Wat is er gebeurd met cheats in games?

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4e944fc201a10.jpg

Herinner je nog die tijd dat je voor bijna elk spel wel cheats kon vinden? En dan hebben we het niet zozeer over cheats die je ontzettend veel voordeel geven en je kans van slagen verhogen. Maar cheats die de game leuker maakt, cheats waarin je dingen kon doen die normaal niet mogelijk waren zonder. Tegenwoordig is dit maar moeilijk te vinden, bijna geen enkele game die vandaag de dag uitkomt heeft nog leuke cheats. Maar hoe komt dit toch?

Big Business

Vroeger in de tijd van de PlayStation One en PlayStation 2 waren cheats big business, vooral voor het bedrijf Gameshark. Zij maakten discs en cartridges voor gameconsoles die volgeladen waren met cheats voor bijna alle games. Ook was het mogelijk om zogenaamde Gameshark-codes toe te voegen om meer cheats te unlocken voor een bepaalde game. Dit systeem bleek al snel succesvol en het product vloog dan ook over de toonbank. Tegenwoordig heb je Xploder die eigenlijk alleen nog actief is met dit systeem. Dit systeem werkt alleen een tikkeltje anders en bestaat voornamelijk uit savegames. Ook het aanbod van savegames binnen het product is zeer matig en het internet is al snel een beter alternatief om je savegames te downloaden.

Boeken met cheats

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4e944e628d007.jpg Naast de welbekende Gameshark en Xploder producten waren er ook boeken die volgeladen waren met cheats. In de vroege jaren van de PlayStation 2 en de tijd van de PSone, was internet namelijk nogal een luxe. Vaak betaalde je 1 euro cent per minuut en belde je in met een trage verbinding. Het piepen van een modem is wat veel mensen dan ook vast nog wel herkennen, de goede oude 56k-tijd. Dit zorgde er alleen wel voor dat producten van deze boeken vrij spel hadden, want even in een boek kijken was gemakkelijker dan wachten op die trage internetverbinding. Voor zo’n 12 gulden kon je dan ook een cheat-boek kopen die volgeladen was met allemaal cheats voor de nieuwste games. Tegenwoordig zie je voornamelijk strategy guides die je helpen een game te voltooien, maar ook deze blijken al minder populair te zijn. De cheat boeken van vroeger waren dan ook ontzettend gewild en vlogen ook weer als zoete broodjes bij de bakker over de toonbank.

Tegenwoordig

Als je hier allemaal zo over na gaat denken komt al snel de vraag naar voren van, wat is er toch gebeurd met cheats in games? Een goed voorbeeld van een game franchise waarbij cheats het spel leuker kunnen maken is Grand Theft Auto. Vaak had je geen zin om al die repetitieve missies te doen maar wilde je wel met een vette bak en inventory vol wapens cruisen, daar waren cheats voor. Al vanaf de eerste GTA wist Rockstar ijzersterke cheats naar dit spel te brengen. Maar naast GTA waren er ook andere franchises die er pracht gebruik van wisten te maken, zoals Tony Hawk waarbij je bijvoorbeeld ineens veel hoger in de lucht kon komen met een cheat.

Zullen cheats ooit weer terugkeren?

Zullen ontwikkelaars ooit weer eens gaan begrijpen hoe cheats de gameplay ervaring kunnen verbeteren? Persoonlijk hoop ik van wel, het is namelijk niet altijd maar serieuze boel tijdens het gamen, een keertje hersenloos lol trappen is op zijn tijd ook weleens leuk. Hopelijk zien ontwikkelaars in dat je met cheats veel meer kunt doen dan de speler een grote voordeel geven in een game en dat het bij kan dragen aan de fun-factor.

17 reacties

 1.    310 XP
  killbilspier's avatar

  Idd mooi artikel!

 2.    5379 XP
  PattyS3's avatar

  Hè ja idd, waar zijn de cheats gebleven?! 😛

 3. Anoniem -   
  WiiMiiMoo's avatar

  Bij de laatste Grand theft auto waren er gewoon nog cheats dus wellicht in de volgende Grand theft auto weer cheats 😀

 4.    3750 XP
  vinnie1234's avatar

  Die cheat in GTA SA dat je met auto’s kan vliegen was gruwelijk 😀

 5.    776 XP
  Sevinho's avatar

  Precies toen ik een PS3 kocht, verdween de ‘cheat tijd’ 😛 Dacht dat het kwam door de PS3 😛

 6.    403 XP
  Hazzard12's avatar

  Heeft geen zin om een spel te spelen met cheats, het is gewoon niet leuk en te makkelijk

 7.    3750 XP
  vinnie1234's avatar

  @Hazzard12:

  Wat maakt het spel makkelijker als je kan vliegen met auto’s?
  Extra dik word? xD
  Of iedereen er als ninja uit ziet?

 8.    428 XP
  Djives's avatar

  Ik denk dat het iets te maken heeft met de complexiteit van cheats waarbij misschien glitches ontstaan. Waar de ontwikkelaar tuurlijk weer voor aangeschreven kan worden.

  Niet te vergeten zijn deze cheats zoals wapens niet in de DLC’s gegaan?
  Denk maar eens aan Red dead redemtion.

 9. Anoniem -   
  Anoniem's avatar

  geen probleem mee
  maar dan geen tropies verdienen
  en zeker niet online cheaten

 10. Anoniem -   
  Bob's avatar

  Veel games hebben nog steeds cheats of iets soort gelijks.
  Tegenwoordig vind je bij veel games een menu genaamd extra waar dingen die je kan selecteren en dan iets veranderd in een spel wat vroeger doormiddel van een cheat word gedaan. bijvoorbeeld uncharted.

 11.    561 XP
  Heavenly Gun's avatar

  @vinnie1234: Zoo jongen daaar heb ik uren in gestopt joh loll vond het helemaal geweldig met zoo abulance of een brandweer auto:$

 12.    1982 XP
  De Zak Aardappelen's avatar

  Ik heb ZOVEEL cheats gebruikt voor GTA San Andreas op de PS2! Je kan echt ziek veel meer als je dat doet.

 13.    336 XP
  HTC Bwoy !'s avatar

  Dat waren pas leuke tijden :p

 14.    510 XP
  Seven's avatar

  Het online gamen heeft naar mijn mening het cheaten doen verdwijnen.
  Terecht overigens.
  Zelf vind ik het cheaten in de SP vaak even grappig, maar is het vooral het wegnemen van de uitdaging. Voor mij hoeft het cheat-tijdperk dan ook niet zijn rentree te maken.

 15. Anoniem -   
  Don's avatar

  great article!

 16.    329 XP
  dicapo's avatar

  Bij gta4 kon je tenmisnten nog met je mobiel cheats gebruiken 😛

 17.    329 XP
  arnoud1997's avatar

  inderdaad goed artikel, en nog eens helemaal gelijk ook.