Review: Pro Evolution Soccer 2012 – De strijd is weer losgebarsten tussen de twee grootste voetbal games die we kennen: FIFA en PES. Konami zal dit jaar het tij willen keren met de vernieuwde versie van PES, want het heeft een paar jaar lang te weinig vernieuwing gebracht. Met de komst van PES 2012 willen ze weer winnen, maar of ze met PES 2012 tot scoren komen lees je in deze review.

Voorbeschouwing

Pro Evolution Soccer 2012 begint gelijk met een filmpje waarin je kunt zien wat je kan verwachten. Zo laten ze snel en duidelijk zien wat hun vernieuwde A.I. is en hoe jij een tweede speler kan besturen. Dit hebben we natuurlijk gelijk getest in een oefenwedstrijd, iets wat je altijd als eerste doet met een voetbal game eigenlijk.

Maar voordat je een wedstrijd speelt, moet je eerst een profiel aanmaken die je koppelt aan alles wat je doet in PES. Daarnaast kan je deze ook nog eens koppelen aan je Facebook-account voor de applicatie MyPES. Alhoewel dit nog in de bèta-fase zit, kan je je hier wel al voor aanmelden.

Daarna krijg je de mogelijkheid om jezelf te trainen voordat je begint. Er zijn vijf verschillende trainingsmethoden met daarbij verschillende oefeningen en niveau’s. Hierdoor kan je perfect kennis maken met hoe je moet voetballen in PES 2012.

http://youtu.be/wnEttmEHp8g

Eerste helft

De vernieuwde A.I. valt gelijk op. De tegenstander is slimmer dan voorheen en past zich aan de wedstrijd aan. Moet er geknokt worden, gaan ze harder werken. Staan ze onder druk, dan worden er slechte ballen gegeven of wilde trappen naar voren.

Ook de A.I. van je eigen elftal is aanzienlijk verbeterd. De looplijnen van je medespelers zijn slimmer en ze lopen bijna niet meer voor je voeten. Je teamgenoten duiken in de ruimte die ontstaat en nemen het initiatief om dit te gebruiken.

Met de rechter analoge stick kan je tevens een tweede speler besturen. Door deze te gebruiken kan je een teamgenoot wegsturen om daarna een schitterende pass of voorzet te geven. Deze nieuwe methode in PES 2012 kan elk moment gebruikt worden en zo kan je een wedstrijd helemaal openbreken.

Deze vernieuwingen geven een lekker gevoel bij de game. Hierdoor zal je namelijk veel meer nieuwe mogelijkheden zoeken om tot mooie aanvallen te komen en het maken van prachtige goals. Je zult in in PES 2012 namelijk niet meer continu op dezelfde manier aanvallen of scoren en je zal dus echt moeten zoeken naar de juiste pass.

Rust

Konami heeft meer licenties gekregen van teams en competities. Zo is natuurlijk de Eredivisie volop aanwezig samen met onder andere de Spaanse en Franse competitie. Helaas hebben ze niet de licenties van elke Engelse club, want alleen Tottenham Hotspur en Manchester United zijn aangeduid met hun officiële logo en teamnaam. De andere clubs en de Engelse competitie zijn natuurlijk wel aanwezig, alsmede de licentie voor twee grote toernooien: de Champions League en de Copa Santander Libertadores, oftewel de Zuid-Amerikaanse beker.

Het gemis van de vele licenties is toch een doorn in het oog voor de meeste gamers. Zo is het gewoon niet leuk om bijvoorbeeld de Engelse competitie te spelen als je tegenstander niet de officiële naam en logo heeft. Alhoewel de spelers wel gewoon eruitzien en de echte naam hebben, is dit een gemis. Wel is het zo dat er binnenkort weer diverse option-files te downloaden zullen zijn met meer licenties van diverse teams, waardoor je met een klein beetje moeite toch weer een leukere game kan ervaren.

Gelukkig zijn er wel vanaf de release veel officiële stadions aanwezig zoals de Allianz Arena en de Amsterdam ArenA, maar natuurlijk ook Wembley, één van de mooiste stadions ter wereld.

Tweede helft

PES 2012 heeft veel verschillende gamemodi. Naast de verschillende competities en bekers is er natuurlijk ook weer de Mastercompetitie. Hier neem jij het heft in handen via je favoriete team. Deze modus is alom bekend bij de PES-fans, maar heeft ditmaal wel interessante verbeteringen erbij gekregen.

