Review: [PROTOTYPE]

Gezien de game wat later binnen kwam dan verwacht is de review ook een beetje later, maar beter later dan nooit. Het zal je vast niet ontgaan zijn dat Prototype een ontzettend gewelddadige en chaotische game is vol met bloedsnelle actie. Veelal werd deze game de tegenhanger van inFAMOUS genoemd en zal er vergeleken kunnen worden. Is Prototype zijn geld waard en kan jij de actie aan van deze game? Daar kom je achter in deze review over Prototype.

Aanvallen!
In Prototype kruip je in de huid van Alex Mercer, een op het eerste gezicht doodnormale vent maar wel eentje met superkrachten. Een auto oppakken en er een helikopter mee uit de lucht gooien is voor deze meneer kinderspel, en dat is ook meteen de reden wat deze game zo vet maakt. De game is namelijk vrij ruimdenkend en er is nogal veel mogelijk: je kan gebouwen oprennen, in helikopters vliegen, in tanks rijden, met mensen en voorwerpen gooien of van een torenhoog gebouw afspringen zonder ook maar een schrammetje op te lopen. En deze dingen zijn ook wel hard nodig, de stad waarin je speelt, New York, is namelijk getroffen door een virus. Dit virus zorgt ervoor dat mensen zoals jij en ik veranderen in bloeddorstige monsters met alleen maar kwade bedoelingen en daar wil Alex wat aan doen.

Naast dat je in principe alles kunt doen als Alex Mercer zijnde heb je ook nog eens een breed scala aan superkrachten. Zo kunnen er verschillende dingen uit zijn arm groeien waaronder een soort Samurai zwaard, twee enorme stenen vuisten, klauwen en een slingerarm. Elk van deze superkrachten hebben weer unieke eigenschappen die je tijdens een gevecht kunt gebruiken. Zo is de slingerarm ideaal voor vijanden op afstand en zijn de vuisten van steen uitermate geschikt voor het crushen van een tank.

Niet alleen heb je wapens, maar ook zijn er twee verdedigende krachten. Je kan hierbij kiezen tussen een ‘full body armor’, oftewel je krijgt een extra sterk pantser over heel je lichaam, hierdoor loop je minder schade op dan gewoonlijk. Natuurlijk heeft dit pak wel een aantal nadelen, je kan door het gewicht van je armor niet meer ‘Gliden’. Het zogenaamde Gliden is een zweef functie en is ook meteen de snelste manier om ergens naartoe te gaan. Je tweede kracht is een schild, als je deze functie aanzet zal je arm tijdens het rennen vervormen tot een onverwoestbaar schild. Dit schild kan bijna alles vernietigen door alleen er tegenaan te rennen, bijna alles, want de tanks zijn immuum voor het schild.

Zelfverdediging
Naast de aanvallende en verdedigende krachten zijn er ook een aantal ‘Sense’ krachten. Als je deze aanzet zie je bijvoorbeeld welke soldaten geïnfecteerd zijn met het virus. Deze functie is erg handig op zijn tijd, hierdoor krijg je namelijk een bepaalde connectie met de ‘Hive’. Een ‘Hive’ is het centrum van de geïnfecteerden, ieder geïnfecteerd gebied heeft een zogenaamde Hive.

Ook is er een tweede Sense kracht, hierdoor zie je precies wie je vijanden zijn en wie niet. Als het je dus even té chaotisch wordt zet je deze aan, hierdoor worden je tegenstander oranje en de rest van de omgeving krijgt een blauwachtige tint.

Misschien wel de belangrijkste kracht is ook de leukste, de ‘body switch’ kracht stelt je in staat om mensen te ‘consumen’. Als je dit doet neem je het lichaam van het persoon in je op, waardoor je er hetzelfde uitziet. Dit is erg een erg leuke kracht, als je namelijk in een lichaam zit van een soldaat kun je de andere soldaten wijsmaken dat hij degene is die je zoekt.

