Review: Rage

Review Rage – Terwijl de mensen op Bijbelkamp nog steeds alles leren over de Apocalyps en hoe slechts enkele mensen gered kunnen worden, is iD Software er allang over uit en hebben zij Rage geschapen voor een wat levendiger beeld op de Apocalyps. In Rage is het het jaar 2138 en is de hele wereld op z’n zachtst gezegd naar de klote. Dit zal niet de eerste en ook niet de laatste game zijn die een apocalyptische setting heeft, maar of Rage nog wel bestaansrecht heeft tussen al deze games of dat Rage beter ook verloren had kunnen gaan, dat lees je in deze review!

Jij bent de uitverkorene

Zoals we inmiddels wel gewend zijn van games met een apocalyptische setting spelen wij één van de weinige overlevenden van een ramp die zich enorm lang geleden heeft afgespeeld. In Rage kruip je namelijk in de huid van een Ark Survivor die niet vies is van de wat grotere vechtpartijen. Ons verhaal begint bij een aarde die nauwelijks meer te herkennen is en die is overspoeld door bandieten, mutanten en andere wezens die het daglicht nooit hadden mogen zien.

Als Ark Survivor kom je er al snel achter dat er in de 109 jaar dat je ingevroren zat in je veilige Ark een hoop is veranderd. De wereld is nu in handen van ‘The Authority’, die ervoor wil zorgen dat al het bewijs van de oude wereld verdwijnt. Helaas val jij daar ook onder en dus wordt je al vanaf de eerste seconde in Rage opgejaagd door alles en iedereen. Het is zwaar om de uitverkorene te zijn.

Gotta help them all

Het Ark project was een behoorlijk ambitieus project waarbij jijzelf en een aantal andere dappere zielen in een gigantische ondergrondse bunker verbleven. Natuurlijk kan een gewoon iemand niet zomaar 109 jaar een tukje doen en zijn alle mensen in de Ark zorgvuldig bewerkt met talloze nano deeltjes. Het gevolg is dat jij als enige Ark Survivor ook als enige de krachten hebt van deze deeltjes, die jou tot een uiterst waardevolle asset omvormen.

Natuurlijk is iemand zoals jij in een post-apocalyptische wereld aardig gewild en wil iedereen je hulp hebben met allerlei lastige klusjes. Als je denkt dat je rustig aan mag beginnen na je iets te lange winterslaap heb je het mis. Zodra je gered wordt uit de bunker na in een lastig parket te zijn gekomen, wordt je er al gelijk op uit gestuurd om een heel kamp van bandieten uit te moorden.

Kom maar op

Alvorens we op pad gestuurd worden om een vijftigtal bandieten aan te pakken in ons eentje krijgen we gelukkig wel een pistool, wat munitie en een quad mee. Het wapen heeft wel wat weg van een uit de kluiten gegroeide revolver en zal ongetwijfeld een aardige klap kunnen uitdelen. De quad is eveneens niet zomaar een quad zoals we die momenteel gewend zijn, maar een heus racemonster.

Met dit kleine voertuig racen we naar onze bestemming en beginnen we dan eindelijk aan onze eerste missie. Hier valt gelijk bij op dat de bandieten verdomd snel en intelligent zijn tijdens de gevechten, zeker voor een stelletje randdebielen dat nog nooit heeft gehoord van enige vorm van beschaving. Een eerste poging tot het maken van een headshot mislukt dramatisch als de bandiet zijn behendigheid aan ons toont en twee seconde later begint hij op ons in te rammen.


Gelukkig weten we deze vriendelijke meneer aardig snel van ons af te werken en kunnen we hem dan alsnog neerknallen met de revolver. Het zal niemand ontgaan zijn dat Rage meedogenloos is en de ideeën van simpele aim-assist headshots niet in Rage terugkomen.

Bloeiende industrie

Ondanks het feit dat de wereld van Rage aardig om zeep is geholpen door de gebeurtenissen in het jaar 2029, is er sprake van een bloeiende industrie in de game. Na het spelen van een paar extra missies krijgen we al snel te maken met de vele verkopers in de kleine nederzettingen die ons van alles en nog wat aansmeren. Denk hierbij niet alleen aan wapens, maar ook aan verschillende soorten munitie, onderdelen voor de voertuigen en blauwdrukken en onderdelen voor speciale apparaten.

Natuurlijk is er ook weer een heleboel zelf aan te passen waaronder je type munitie, je wapens en je voertuigen. Al deze zaken zal je eerst moeten aanschaffen en kan je dan zelf installeren. Ook zijn er weer upgrades verkrijgbaar voor je outfit en je armour om wat meer klappen te kunnen verduren en niet zo op te vallen in je glimmende blauwe Ark uniform.

Deze industrie komt ook weer mooi aan bod in de stad Wellspring. