Battlefield is een serie die gebouwd is op de multiplayer, later werd daar de singleplayer aan toegevoegd en nu met Battlefield 3 komt er ook nog eens CO-OP bij. DICE en EA hebben bij, eigenlijk al het twaalfde deel van de serie, besloten om meer naar de community te luisteren en zoveel mogelijk wensen van hen in de nieuwe Battlefield 3 te verwerken. Ook komt DICE met een nieuwe engine speciaal gemaakt voor Battlefield 3, namelijk Frostbite 2.0. Dit om mensen zo de beste Battlefield game ooit te kunnen geven. En na de trailers van Battlefield 3 te hebben gezien belooft Battlefield 3 een van de beste shooters van het jaar te worden. Of dit ook zo is, dat lees je in deze hands-on!

Multiplayer in het kort

De multiplayer, maar ook de singleplayer en de CO-OP van Battlefield 3 beloven enorm spectaculair te worden met de nieuwe Frostbite 2.0 engine. Deze engine zorgt voor enorm scherpe, heldere, maar ook vooral mooie graphics. De multiplayer van Battlefield 3 zal negen maps bevatten, exclusief de ‘Back to Karkand’ expansion pack met Operation Métro en de Caspian Border map. De expansion pack komt met vier maps uit Battlefield 2, waaronder: Strike at Karkand, Wake Island, Gulf of Oman en Sharqi Peninsula, die je gratis krijgt als je de Battlefield 3: Limited Edition pre ordered.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4e57cbba37963.jpg

Laatst hadden we jullie al een enorm grote feitenlijst van Battlefield 3 laten zien waar onder andere alle wapens en voertuigen opstaan die in de game zitten. Hier kan je zien dat je een enorm wapen arsenaal hebt, net zoals een enorme hoeveelheid attachments. In Battlefield 3’s multiplayer kan je je wapens uitrusten met maar liefst drie attachments; één vizier en twee willekeurige attachments.

Ook de voertuigen in Battlefield 3 kan je uitrusten met bijvoorbeeld andere munitie, andere wapens en tactische add-ons. Je voertuigen en wapens kan je behalve in het menu ook in-game aanpassen/uitrusten. De multiplayer van Battlefield 3 is met 24 spelers te spelen op consoles.

Verder zijn er in Battlefield 3 vier classes, net zoals in Bad Company 2, dit zijn: Assault, Support, Engineer en Recon. Ook zit er een Killcam in Battlefield 3, je hebt de mogelijkheid om deze aan of uit te zetten.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4e57cbf3831b7.jpg

Multiplayer game modi

In de voorganger van Battlefield 3, Battlefield 2, had je bij de multiplayer mode alleen ‘keuze’ uit één game mode: Conquest. Met Battlefield 3 komt hier verandering in. De bevestigde game modes in Battlefield 3 zijn: Conquest, Conquest 64 (PC only), Rush, Squad Deathmatch, Squad Rush en een nieuwe game mode voor de serie: Team Deathmatch.

Vooral deze laatste game mode is leuk voor mensen die voorheen nooit Battlefield gespeeld hebben, maar bijvoorbeeld Call of Duty. Naar alle waarschijnlijkheid heeft DICE deze game mode in Battlefield 3 geïntroduceerd om de overstap van Call of Duty naar Battlefield makkelijker te maken.

Singleplayer Campaign

Na alle singleplayer trailers te hebben gezien belooft de singleplayer in Battlefield 3 absoluut spectaculair te worden. Het is in ieder geval een goede verbetering dat er in Battlefield 3 wél singleplayer zit. Een singleplayer met een verhaal in ieder geval. In de voorganger van Battlefield 3, Battlefield 2, zit namelijk geen ‘echte’ singleplayer mode. Er is alleen een mode te spelen waarbij tegenstanders door de computer (AI) bestuurd worden. Dit moest in Battlefield 2 de ‘singleplayer’ voorstellen.

Co-op & Hands-on

Zoals al gezegd is co-op nieuw voor de Battlefield serie en zal het zijn entree maken in Battlefield 3. De mode is te spelen met twee mensen. Je moet hier speciale missies uitvoeren die gebaseerd zijn op de singleplayer van de game. Deze co-op modus was op de GamesCom dit jaar te spelen op een PS3, en ook wij mochten deze even uitproberen.

Wat ons meteen opviel was hoe lekker Battlefield 3 speelt op de console, iets waar we eerst skeptisch over waren. De game speelt namelijk goed weg en de actie tijdens de missie we speelden was echt geweldig. Mensen die Battlefield niet gewend zijn zullen wellicht moeite hebben met het feit dat je niet als Rambo kan gaan rondlopen, het is meer een tactische shooter.

Graphics

Battlefield 3 ziet er op de PS3 niet zo mooi uit als in de trailers, die eigenlijk op de PC zijn opgenomen. Desondanks waren we best wel impressed met wat DICE heeft voor elkaar gekregen op de PS3, de game ziet er namelijk zeer goed uit. Je kan het vergelijken met Killzone 3, alhoewel de grafische stijl natuurlijk wel anders is. We hebben verder nog te weinig kunnen zien op de PS3 om echt te kunnen oordelen hoe de game zich staande houdt tegenover een Killzone of Uncharted qua graphics.

Voorlopige conclusie

Battlefield 3 gaat knallen, letterlijk en figuurlijk. Deze game biedt zoveel voor de FPS-liefhebber dat je er maanden, zoniet jaren, zoet mee gaat zijn. De ondersteuning die DICE naar eigen zeggen gaat leveren zal ervoor zorgen dat deze game voorlopig nog even in je PS3 gaat blijven. Ongetwijfeld een must-have die je dit jaar moet gaan halen, Battlefield 3 is geweldig!