Het menu, Upgrades en Evolution Points
De krachten die je tijdens het spelen vrij speelt kun je in een zogenaamd ‘quick menu’ zetten. Dit menu laat je toe om snel krachten te kiezen door middel van de vierpuntsdruktoetsen. De linkertoets activeert de body switch kracht, de rechter activeert de Sense kracht, de bovenste activeert je wapen en de onderste activeert je verdedigende kracht.

Deze krachten krijg je niet zomaar, je moet deze uiteraard verdienen. Dit doe je door zoveel mogelijk opdrachten te vervullen en vijanden te doden. Als je een soldaat dood komt er een soort bolletje licht uit zijn lichaam, dit zijn Evolution Points oftewel EP. Door zoveel mogelijk EP te verzamelen kun je upgrades kopen in het menu. Ook deze upgrades speel je vrij naar mate je verder in het verhaal bent.

Chaotisch
Tijdens het spelen valt het meteen op dat de game erg chaotisch is. Je hoeft maar een keer te springen of iedereen rent al gillend weg, af en toe kan dit redelijk irritant zijn. Als je gewoon rustig even de stad wilt bekijken en je botst per ongeluk tegen iemand aan, rent iedereen weg.

Doordat de game zo chaotisch is let je niet zo snel op de graphics, je let immers meer op de soldaten die je afknallen als je tegen ze aanloopt, dan op hoe mooi de monsters eruit zien. Helaas zijn de graphics niet echt mooi te noemen, de echte monsters zien er wel goed uit, maar de auto’s en de mensen zien er niet altijd even goed uit. Vier van dezelfde auto’s naast elkaar is niet meer dan normaal in deze game. Waarschijnlijk is de game iets lelijker gemaakt zodat alles vloeiend wordt afgespeeld op je beeldscherm, wat ook gebeurt. Tijdens het spelen van de game ondervonden we geen tot weinig framedrops of andere ‘hangers’.

Conclusie
De game speelt lekker weg en zal ook niet snel vervelen, er is altijd wel ergens iets te doen en anders zorg je daar zelf wel voor door een auto even over Broadway heen te sodemieteren. Ook is het infiltreren in een basis van het leger een erg vermakelijke optie, vooral als je even geen zin hebt om het verhaallijn te volgen. Ondanks de niet altijd even mooie graphics wordt dit al snel vergeten door de ijzersterke gameplay. De game begint overigens pas echt als je alle krachten hebt gekocht en gebruikt, door het leger zijn deze krachten ook meer dan welkom aangezien hun wapens steeds sterker worden.

Pluspunten:

 • Veel krachten
 • Érg gewelddadig en bruut
 • Veel chaos
 • Veel te doen

Minpunten:

 • Niet altijd even mooie graphics
 • Missies lijken soms wat op elkaar
 • Het verhaal kon gedetailleerder

Boxshot Prototype 2

Prototype 2

Releasedatum:
24-04-2012
Genre:
Actie-avontuur
Uitgever:
Activision
Ontwikkelaar:

18 reacties

 1.    935 XP
  Mormel123's avatar

  Er zijn nu wel minpunten, zoals dat de missies op elkaar lijken en het verhaal niet echt goed is, maar dat vertel je niet in de review, wat eigenlijk wel moet

 2.    23 XP
  BroodjeWorst's avatar

  Ben het helemaal met het cijfer eens.

 3.    6677 XP
  Myx's avatar

  Beetje laat heb hem ondertussen al kapot gespeeld XD

 4.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  ben tevreden met inFamous, deze hoef ik dus ook niet

 5.    177 XP
  KB-013's avatar

  @Mormel123: Misschien heb ik een andere mening? Ik laat me absoluut niet beinvloeden door reviews, daarom lees ik ook geen andere reviews dan hier op Sense.