Zo is je assistent meer betrokken bij alles en informeert hij je overal over. Ook zal de voorzitter van de club zich gaan bemoeien met van alles en nog wat. Zo kan hij dingen van je vragen die je wel of niet uitvoert, alleen maar om zijn vertrouwen te winnen.

In de Mastercompetitie zal je ook op meerdere manieren de trainingen kunnen instellen zodat jouw team beter wordt op het gebied van de aanval, verdediging, tactiek, snelheid, techniek en fysiek. Kortom: jij bepaalt hoe goed jouw team is en de wedstrijden speel je natuurlijk zelf.

Extra tijd

Wat nieuw is in PES 2012 is de ‘Word de baas’ modus. Hier kan je voorzitter worden van je favoriete club. Jij bepaalt wie de trainer wordt of wie bijvoorbeeld de clubarts of een scout. Daarbij kan je ook een rol spelen in het aantrekken van een speler en kan jij eisen stellen aan de trainer zoals de tactiek of welke speler hij moet opstellen.

Deze modus is best wel leuk voor eventjes, maar deze is helaas niet al te uitgebreid. Daarom zal je deze ook niet veel spelen, aangezien je toch zelf wedstrijden wilt spelen, iets wat niet kan in deze modus.

Daarnaast kan je altijd nog zelf een speler worden in de bekende modus ‘Word een Legende’. In deze modus begin je als jongeling bij een kleine club om zo ontdekt te worden door de grotere teams. Jouw doel is om de ultieme voetballegende te worden en bij de mooiste clubs ter wereld te spelen en natuurlijk prijzen te pakken.

Nabeschouwing

Konami heeft zijn best gedaan met PES 2012 om ons dat vertrouwde PES-gevoel terug te geven. Dat is ze ook best aardig gelukt, want je bent weer lekker aan het voetballen zonder veel frustratie. De vertrouwde gameplay is herkenbaar en heerlijk, met een paar nieuwe toevoegingen erbij die het leuker maken om te voetballen tegen wie dan ook.

PES 2012 ziet er enorm goed uit en dat is te zien ook. De spelers en stadions zijn zeer gedetailleerd en lijken zo echt mogelijk, iets wat we deze tijd wel ook mogen verwachten van een goede game. Toch zijn er kleine minpuntjes, zoals dat je met een speler dwars door de scheidsrechter loopt in een filmpje na een overtreding.

Over het geluid zijn we ook iets minder te spreken. Het is weer dezelfde onbekende muziek die niet echt swingt in de menu’s, iets wat veel beter kan natuurlijk. Ook het commentaar is weer vanouds aanwezig en het lijkt erop dat ze maar een paar zinnen erbij hebben gedaan ten opzichte van PES 2011.

http://youtu.be/0WQBRkMS7g8

Online

Ook met PES 2012 kan je natuurlijk weer online spelen en dit gaat gewoon goed. Je hebt snel een wedstrijd en dan kan je tegen iemand anders ter wereld lekker een potje ballen. Hierop is weinig aan te merken, maar PES 2012 biedt veel meer dan dat.

Zo kan je een gemeenschap aanmaken of gewoon bij een bestaande aansluiten. Hierdoor ontstaan ook weer meer ranglijsten en kan je makkelijk zien wie de beste online gamers zijn met PES 2012. Daarnaast kan je ook op Facebook via MyPES makkelijk de online statistieken van iedereen zien en hier komen ook jouw wedstrijden op te staan.

Conclusie

Konami is een stapje vooruit gegaan met PES 2012. De game is aanzienlijk verbeterd ten opzichte van vorig jaar, maar er moet nog wel veel meer komen. Toch krijg je een klein beetje dat echte PES-gevoel terug en door de vernieuwingen is dat alleen maar beter geworden. PES 2012 ziet er ook nog eens goed uit en gecombineerd met de talloze dingen die te doen zijn, zowel in de offline als online modus, zorgt dit ervoor dat je volop blijft voetballen met deze game.

Pluspunten

  • Veel mogelijkheden
  • Grafisch ziet het er zeer goed uit
  • Nieuwe Active A.I.
  • Besturing tweede speler
  • Facebook app MyPES

Minpunten

  • Te weinig licenties
  • Hier en daar wat tegenvallende bugs
  • Commentaar is weer bijna hetzelfde als vorig jaar