http://playsense.nl/images/file/img_4e4aaf6493c0b.jpg

Een vernieuwd PSP-model voor slechts 100 euro, dat was in weze Sony’s ‘grootste’ hardware aankondiging tijdens de Gamescom 2011. Deze aankondiging riep meteen vragen op bij de aanwezige pers bij de persconferentie, want waarom zou Sony dit doen? Er zijn al zoveel revisies van de PlayStation Portable uitgebracht en nu komt Sony weer met een nieuwe PSP. Op de beursvloer was het mogelijk om even met de PSP aan de slag te gaan en dit hebben we dan ook even gedaan. Hoe dit ging? Dat lees je in deze hands-on.

Enorm dik

We kunnen in principe wel stellen dat de PSP E-1000 dikker is dan de tweede PSP-versie, de PSP Slim & Lite. Dit is toch wel zo ontzettend raar, want waarom zou je de PSP weer dikker maken als die nieuwer is? Tuurlijk deze is 100 euro, maar de Slim & Lite gaat ook voor minder dan 75 euro weg bij de lokale Intertoys. Om even een idee te geven hoe dik de PSP E-1000 is, zie de foto hieronder. Hierop zie je een iPhone 4 en de nieuwe PSP.

http://playsense.nl/images/file/img_4e500783119e7.jpg

Zoals je ziet is de iPhone 4 vele malen dunner dan de nieuwe PSP, natuurlijk is dit niet zo gek, maar dit is puur om je even een idee te geven hoe dik de nieuwe PSP is. Hele rare keuze van Sony om de PSP E-1000 weer van deze dikte te maken, want volgens ons had die gemakkelijk dunner gekund.

Voelt goedkoop aan

Laten we allereerst even zeggen dat 100 euro voor een apparaat als de PSP, veel geld is in de huidige tijd waarin we leven. Het is niet zo dat de PSP een echte bargain is, dat schatten we namelijk eerder op 50 euro. Voor 100 euro mag je naar onze mening toch wel ‘wat’ verwachten. Als je de PSP echter oppakt voelt het alsof je een goedkope Chinese namaak PSP in de handen hebt.

http://playsense.nl/images/file/img_4e5009fce3e11.jpg

Het lijkt ook wel of er geen geld meer was voor fatsoenlijke knoppen, dus hebben ze maar een hele grote knop onderin gezet waar alle knoppen weer los inzitten. Wat een rare strip eronder; alsof ze het beschermlaagje van de likrand op een enveloppe erop hebben geplakt. De achterkant kent overigens een grote UMD klep, wat ook weer van dat breekbare en krakkemikkige plastic is gemaakt.

Waarom het een vreselijk apparaat is

Het allerergste aan de nieuwe PSP is niet eens zozeer het goedkope uiterlijk, het terugbrengen van UMD of het feit dat die zo dik is. Wat namelijk echt ongelooflijk stom en haast lachwekkend is, dat is het feit dat Wi-Fi ontbreekt. Je kan niet in de PlayStation Store, je hebt geen slechte internetbrowser en je kunt geen digitale games downloaden.

Het scherm is ook nog steeds TFT en het ding weegt ook nog eens 223 gram ,waar ook de PSP Slim & Lite wint met 183 gram. Dit apparaat is werkelijk waar de domste aankoop die een consument kan maken, wat een vreselijk ding.

Conclusie

Sony zou zich diep moeten schamen om dit aan te kondigen en dan als argument gebruiken dat die goedkoper is, onzin. De PSP-3000 had gewoon naar de 100 euro gemoeten en dan had iedereen gezegd, nice job Sony. Maar nu wordt er een heel nieuw fabriekproces opgezet voor een apparaat die je om geen enkele reden zou willen. Want de vorige PSP’s kun je aanschaffen voor een lagere prijs dan 100 euro. Lang verhaal kort; de PSP E-1000 is ontzettend kut.