Preview: Battlefield 3

Battlefield is een serie die gebouwd is op de multiplayer, later werd daar de singleplayer aan toegevoegd en nu met Battlefield 3 komt er ook nog eens CO-OP bij. DICE en EA hebben bij, eigenlijk al het twaalfde deel van de serie, besloten om meer naar de community te luisteren en zoveel mogelijk wensen van hen in de nieuwe Battlefield 3 te verwerken. Ook komt DICE met een nieuwe engine speciaal gemaakt voor Battlefield 3, namelijk Frostbite 2.0. Dit om mensen zo de beste Battlefield game ooit te kunnen geven. En na de trailers van Battlefield 3 te hebben gezien belooft Battlefield 3 een van de beste shooters van het jaar te worden. Of dit ook zo is, dat lees je in deze hands-on!

Multiplayer in het kort

De multiplayer, maar ook de singleplayer en de CO-OP van Battlefield 3 beloven enorm spectaculair te worden met de nieuwe Frostbite 2.0 engine. Deze engine zorgt voor enorm scherpe, heldere, maar ook vooral mooie graphics. De multiplayer van Battlefield 3 zal negen maps bevatten, exclusief de ‘Back to Karkand’ expansion pack met Operation Métro en de Caspian Border map. De expansion pack komt met vier maps uit Battlefield 2, waaronder: Strike at Karkand, Wake Island, Gulf of Oman en Sharqi Peninsula, die je gratis krijgt als je de Battlefield 3: Limited Edition pre ordered.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4e57cbba37963.jpg

Laatst hadden we jullie al een enorm grote feitenlijst van Battlefield 3 laten zien waar onder andere alle wapens en voertuigen opstaan die in de game zitten. Hier kan je zien dat je een enorm wapen arsenaal hebt, net zoals een enorme hoeveelheid attachments. In Battlefield 3’s multiplayer kan je je wapens uitrusten met maar liefst drie attachments; één vizier en twee willekeurige attachments.

Ook de voertuigen in Battlefield 3 kan je uitrusten met bijvoorbeeld andere munitie, andere wapens en tactische add-ons. Je voertuigen en wapens kan je behalve in het menu ook in-game aanpassen/uitrusten. De multiplayer van Battlefield 3 is met 24 spelers te spelen op consoles.

Verder zijn er in Battlefield 3 vier classes, net zoals in Bad Company 2, dit zijn: Assault, Support, Engineer en Recon. Ook zit er een Killcam in Battlefield 3, je hebt de mogelijkheid om deze aan of uit te zetten.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4e57cbf3831b7.jpg

Multiplayer game modi

In de voorganger van Battlefield 3, Battlefield 2, had je bij de multiplayer mode alleen ‘keuze’ uit één game mode: Conquest. Met Battlefield 3 komt hier verandering in. De bevestigde game modes in Battlefield 3 zijn: Conquest, Conquest 64 (PC only), Rush, Squad Deathmatch, Squad Rush en een nieuwe game mode voor de serie: Team Deathmatch.

Vooral deze laatste game mode is leuk voor mensen die voorheen nooit Battlefield gespeeld hebben, maar bijvoorbeeld Call of Duty. Naar alle waarschijnlijkheid heeft DICE deze game mode in Battlefield 3 geïntroduceerd om de overstap van Call of Duty naar Battlefield makkelijker te maken.

Singleplayer Campaign

Na alle singleplayer trailers te hebben gezien belooft de singleplayer in Battlefield 3 absoluut spectaculair te worden. Het is in ieder geval een goede verbetering dat er in Battlefield 3 wél singleplayer zit. Een singleplayer met een verhaal in ieder geval. In de voorganger van Battlefield 3, Battlefield 2, zit namelijk geen ‘echte’ singleplayer mode. Er is alleen een mode te spelen waarbij tegenstanders door de computer (AI) bestuurd worden. Dit moest in Battlefield 2 de ‘singleplayer’ voorstellen.

Co-op & Hands-on

Zoals al gezegd is co-op nieuw voor de Battlefield serie en zal het zijn entree maken in Battlefield 3. De mode is te spelen met twee mensen. Je moet hier speciale missies uitvoeren die gebaseerd zijn op de singleplayer van de game. Deze co-op modus was op de GamesCom dit jaar te spelen op een PS3, en ook wij mochten deze even uitproberen.

Wat ons meteen opviel was hoe lekker Battlefield 3 speelt op de console, iets waar we eerst skeptisch over waren. De game speelt namelijk goed weg en de actie tijdens de missie we speelden was echt geweldig. Mensen die Battlefield niet gewend zijn zullen wellicht moeite hebben met het feit dat je niet als Rambo kan gaan rondlopen, het is meer een tactische shooter.

