http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4e36c34a61eb0.jpg

Tijdens de Gamescom in Keulen hebben we ruim een uur mogen spelen met Saints Row: The Third. Deze game wordt uitgegeven door THQ Games en wordt gemaakt door Volition Inc. als vervolg op Saints Row 2. In The Third zal je merken dat ‘fun’ hebben centraal staat evenals over-the-top actie. Creativiteit hebben ze bij Volition absoluut, maar hoe erg komt dit de game ten goede? Dat lees je in deze preview.

Saints Row is geen GTA

Voor veel mensen vast en zeker al duidelijk, maar we willen het toch nog even benadrukken; Saints Row is geen Grand Theft Auto. Deze game kent een totaal andere layout qua missie structuur, items kopen en de algehele gameplay is flink anders. De gelijkenissen tussen Saints Row en GTA zijn er natuurlijk wel, zo is het in beide games zeer leuk om gewoon in de stad wat rond te rijden en lol te hebben.

Dit laatste is ontzettend belangrijk in een game als Saints Row, de stad moet namelijk een bepaalde aantrekkingskracht hebben om in rond te blijven rijden. Een stad in een free-roaming game moet leven, bruisen en je de tijd doen vergeten. De mannen achter Saints Row beseffen zich dit maar al te goed en hebben geprobeerd zoveel mogelijk oplossingen te vinden om je in de stad bezig te kunnen houden.

http://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2011/08/genki-driveby.jpg

Zo kun je mensen op verschillende manieren om het leven brengen met een zeer breed scala aan wapens die elk te upgraden zijn, zijn er veel verschillende wapens en kun je gang wars starten. De politie hebben we weinig last van gehad en was makkelijk te lozen. Het zijn meer de andere gangs die achter je aangaan als je iets van hun aanvalt of kapot maakt.

Zo raar dat het leuk is

Oude omatjes met geweren en straten vol prachtig vormgegeven dames met een enorme gespierde neger aan de arm… Saints Row zit echt vol met variatie. Alles is over-the-top maar wel tot een bepaald punt dat het nog wel leuk blijft. Soms zit je echt met een glimlach achter je beeldscherm van; hoe verzinnen ze het? Dat is leuk en dat is ook wat Saints Row onderscheid van games als GTA.

Deze stijl doet Saints Row behoorlijk ten goede en gaat deze game waarschijnlijk ontzettend populair maken. Er is gewoon zoveel te zien in deze game dat je telkens maar weer verrast wordt met een ‘apart geval’ die zich voordoet in de stad.

http://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2011/08/genkisunday.jpg

De stad zelf

Zoals we al aangaven, een stad in een free-roaming-game moet bruisen. Mafia 2 wist eigenlijk als één van de eerste games, naast GTA, echt een prachtige bruisende stad neer te zetten. Of de stad van Saints Row bruisend genoeg is kunnen we niet echt zeggen door een uur gespeeld te hebben, maar er waren een aantal interessante elementen in de stad.

Zo kun je met het geld wat je verdient met missies die je doet, pandjes kopen. Deze panden koop je in de stad en deze genereren ook weer inkomsten voor je. Zo hebben we zelf een crackhouse, een weapon store en een Rim Jobs autogarage gekocht. In de weapon store konden we wapens kopen en deze waren ook nog eens te upgraden naar verschillende levels wat het allemaal wat interessanter maakt.

Ook is je personage geheel aan te passen in een kledingwinkel, je kan het zo gek niet bedenken of je kunt het aantrekken. Of je het dus leuk vind om in je boxer over straat te gaan of als furrie, het kan allemaal in Saints Row. Tatoeëren is ook geen enkel probleem, je kan namelijk een tattoo shop kopen om hier vervolgens een tatoeage te laten zetten. Het tatoeëren kan in principe overal, ook op het gezicht dus.

Door al deze elementen maakt dit de game toch wel wat interessanter, wat we alleen wel misten was het gokken. Er zijn casino’s in Saints Row waar je in kunt gaan en kunt schieten en dergelijke, maar gokken is er niet bij. Dit vinden we toch wel redelijk jammer in een stad waar partying, sex, drugs, criminaliteit en muziek centraal staan. Ook vonden we de stad wat kaal qua auto’s en burgers, hopelijk zal dit in de full-game wat verbeteren.

Gespeelde missie

Tijdens onze speelsessie hebben we ook een missie mogen doen, namelijk het beroven van een bank. We waren in het begin een beetje bang dat de missies niet echt aan zouden sluiten op de algehele stijl die je beleeft als je in de stad rondhangt. Maar de over-the-top actie is ook gewoon heerlijk verwerkt in de missie die we speelden. We moesten een aantal bewakers uitschakelen, vervolgens C4 boven de kluis plaatsen voor een gat waarop de kluis eruit werd getakeld door een helikopter.

http://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2011/08/saints009-1024x576.jpg

Vervolgens zat je bovenop de kluis en was het schieten geblazen op het aanwezige SWAT-team. Helikopters neerhalen vanuit de lucht met je geweer in de klauwen, politie uitschakelen.. het zat vol met actie en explosies. Natuurlijk is dit maar één missie en is het nog maar de vraag of de rest net zo variërend en leuk is, maar het was in ieder geval een goed begin.

Voorlopige conclusie

Saints Row: The Third mag je niet overslaan dit jaar, we waren achteraf zo ontzettend blij dat we deze game een uur lang mochten spelen. Want wat een topgame is dit en dan was het nog maar een preview-build. We hopen alleen dat de stad echt dermate veel te bieden heeft dat we er uren in kunnen rond zwerven als de game uiteindelijk uit is. Saints Row: The Third is een game die veel actie, geweld en explosies biedt maar dan wel met een knipoog.