De E3 was dit jaar weer fantastisch en onder andere Sony sprong eruit met zijn aankondigingen. De motion controllers, PSPGo en natuurlijk niet te vergeten de fantastische line-up die de PS3 heeft. Ter ere van dit grootse spektakel genaamd de E3 heeft het Nederlandse gamesprogramma Gamekings een speciaal evenement gehouden: de Gamekings Live E3 editie. PS3-Sense was uiteraard ook van de partij en we reisden dan ook af naar het altijd zonnige (oké meestal dan) Delft om een stukje van de E3 te proeven.

Welkom op Gamekings Live
De Gamekings live E3 editie werd gehouden in de MustSee bioscoop in Delft. Vanaf tien uur zwaaiden de deuren open en stroomden de gamers naar binnen. Gelukkig hadden wij geen haast aangezien we een kaartje op naam hadden staan en dus zo rustig naar binnen konden lopen. Eenmaal binnen werden we verwelkomt door een aangename hoeveelheid LCD televisies en consoles met een aantal interessante games erin. Zo konden we Overlord II nog even spelen en was ook Call of Juaraz: Bound in Blood speelbaar. Na onze duimen te hebben opgewarmd werden we naar binnen geroepen voor de E3 presentatie. Nadat onze achterwerken eenmaal gepositioneerd waren in een comfortabele bioscoopstoel konden we gaan genieten van de games die we binnenkort mogen gaan verwachten.

Rubber verbranden en stof doen opwaaien
De presentatie werd geopend met een game waar veel van wordt verwacht, namelijk Need for Speed: Shift. Na de laatste NFS-game waren de fans lichtelijk teleurgesteld. Van de glorie van de serie was niet veel meer over. Dit nieuwe deel moet volgens EA de Need for Speed franchise weer terug in de spots brengen en afgaand op wat we te zien kregen zal dit ook zeker het geval zijn. Om te beginnen zag de game er fantastisch uit, de drivers cockpit was ongelofelijk gedetailleerd en de auto’s zagen er prachtig uit totdat de auto een vangrail werd ingereden en we het fantastische schademodel van de game mochten aanschouwen. De voorkant lag in kreukels en de voorruit was naar zijn grootje. Een ander aspect dat men liet zien zijn de verschillende levels en achievements die je kunt krijgen. Zo zal de game jouw rijgedrag gaan observeren en zal je na elke race te zien krijgen of je agressief hebt gereden of juist erg kalm. Ook zal je worden beloond als je speciale dingen uitvoert tijdens de race, bijvoorbeeld als eerste eindigen of iemand afsnijden. Er was helaas nog wel een aanzienlijke framerate drop, maar Gameking Boris kon ons geruststellen dat dit puur kwam door de vroege versie van de game.

Een andere race game die werd getoond was DiRT 2. Ook deze game zag er geweldig uit, want de graphics waren fantastisch en ook hier was het schademodel heerlijk om naar te kijken. Je zou bijna vrijwillig je auto de prak in rijden. DiRT 2 zal niet ongelofelijk veel verschillen van zijn voorganger hebben, maar zal vooral groter, beter en smeriger worden. DiRT 2 en Need for Speed: Shift zullen allebei in september verschijnen.

He’s back in black
Nog een fantastische titel die geshowed werd was Batman: Arkham Asylum. Voor degene die het nog niet zeker wisten met deze game, hebben we goed nieuws: Arkham Asylum wordt een toptitel. De graphics zien er gelikt uit en de gameplay lijkt een goede afwisseling te bieden. Met behulp van het free flow combat systeem toverde Gameking Steven de ene na de andere combo uit zijn mouw. Kort hierna moest hij overschakelen naar een stealth speelstijl. Mr. Zasz had een bewaker gegijzeld en het was aan Batman om Zasz uit te schakelen. Met de grootste simpelheid sprong Batman met behulp van zijn grapplehook van beeld naar beeld om vervolgens Zasz vanuit de lucht een genadeklap toe te dienen. De laars van onze Caped Crusader zal nog wel even in zijn hoofd hebben gestaan. Batman: Arkham Asylum zal vanaf augustus verkrijgbaar zijn en wordt een duidelijke topper. Met meer dan twintig verschillende schurken waaronder Harley Quin, The Penquin, Bane en natuurlijk The Joker die je mag neer halen en de geweldige gameplay is dit een duidelijke must have voor de Batman fan.

Sony’s verrassing
Op de site van Gamekings Live was te lezen dat SCEE een verrassing voor ons in petto had, een Nederlandse première. SCEE’ New Media Manager Dave Epke kwam na de Batman: Arkham Asylum presentatie het podium op gerend. Mensen uit het publiek riepen al voor MAG, maar de verrassing was des te groter toen Dave naar zijn broekzak greep. De grote Nederlandse première was niets minder dan de PSPGo. Gelukkig kwam Sony hem niet alleen maar even laten zien, maar mochten wij als publiek ook deze nieuwe versie van de PSP in onze handen houden.

Na wat harde onderhandelingen hebben wij nog even na de presentatie met de PSPGo mogen spelen en wat speelt hij toch lekker. Alle twijfels die we voorheen hadden spoelden weg in de goot. De knoppen zijn heerlijk om in te drukken en tegen de verwachtingen in ligt het apparaat heerlijk in de handen. Een klein nadeel is dat het scherm voor het oog kleiner lijkt en zelf vonden we dat de analoge stick nogal stroef werkte. We gaan er echter vanuit dat dit kwam aangezien het een prototype was. Ook het schuifsysteem werkt verrassend goed. Het is robuust genoeg om dat gevoel te geven dat hij niet afbreekt. Games als LocoRoco kunnen gewoon gespeeld worden met de PSP dichtgeslide. De PSPGo zal vanaf 1 oktober verkrijgbaar zijn in Amerika, een duidelijke Europese datum hebben we nog niet. Een ding is zeker, als je nog geen PSP had wordt de PSPGo dé gadget voor jou.

Een applausje waard
Rond vijf uur werd de presentatie afgesloten met de FPS-game Wolfenstein die er verbazingwekkend goed uitzag. De headshots gingen gepaard met een explosie van bloed en de science-fiction elementen waren goed verwerkt in de game. Ook zeker een game om naar uit te kijken voor de FPS-liefhebbers. Alle GameKings kwamen als afsluiter nog even het podium op om hun welverdiende applaus te ontvangen. De herinneringen die ons het meest zullen bijblijven? Batman: Arkham Asylum, Need for Speed: Shift, maar als toppunt toch wel het gebrek aan airco en de verstikkende hitte in het gebouw. Gelukkig maakte de presentatie dit helemaal goed. Wij kijken alvast uit naar de volgende Gamekings Live!