Graphics

Battlefield 3 ziet er op de PS3 niet zo mooi uit als in de trailers, die eigenlijk op de PC zijn opgenomen. Desondanks waren we best wel impressed met wat DICE heeft voor elkaar gekregen op de PS3, de game ziet er namelijk zeer goed uit. Je kan het vergelijken met Killzone 3, alhoewel de grafische stijl natuurlijk wel anders is. We hebben verder nog te weinig kunnen zien op de PS3 om echt te kunnen oordelen hoe de game zich staande houdt tegenover een Killzone of Uncharted qua graphics.

Voorlopige conclusie

Battlefield 3 gaat knallen, letterlijk en figuurlijk. Deze game biedt zoveel voor de FPS-liefhebber dat je er maanden, zoniet jaren, zoet mee gaat zijn. De ondersteuning die DICE naar eigen zeggen gaat leveren zal ervoor zorgen dat deze game voorlopig nog even in je PS3 gaat blijven. Ongetwijfeld een must-have die je dit jaar moet gaan halen, Battlefield 3 is geweldig!

Boxshot Battlefield 3

Battlefield 3

Releasedatum:
27-10-2011
Genre:
Actie
Uitgever:
EA
Ontwikkelaar:

31 reacties

 1.    116 XP
  jans's avatar

  dat wordt smullen met mijn vrienden , kan niet wachten !

 2.    728 XP
  joeythekilla's avatar

  yeaah budddy

 3.    235 XP
  TheSpecialOne's avatar

  Uncharted 3 en Killzone zien er zoizo wel mooier uit dan Battlefield 3..

 4. crew Management -    4962 XP
  M4GN3T's avatar

  @TheSpecialOne: Nog moeilijk te zeggen, aangezien we nog niet alles van de game hebben gezien.

 5.    116 XP
  jans's avatar

  thespecialone : bij BF3 kan wel alles kapot.
  logisch dat het mischien iets minder grafisch is.

 6.    537 XP
  CREATIVETRIANGLE's avatar

  Grafisch maakt mij eigelijk niks uit. Als het maar lekker speeld, en dat wordt bf3 zeker !

 7.    356 XP
  xjoeyxx's avatar

  @joeythekilla

  AW YEAAHH BATTLEFIELD YEAAHH

 8.    728 XP
  joeythekilla's avatar

  @xjoeyxx: jaja zkeerrs:D

 9.    235 XP
  TheSpecialOne's avatar

  ah yea mw3 en bf3 ah yea

 10.    16 XP
  Alko's avatar

  Ken nie w8ten!

 11.    40 XP
  sofaking's avatar

  Ben geen grote fps fan, laatste die ik gespeeld heb kon wel eens Killzone 1 op de ps2 zijn geweest. Maar nu zit ik er toch aan te denken om BF3 of MW3 aan te gaan schaffen. Uit bovenstaand verhaal denk ik dat het MW3 gaat worden, tenminste, als je daar wel als een rambo door kunt rennen. Alleen ziet BF3 er zo vreselijk vet uit. Welke speelt nou beter op de console voor een rookie zoals ik, qua aimen en zo? En welke heeft de langste single player?
  Ben niet zo van het online gamen namelijk.

 12.    728 XP
  joeythekilla's avatar

  @sofaking: ik zou voor mw3 gaan,bf is meer tatische game. maar ondanks dat ik met tactics speel doe ik ook aan cod hooor:P

 13.    356 XP
  xjoeyxx's avatar

  @sofaking

  voor jou is mw3 denk ik meer geschikt is meer een arcade shooter. Ook sneller en makkelijker te leren. Battlefield 3 is in principe een simulator en tactisch opgezet dus moeilijker.

 14.    1949 XP
  elazzja's avatar

  @sofaking: Het is moeilijk om snel een keuze te kunnen maken tussen shooters die veel van elkaar verschillen. Zo gaat het bij CoD allemaal wat sneller, je gaat sneller dood, de gevechten zijn snelle guerrilla achtige gevechten. Dus daar kun je snel veel kills maken of snel vaak gedood worden. De SP van CoD zal gemiddeld een 6 uur zijn.

  Battlefield is grootschalig (vooral op PC). Hier moet alles mooi zijn, groot aanvoelen en voor destructief. Een groot gameplay element waardoor ik BF Bad company 2 had gekocht (binnenkort BF3) waren de voertuigen. Dus bij BF ligt de nadruk vooral op de grootschaligheid van een oorlog met reusachtige maps. CoD is daarom niet minder leuk. Heb van beide genoten. BF3 SP is volgens makers 12 uur. Waar je zeker 2 uur vanaf mag halen voor de echte tijd. Ik heb van beide genoten. Beide games heb ik op PC. Mijn PS3 shooter is Killone 3 die tot nu toe nog mijn favo is.

