De nieuwste firmware voor de PlayStation 3 is nog maar net uit en nu al gaan er nieuwe geruchten de ronde over de nieuwste firmware update die rond kerst te downloaden zal zijn. De nieuwste firmware die gisteren online is gezet had zo weinig veranderingen dat hij niet eens verplicht is, dat de vorige update zo weinig inhoud heeft kan te maken hebben met deze zogenaamd grote v3.0 firmware. De v3.0 update zou een aantal ‘major’ feature updates krijgen en is aan VG247 beschreven als een net zo’n grote stap als Microsoft’s NXE update.

De update zou onder andere een reputatie systeem met zich mee brengen. Gebruikers van het PlayStation Network kunnen hier andere gebruikers beoordelen op hun gedrag en speelstijl, deze zal later gebruikt worden in verschillende games. Ook komt er het zogenaamde ‘grief reporting system’ met de update mee. Dit systeem laat gamers toe screenshots te maken van andere gamers die zich niet naar de regels gedragen, deze screens worden daarna gestuurd naar Sony welke deze screens één voor één nakijkt en bijpassende straffen toepast. Dit systeem zal erg op het LittleBigPlanet systeem gaan lijken en zal waarschijnlijk een text input functie krijgen waarmee je je verhaal kan onderbouwen.

Ook zal v3.0 je de kans geven om patches in de achtergrond te downloaden, dit betekend dat je niet langer hoeft te wachten als je een nieuwe game hebt gekocht en je hem niet meteen kunt spelen dankzij de patches die meestal een half uur van je tijd in beslag nemen.

VG247 claimt dat er nog veel meer aan hun verteld is maar zegt dat we nog even moeten wachten voor meer info.