Veel van jullie zullen ongetwijfeld bekend zijn met het fenomeen dat Star Wars heet. Star Wars: The Force Unleashed zal één van de beste game worden in de Star Wars-franchise, en of dat gelukt is? Dat lees je in deze review.

Het verhaal

Star Wars: The Force Unleashed speelt zich af tussen Episode III en Episode IV. In de game speel je een ‘secret apprentice’, dit is een geheime helper van Darth Vader en al je opdrachten komen dan ook vanaf Darth Vader af. In de game draait het erom dat je als maar sterker wordt zodat je samen met Darth Vader de welbekende Emperor kan verslaan. Op je missie moord je dan ook een hoop Rebellen en Stormtroopers af om bij dat uiteindelijke doel te kunnen komen.

Tijdens deze story mode zul je merken dat je krachten vanzelf sterker worden. Je gaat zo onder andere leren hoe je indrukwekkende combo’s kunt maken en hoe je de allervetste lightsaber-moves eruit kunt toveren. Je Force Powers worden alsmaar sterker, alleen worden de eindbazen en vijanden dat ook. En uiteindelijk zal je jezelf ontpoppen tot een heuze Dark Jedi.

Vette moves

Zoals eerder gezegd worden je powers (krachten) alsmaar sterker maar dat niet alleen, ze worden ook alsmaar vetter. Neem bijvoorbeeld je telekinetische krachten. Met deze krachten kun je bijna alle voorwerpen in je omgeving optillen door middel van telekinetische krachten en vervolgens alle kanten op smijten. Zo kun je dus ook enorme objecten aan het plafond in je greep nemen en vervolgens op je vijanden laten instorten. Dit zorgt voor ontzettend veel actie op je scherm dat je er gewoon een smile van op je gezicht krijgt. Echter kun je niet alleen met objecten smijten maar ook met vijanden. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je vijand op te tillen en vervolgens een paar honderd meter door het level te gooien of hem via telekinese te wurgen.

Physics

De physics van SW:TFU zijn werkelijk waar indrukwekkend. Er gebeuren zoveel dingen om je heen zo zijn er ontiegelijk veel vijanden soms op je scherm. De telekinetische krachten in de game zijn kwa physics ook goed uitgewerkt en objecten doen precies wat je er van verwacht. De physics voelen dan ook zeer natuurgetrouw aan en je kunt zien dat Lucas Arts hier echt hun best op hebben gedaan.

Graphics

In het eerste level, welke een soort tutorial is, speel je met Darth Vader en is de omgeving niet bepaald mooi te noemen. De textures zijn kaal en de planten bewegen nauwelijks. Wanneer je dit level voltooid hebt kom je op het schip terecht, dit oogt meteen al wat beter en de textures hebben iets meer diepgang. Dit is echter niet zo heel erg opmerkelijk aangezien de gangetjes smal zijn en heel erg op elkaar lijken. Soms loop je zelfs de verkeerde kant op omdat de gangen haast identiek aan elkaar zijn. Verderop in de game zul je vaker open werelden gaan zien, deze zien er verbluffend goed uit en geeft je meer het gevoel van vrijheid.

Wat wel heel erg irriterend is in de game is de camera. Deze doet meestal niet wat je wilt en dat is iets wat je natuurlijk niet kan gebruiken. Vijanden verdwijnen soms zomaar uit je zicht. Ook kent de game veel texture pop-up en zijn de laadtijden aanzienlijk lang.

Krachten upgraden

Het is in SW:TFU mogelijk om je krachten als het ware te upgraden. Dit doe je door zogeheten Jedi Holocrons te verzamelen, deze Holocrons zorgen ervoor dat je experience punten omhoog gaan en deze dienen weer voor een level-up. De Jedi Holocrons kun je verzamelen door vijanden te doden of te kijken op verborgen plekjes in een level. Het upgraden van je skills is makkelijk, je hebt Force Powers, Forco Combos en Force talents. Elke categorie heeft zo zijn eigen voordelen tijdens een gevecht. Dankzij dit ranking systeem heb je vaker de neiging om SW:TFU nog eens een keer weer te spelen.

De gameplay

De gameplay van SW:TFU is nou niet echt bepaald baanbrekend te noemen. De game heeft veel last van bugs en dan vooral als het gaat om het gebruik van telekinetische krachten in de game. Op papier klinkt deze feature natuurlijk helemaal geweldig maar de uiteindelijke uitwerking in de game is iets minder. Ook zitten er in de game niet al te veel savepoints en dit is soms lastig als je moet stoppen met spelen, aangezien soms de savepoints best wel ver uit elkaar liggen. Tevens waren er in de tussenfilmpjes nogal wat problemen met het geluid, dit viel soms zomaar weg of het haperde heel erg. Ook is het jammer dat de game niet voor niet-Starwars-fans bedoeld is: je moet al een echte Star Wars-kenner zijn wil je deze game leuk gaan vinden. Uiteindelijk ben je zo’n 8 uur zoet met de game en dit zijn (helaas) niet veel uurtjes speelplezier.

Conclusie

Er waren hoge verwachtingen van Star Wars: The Force Unleashed maar jammer genoeg wist deze game niet alle verwachtingen waar te maken. Ook is de game puur en alleen bedoelt voor Star Wars-fans en niet voor iemand die weinig tot niets van Star Wars afweet. Laten we hopen dat Lucas Arts dat in een nieuwe Star Wars game gaat verbeteren want aan de Force Unleashed kun je in ieder geval zien dat Star Wars wel verbetering laat zien op game-gebied.

Pluspunten:

  • Met dingen smijten d.m.v. telekinetische krachten
  • Eindelijk weer een redelijke Star Wars game
  • Enorm goede physics
  • Het verhaal is zeer goed uitgewerkt

Minpunten:

  • Veel last van bugs
  • Grafisch niet helemaal geweldig
  • Zeer irritante camera
  • Lange laadtijden