekomen.

Eenmaal in de stad laat Ezio zijn gloednieuwe gadget zien, bommen. Na het stilletjes in de rug steken van een bewaker met zijn hidden blade legt Ezio een bom neer bij het lijk. Het duurt niet lang voordat twee andere wachters komen kijken bij het lijk en BAM. Zo schakel je dus tempeliers uit met Ezio 3.0. Door een bommetje tegen een muur aan te gooien wordt een groepje bewakers afgeleid en is het makkelijk om langs de poort te glippen. Helemaal boven op de toren van de stad…daar staat ons doel te schreeuwen om meer bewakers. Maar Ezio laat hem niet gaan en sluit de poort achter zich met een flinke slag van zijn zwaard.

Duik en klim en herhaal

Op naar de top van de toren rennen we van straat naar straat. In de verte zien we twee groepen vijanden aankomen en in totaal tellen we zes tot acht vijanden. Normaal zou dit een probleem veroorzaken, maar met twee wel geplaatste bommen zijn de tegenstanders verdwenen. Na een korte pitstop bij een dokter loopt Ezio weer als van oude en sprinten we zoals gewend zo de muur van de toren op. Het camera standpunt verandert opeens en we zien de ruggen van twee schutters die met musketten Ezio belagen. Dat wordt snel klimmen en reageren. Uit de hele demo merken we dat Revelations een grotere nadruk legt op een cinematic ervaring. Met interessante camera standpunten en toffe korte cutscenes wordt je zelfs in dit korte stukje gameplay meteen in het verhaal gezogen. Eenmaal boven steekt Ezio met gemak ons doel neer en hebben we het stuk van de artefact bemachtigd.

Maar dan…FLASHBACK! Want spontaan worden we in de schoenen gezet van Altaïr die een kleine make-over heeft gekregen. Zo heeft Altaïr nu een donzig snorretje en is de voice-actor verandert, maar schrik niet, want Altaïr is nu een stuk meer aanwezig waar hij in het eerste deel nog erg mysterieus was.

Een tempelier heeft de mentor van Altaïr gevangen genomen en dit laat hij natuurlijk niet zomaar gebeuren. Wat klim en klauterwerk op het gebouw en een goed geplaatste sprong zorgen ervoor dat de tempelier al snel een hidden blade in zijn nek heeft staan. Jammer maar helaas voor hem. Altaïr bevrijd zijn mentor en vervolgens verschijnt de titel in beeld…oh me mond stond al de hele tijd open.

Grootste stap sinds deel één

Zelf ben ik altijd kritisch geweest over de Assassin’s Creed serie. Deel één was een goede basis, maar te repetitief. Deel twee was wat deel één had moeten zijn en Brotherhood bracht te weinig nieuws op het toneel. Revelations heeft mij echter weggeblazen. Ten eerste ziet de game er voor het eerst sinds de serie is gelaunched duidelijk een stuk beter uit. Mooiere textures en niet langer statisch haar zorgen ervoor dat de game een stuk overtuigender wordt. Ook is de cinematische aanpak van Ubisoft een groot pluspunt en zou het switchen tussen Altaïr en Ezio wel eens voor hele interessante gameplay kunnen zorgen.

http://youtu.be/Zw7xXpY4_LI

Voorlopige conclusie

Ik blijf een kritisch oog houden, maar Revelations is de eerste Assassin’s Creed titel waar ik echt heel hyped voor ben. De game is een duidelijke stap vooruit waar de rest dat in mijn opzicht minder was. Met nieuwe gadgets, mooiere graphics en een vernieuwend beeld qua camerastandpunten wordt Revelations wellicht de beste AC tot nu toe. Nog heel even wachten en dan zal Ezio zijn laatste missie beginnen. Ik durf stiekem al te zeggen dat Assassin’s Creed: Revelations misschien wel één van de beste games van het jaar is.