 15.    2217 XP
  mausi-gangsta's avatar

  @sofaking:
  met cod weet ik uit ervaring dat je zo door de singelplayer heen ben.
  bf is gwn veel meer het gevoel van realitijd.
  als ik jouw was zou ik eerst de games bij een vriend spelen.
  zodat je weet wat het is en het verschil in de game styl:D
  ———————————————————-
  ik ga deze game zoo kapot spelen.
  ik vind cod leuk. maar ik heb wel eens zin in een team game

 16.    2217 XP
  mausi-gangsta's avatar

  @elazzja: +1
  voor jouw stuk text man!!

 17.    5383 XP
  PattyS3's avatar

  @sofaking: Luister niet naar die hier boven (ze praten over de multiplayer, behalve elazzja en mausi) xD Battlefield 3 is ontworpen om meteen er in weg te spelen, DICE en EA hebben bevestigd in hun blog dat de game nieuwkomer vriendelijk is. 😉 (of op een minder vriendelijke manier: Noob-friendly) de game is daarom wellicht meer geschikt voor jou, maar ook omdat de singleplayer van BF3 langer is als die van MW3. En natuurlijk omdat je lekker alles kapot kan maken in BF3. Niet alleen in de multiplayer. Zo is er zelfs in een singleplayer missie in BF3 een aardbeving waardoor een geheel gebouw instort! 😉 Ook grafisch gezien is Battlefield 3 een betere keuze, je kan er eenmaal niet onderuit dat Battlefield 3 er mooier uit ziet als Moder Warfare 3. @TheSpecialOne: En ook mooier als die games.

  PS: als je de link wil van die blog waar dit instaat zoek ik m wel even op. 😉

 18.    403 XP
  Hazzard12's avatar

  Graphics zijn goed

 19.    235 XP
  TheSpecialOne's avatar

  @PattyS3: WHAHAHHA, mooier dan Uncharted 3 en Killzone 3:p

 20.    508 XP
  MrGreen95's avatar

  goede preview! keep up the good work!
  Was toch al overtuigd en had hem ge pre-orderd, maar hoop dat andere mensen hem nu ook kopen zodat dice lekker veel winst maakt :p

 21.    5383 XP
  PattyS3's avatar

  @TheSpecialOne: Veel mooier. Wel bij de tijd blijven hè. LOL. Begrijp eerst de technologie die ze gebruiken voor het maken van BF3 voordat je overhaaste vooroordelen trekt. 😉

 22. Anoniem -   
  Maurie's avatar

  @PattyS3:

  SSSSTTTT!!!

 23.    40 XP
  sofaking's avatar

  Thanks gasten, nuttige info.

 24.    494 XP
  Boskrplanet's avatar

  “Naar alle waarschijnlijkheid heeft DICE deze game mode [Team Deathmatch] in Battlefield 3 geïntroduceerd om de overstap van Call of Duty naar Battlefield makkelijker te maken.”

  – Don’t get your hopes up, Dice.

 25.    17 XP
  rubskoe's avatar

  ZOOO VEEEEL ZIN!!!!!!!!!!!!!!!!! (in) 😛
  Wordt echt TE hard!!!!

 26.    51 XP
  Spiree's avatar

  Beetje jammer dat je de 64 player mp niet heb gespeeld op gamescom roy ! 😛 want jij wou slapen hahah xD die was juist zooo sick he ! haha 😀

 27.    5383 XP
  PattyS3's avatar

  @Maurie: Wat is er? Kan je er niet tegen dat ik de waarheid vertel?

 28.    204 XP
  NLgerben's avatar

  Dit wordt zo’n fantastische game vooral grafisch! En natuurlijk de orginele BF gameplay met heel veel customisizing.

 29. Anoniem -   
  Fugitibo's avatar

  Kwijl,hebben.

 30.    5383 XP
  PattyS3's avatar

  @NLgerben: zeker. het vervolg van BF2. 🙂

 31.    1187 XP
  Tom-Zwolle's avatar

  @NLgerben:

  weer ouderwets bfen(A)

Pro-Russische rebellen gebruiken Battlefield 3 om nep video te maken die Amerika moet beschadigen
Zondag Budgetdag – Games – 16 Februari
DICE is niet van plan om Battlefield 3 als remake op next-gen consoles uit te brengen
Bekijk hier een prachtige Battlefield 3 montage