GC 2011: Waarom de PS3 eigenlijk geen cross-game chat krijgt

Dat de PlayStation 3 geen cross-game chat krijgt is nu al lang en breed bekend, ook al is niet iedereen daar even blij mee. Sony heeft nu voor het eerst echter een fatsoenlijke verklaring hiervoor gegeven, evenals een uitleg waarom de Vita dit dan wel kan.

Het RAM geheugen van de PlayStation 3 wordt namelijk volledig gebruikt door de game die op dat moment gespeeld wordt. Shuhei Yoshida had hierover het volgende te zeggen:

“Once a game gets RAM we never give it back,” he said. “It’s not possible to retrofit something like that after the fact. The game has to use its own memory to do [in-game voice chat]. There’s always voice chat in the game. But it’s a part of a game feature. It’s not a part of an OS feature. That’s the reason in terms of the ability to have voice chat across different games.”

Waarom de Vita het dan wel kan? Dat is vrij simpel, de Vita heeft namelijk meer RAM dan de PlayStation 3. Dit kleine krachtpatsertje beschikt namelijk over 512MB RAM en 128MB V-RAM, tegenover de 256MB systeem RAM en de 256MB video RAM van de PlayStation 3. Hierdoor kunnen zowel de games als de cross-game chat dus gebruik maken van de chat.

 1. Anoniem -   
  Denniskuhh's avatar

  das gay

 2.    403 XP
  Hazzard12's avatar

  Eindelijk leggen ze het uit.

 3. Anoniem -   
  ricardo's avatar

  jammer had liever gezien dat ze de chat weg hadden gelaten en dat ze dat ding volledig voor games gaan gebruiken net als de ps3 dan krijg je echt giga mooie games ook

 4. Anoniem -   
  Anoniem's avatar

  eindelijk , is dat zo hard om de waarheid te vertellen !!!
  nu weten we tenminste waarom en kan mij daar bij neerleggen .

 5.    645 XP
  Esromeron's avatar

  Dat hele cross game chat kan me gestolen worden. Als ik een maat wil spreken die toevallig een andere game speelt, dan bel ik hem wel.

 6. Anoniem -   
  albatros's avatar

  Dat cross-game chat zal me gestolen worden, maar dat je binnen dezelfde game al niet overal met elkaar kunt chatten vind ik wel lèp.

 7.    214 XP
  redded's avatar

  Dus daarom moet ik een vita kopen voor cross game chat

  HAHAHAHA WGAF Fock de Vita

 8.    421 XP
  Rhox's avatar

  Das belachelijk!
  Ondertussen is de PS3 slim al lang uitgekomen (en revisies), dan konden ze er toch al lang gereserveerd geheugen bijsteken voor deze feature?!

 9.    589 XP
  xDutchSoldier's avatar

  faal

 10.    533 XP
  fazzel100's avatar

  ook triest ps3 maar 256MB Video RAM, m’n 10jaar oude PC had dat ook

 11.    533 XP
  fazzel100's avatar

  @Rhox: ze gaan denk ik niet een deel wel de mogelijkheid geven om Cross Voice Chat te gebruiken, ze willen denk ik ALS ze het doen dat gewoon iedere ps3 gebruiker Cross Voice Chat kan gebruiken. Ew het heet Cross-Game-Chat srry xd

 12.    1865 XP
  elazzja's avatar

  Ok maar kunnen ze de chat niet zo bouwen dat het wordt geïntegreerd wordt in het XMB. Of dat ze 1 SPU gebruiken voor de chat aangezien de PS3 er 6 beschikbaar heeft voor games en 1 voor het OS zelf. Uncharted 2 bijvoorbeeld gebruikt maar 2 van de 6 cores en pas dit derde deel gebruikt ze allemaal. Ik denk gewoon dat ze niet al te veel moeite willen doen om het te schrijven.

 13.    2527 XP
  Sixstar6's avatar

  dat klein dingetje is goed dus ^^

 14. Anoniem -   
  Anoniem's avatar

  Ps3 games zien er 10 x mooier uit dan xbox exclusives dus van mij mogen ze die chat eruit laten

 15. Anoniem -   
  aani's avatar

  @elazzja: watbis een spu? Ik neem aan dat je central processing unit bedoelt?

 16. Anoniem -   
  SuperDre's avatar

  Nou, om eerlijk te zijn, zou het dus wel mogelijk zijn, dat betekend wel dat sommige games waarschijnlijk een patch nodig zouden hebben, ofwel die hun eigen ingame-chat opheffen en het benodigde geheugen overgeven aan de crossgamechat.
  Maaruh, sowieso zouden ze het wel kunnen doen, alleen zal het dan niet werken met sommige games die alles gebruiken..

  Persoonlijk zal het me een reet roesten, want enige wanneer ik voicechat wil is als ik ingame met een vriend ook datzelfde spel aan het spelen ben, anders vindt ik het veel te afleidend..

 17.    1865 XP
  elazzja's avatar

  @aani: You have much to learn my young padawan. De PS3 heeft been central processing unit maar een synergistic processing unit met 7 werkende cores. Het voordeel is dat de processor (PPE bij de Cell) ondersteund wordt door coprocessors als het ware (SPE) wat zorgt voor ook grafische bewerkingen waardoor de videokaart er niet alleen voor staat. Vandaar mooie games zoals Uncharted 3 en Killzone.

 18.    6677 XP
  Myx's avatar

  Wel erg jammer dat ze dan 2/3 jaar hebben volgehouden dat het wel komt.

 19.    2117 XP
  mausi-gangsta's avatar

  indd erg jmmr dit
  misschien de ps4 dan wel 😀

 20.    589 XP
  xDutchSoldier's avatar

  @elazzja: uhm nee lijkt me dat ze er zelf ook al over hebben nagedacht;)

 21.    5358 XP
  PattyS3's avatar

  Welkom in 2006… Echt slecht dit xD

 22.    5358 XP
  PattyS3's avatar

  @Myx: Hahaha, dat faalt echt!

 23.    2260 XP
  iRobbert-'s avatar

  Zelfs zonder uitleg had je het al kunnen snappen, als je nadenkt.