 6.    992 XP
  rickaa12's avatar

  graphics een 7!, doe normaal. Ik vind het er niet uitzien. en het cijfer is veel minder waard!. Mijn cijfer is een 6,5. Omdat het soms onduidelijk is waar je vijanden zijn en ook onduidelijke teksten tijdens het spelen. Ik vind alleen van gebouwen afspringen leuk xD

 7.    88 XP
  Downtrust's avatar

  En het verhaal is imo gedetailleerd genoeg. Als jij een verhaal wilt waar je het einde al van weet voor je de 1e missie hebt voltooid dan moet je Prototype inderdaad niet spelen. Hier zit een verhaal achter waar je soms bij moet nadenken en dat is bij InFamous wss net zo.

 8.    265 XP
  AT!SS69's avatar

  Toen ik ‘m gekocht, wilde gelijk ruilen voor infamous.
  Wat een goekdope spel zeg…

 9.    935 XP
  Mormel123's avatar

  @KB-013:

  Ik laat me soms beinvloeden door reviews, want als de review van een echte gamers site af komt die erg populair is, dan moet de review wel serieus zijn. En als dan bijv. een spel was die ik wou kopen, maar die site geeft de game een 5, dan koop ik het niet, als als het een 9 is, dan wel. Snap je?

  Maar ik bedoelde eigenlijk met mijn reactie: Een goede review neemt alle minpunten en pluspunten door en gaat geen minpunten noemen terwijl die niet in de review zijn uitgewerkt

 10.    177 XP
  KB-013's avatar

  @Mormel123: Is dit dan een neppe game site?

  Ik snap je punt, en zal er voortaan beter op letten. 😉

 11.    109 XP
  MasterKratos's avatar

  Gameplay 9? Ah wel ieder zijn mening. Kan dit spel niet uitstaan hoe vaak je dood gaat. Sucked zwaar…

 12.    3422 XP
  sjoerdgames4's avatar

  Nice hoor, ik denk dat ik mijn inFamous (als ik platina heb), dan ruil ik inFamous voor deze game. 😀

 13.    994 XP
  Amaze's avatar

  Zeer nette review, ben blij dat ik eerst infamous heb gehaald en de platina heb ik ook al :). Hopelijk kan ik die ruilen voor PT.

 14.    82 XP
  MarcNL's avatar

  Ik wou eerst InFamous halen maar die demo viel best tegen, Prototype is echt de bom 😀

 15.    1553 XP
  Roytjuh's avatar

  @MasterKratos:
  Dan ben je wel heel erg slecht, ik ben in 182 uur maar 6 keer dood gegaan :).

  Missies lijken soms wat op elkaar
  Het verhaal kon gedetailleerder

  Ik ben het met deze 2 minpunten echt niet eens. De missies lijken echt totaal niet op elkaar. Tenzij je een tank verdedigen en daarna besturen, waarna een level komt dat je aangevallen wordt door de Blackwatch op elkaar vind leuken. Of een headhunter volgen en infeltreren in de basis van Blackwatch op elkaar vind lijken.
  En het verhaal is gedetaileerd zat. Er wordt harstike veel verteld, maar het verhaal wordt vooral verteld in het Web. Dat hoord ook bij het verhaal, en niet alleen de tussenfilmpjes.

 16.    11 XP
  Razor's avatar

  terechte score, goede review.

 17. Anoniem -   
  80.101.95.135 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Ik vind de review niet heel goed, je vergeet dingen en wilt dingen te graag aan elkaar koppelen terwijl je er best andere stukjes van kunt maken. Maar oefening baart kunst.

 18.    2623 XP
  nis-gens's avatar

  jongens dit is een mening van maar 1 persoon die dat zo objectief mogelijk probeert te doen maar natuurlijk zal dat nooit lukken…

Prototype 2 HD verschijnt mogelijk over twee weken al
Prototype 2 trophies voor de PlayStation 4 duiken op, remake aanstaande?
Zondag Budgetdag – Games – 21 Juli
PlayStation Store Update US – 15 mei