Review LittleBigPlanet 2 Move Pack – LittleBigPlanet is de originele Play, Create, Share titel van ontwikkelaar Media Molecule. Het eerste deel bracht een ware revolutie teweeg en het tweede deel borduurde voort op het succes van zijn voorganger en voegde enorm veel content toe aan het al vrij totale pakket. Vooral de create modus waar spelers hun eigen levels konden maken ging flink op de schop. MM komt nu met de eerste officiële add-on voor LBP2 en breidt het pakket uit met Move compatibiliteit. Brengt de Move Pack ons wederom in beweging om LBP2 op te pakken, of had Sackboy het beter bij de analoge sticks kunnen houden? Je leest het in deze review!

Old school, new school?

De Move Pack brengt een aantal nieuwe levels met zich mee die door te spelen zijn en je zullen introduceren aan de Move controls. Om preciezer te zijn worden er vijf gloednieuwe story levels toegevoegd, zeven minigames waarvan één versus en de rest co-op en twee cutscene levels. De story levels vertellen het verhaal van de boosaardige Cakeling die het zat is om constant te moeten afvragen of dit zijn laatste dag zal zijn. Hij besluit zijn lot in eigen uhm…cake te nemen en het is aan Sackboy om dit kwaad te stoppen.

De story levels zijn afwisselend van kwaliteit en komen pas laat op gang. Van de vijf levels heb je het gevoel dat drie levels introductie zijn en de laatste twee pas echt een ‘uitdaging’ vormen. Dit zijn ook de levels die het mooist aangekleed zijn. De introductie had prima beperkt kunnen worden tot één level. Ook zijn de levels nog net ietsje meer kiddie dan we van LBP gewend zijn. De co-op en versus levels zijn daarnaast weer briljant en erg verslavend, maar toch jammer van de story levels.

Create er maar op los!

Maar alle grappen op een stokje, in deze Move Pack zijn de story levels natuurlijk een leuke bonus, maar je koopt deze pack voor de toevoeging van de Move controls. En dan komt de grote belangrijke vraag: wat voegt de Move controller allemaal toe aan het huidige rooster? Hele levels maken met de Move controller gaat er niet in zitten. Hier is de controller niet voor bedoeld en je mist hier ook extra schouderknoppen voor om objecten van laag te laten wisselen bijvoorbeeld.

De Move controller is er vooral om levels te maken met behulp van de nieuwe Movinator en de Brain Crane. De Movinator werkt hetzelfde als de Controlinator qua opzet. Je zorgt dat de knoppen van je controllers een taak krijgen door ze te koppelen aan sensoren. Hierdoor kan je geheel nieuwe elementen in je levels toevoegen. De Brain Crane is de nieuwe power-up voor Sackboy. Met deze power-up kun je objecten oppakken en verplaatsen. Dit kan ook door muren heen en op afstand dus de Brain Crane verschilt daarin met de Power Gloves. Fanatieke level designers zullen deze nieuwe gereedschappen met open armen verwelkomen en ik kijk nu dan ook al uit naar de fantastische nieuwe levels die gebruik gaan maken van de PlayStation Move.

De nieuwe Rembrandt ben jij

Naast de nieuwe mogelijkheden voor level design heeft Media Molecule ook besloten om er nieuwe paint opties in te gooien. Het is namelijk mogelijk om je eigen stickers te maken met de Move Pack. Deze optie is enorm simpel en alles wijst zich vanzelf als je het menu ziet. Dit is een fantastische toevoeging en vooral de uitwerking is erg goed gedaan zodat je jezelf al snel als meesterschilder mag beschouwen.

Naast eigen stickers kun je ze ook nog animeren om bijvoorbeeld totaal nieuwe looks aan je level te geven. Een waarschuwing vooraf: dit is voor de wat gevorderde in het levels maken met LBP2. Er zijn tutorials, maar het zal toch nog even prielen zijn in het begin van hoe of wat. Naast geanimeerde stickers is het nu ook mogelijk om bewegingen op te nemen met je Move controller. Jij maakt dan een beweging en vervolgens kan je een object deze beweging laten volgen of na laten doen. Erg handig voor level designers.

Conclusie

De LittleBigPlanet 2 Move Pack is echt een DLC voor degene die ervan houden om levels te maken. De nieuwe toevoegingen zijn echt fantastisch en hoewel het ontbreken van de mogelijkheid om levels geheel met de Move controller te maken, zullen level designers in hun handjes wrijven bij de mogelijkheden. Het is alleen jammer dat de story levels te simpel zijn in opzet en te laat op gang komen, maar voor een prijsje van 8 euro mag eigenlijk geen enkele LBP fan deze pack laten liggen.

Pluspunten

  • Co-op levels en versus level zijn erg verslavend
  • Brane Crane en Movinator
  • Eigen stickers maken
  • Biedt mogelijkheden tot fantastische nieuwe levels

Minpunten

  • Vooral DLC voor level makers
  • Karige story levels