Tijdens de GamesCom was het mogelijk om bij de business booth van Activision in alle rust Modern Warfare 3 te spelen. Als we zeggen in alle rust, dan menen we dat ook, het was namelijk nou niet echt bepaald druk om naar binnen te kunnen. We konden na ongeveer 10 minuten al meteen aan de slag met de game, maar hoe deze ervaring was? Dat lees je in deze preview!

Battlefield 3 v.s. Modern Warfare 3

Het gesprek van de GamesCom-beurs was natuurlijk, welke game zal beter zijn; Battlefield 3 of Modern Warfare 3. Nou is deze stelling, na het spelen van beide games, voor mij niet echt meer aan de orde. Beide shooters zijn namelijk van een compleet kaliber en verschillen ontzettend veel van elkaar. Modern Warfare 3 speelt echt ontzettend lekker weg en weet je toch weer te prikkelen zoals Modern Warfare 2 dit ook deed.

Je mag MW3 dan ook absoluut niet vergelijken met Black Ops, die laatste was gewoon een slechte Call of Duty en Treyarch moet met haar tengels van de franchise afblijven. Battlefield 3 is een veel meer strategische shooter waarin je minder kills zult halen dan in menig potje MW3. Ook is MW3 een game die je even snel 10 minuten kunt spelen, waarin je met BF3 ongetwijfeld altijd langere sessies zult maken.

Wat we gespeeld hebben

Tijdens onze speelsessie mochten we samen met iemand van het MW3-team een potje Spec Ops Survival doen. Je kreeg heel netjes een headset op evenals degene waarmee je aan het spelen was, zodat je met elkaar kon communiceren. De manier waarop Activision dit heeft opgezet was zeer netjes, je krijgt op deze manier namelijk een aardig goed beeld hoe deze modus van de game in elkaar steekt.

De missie begon met enkel een pistooltje voor zowel ons als degene met wie we speelden, daarmee moesten we de eerste wave van vijanden zien te overleven. Nadat we dit gedaan hadden konden we wapens e.d. oppakken die gedropt waren door de vijand. Door telkens meer waves te overleven krijg je geld en unlock je in de eerste paar waves een aantal ‘crates’. Deze crates zitten vol met ammunitie, explosieven, wapens, sentry guns etc. Deze items kun je kopen met het geld wat je verdient hebt tijdens het spelen.

Het beste was om de eerste paar waves gewoon te kunnen overleven met je pistool en wapens die je oppakt, zodat je op den duur een goed wapen kon kopen. Met name het halen van een Sentry Gun was wel nodig toen we op helikopters moesten gaan schieten. Deze moest je uit de lucht halen en er waren ook nog vijanden aanwezig op de grond. Dit gebeurde weer in de typische hectische Modern Warfare-setting waar je dan toch wel weer heel blij van wordt.

Hoe het speelt

Modern Warfare 3 speelt zoals je van Infinity Ward gewend bent, gewoonweg smooth en lekker arcade. Het is ontzettend jammer dat Treyarch met Black Ops de franchise een beetje in een diep dal heeft gedrukt en dat Infinity Ward het telkens maar weer recht moet zetten. Sommige mensen zullen ongetwijfeld zeggen dat ik overdrijf, maar laten we eerlijk zijn, Infinity Ward weet wel elke keer een goede Call of Duty af te leveren.

blank

Natuurlijk blijft er altijd ruimte voor verbetering en kritiek leveren op Call of Duty is natuurlijk zo ontzettend makkelijk, het is immers een game die immens groot is. Het feit blijft alleen dat het kwalitatief echt hele goede games zijn en al het respect wat men over de loop van de jaren verdient heeft, niet voor niets is geweest.

We hebben alleen nog maar de Spec Ops Survival mode gedaan, oordelen over de multiplayer en singleplayer is dus nogal lastig. We hopen alleen wel dat Infinity Ward het gespam met achievements en punten wat naar beneden schroeft. Het krijgen van 50 punten voor een headshot, 10 erbij omdat je ’t met links deed en nog eens 50 omdat het je 3e headshot is… nergens voor nodig.

Grafisch

Het blijft een feit dat Modern Warfare 3 er inderdaad wat minder uitziet dan Battlefield 3 en de game is niet echt hoogstaand qua graphics. Met Black Ops was het alleen zo dat we ons ‘stoorden’ aan het grafische aspect van de game. Sommige textures leken rechtstreeks van de PlayStation 2 te komen en split-screen was al helemaal niet te doen, zo lelijk.

http://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2011/08/9497022454df60b5bac7f1-1024x576.png

Modern Warfare 3 ziet er alleen echt wel beter uit dan Black Ops en ook al blaast je het niet weg, het is ook niet storend. De game ziet er gewoon redelijk uit en is mooi genoeg om in deze tijd uitgebracht te mogen worden. We hopen alleen wel dat dit bij de volgende Call of Duty toch wat vooruitgang gaat boeken, het oog wil immers ook wat.

Voorlopige conclusie

Modern Warfare 3 is een makkelijk doelwit voor kritiek, als iets populair is wordt het namelijk al snel aantrekkelijker om te bashen. Je kan alleen zeggen wat je wilt maar Modern Warfare 3 is gewoon echt een heel leuke game. We zijn ook ontzettend blij met het feit dat Infinity Ward verantwoordelijk is voor de ontwikkeling. Ook al hebben we enkel de Spec Ops Survival Mode mogen spelen, we hebben er vertrouwen in dat het helemaal goed gaat komen met MW3.