Sony heeft een patent aangevraagd in december 2008 voor het emuleren van PS2-games op een PS3, ongeacht welk model je hebt. Dit ontdekte de website Siliconera vandaag. Toen de PS3 uitkwam in maart 2007, beter bekend als de 60GB versie,  bevatte deze PS3 een PS2 chip. Deze chip zorgde ervoor dat al je oude PS2-games nog speelbaar waren op Sony’s nieuwe zwarte parel inclusief enkele technische verbetertechnieken voor de beeldkwaliteit. Sterker nog, niet alleen PS2-games waren speelbaar maar ook PSone games. Nu is dit laatste niet echt wereldschokkend, gezien je ook gewoon PSone games uit de PS-store kunt plukken. In Japan en Amerika is er tevens nog een tijd geweest dat er een 20GB PS3 werd verkocht, ook deze versie had een PS2-chip.

Toen besloot Sony om de prijs van de PS3 te verlagen van 600 naar 400 euro, maar dit bracht een klein nadeel met zich mee. De PS2-chip was namelijk niet meer aanwezig in deze versie, en dat zorgde nogal voor wat commotie. De 60GB PS3 steeg in prijs op websites als eBay, gezien de ontwikkeling van deze PS3 was gestopt, en het werd de meest gewilde PS3 ooit. En het is nu zelfs zo dat wanneer je 60GB PS3-versie kapot gaat, je deze niet meer tegen betaling (de garantie is inmiddels verlopen) kan laten omruilen voor een nieuwe 60GB PS3 bij Sony. Je krijgt namelijk dan een 80GB versie zonder PS2-chip.

Het patent wat Sony echter heeft vastgelegd in december 2008, betreft een methode die de Cell chip van de PS3 in staat stelt om de Emotion Engine code van een PS2 game te vertalen. Geen halfgebakken software emulatie dus, maar een volledige replicatie van de functionaliteiten die de Emotion Engine biedt. In theorie zou dit dus betekenen dat elke PS2-game afspeelbaar wordt op de PS3, ongeacht welke versie je hebt. Het kan alleen zijn dat Sony dit gaat proberen uit te melken door geen ondersteuning te bieden voor PS2-discs maar deze net als PSone games gaat aanbieden in de PS-store. En gezien er toch winst gemaakt moet worden, vooral in deze tijden, is het vrij aannemelijk dat dit laatste het geval gaat zijn. Dit betreft echter alleen nog maar speculatie en de tijd zal het leren hoe Sony dit gaat aanpakken, maar interessant is het zeker.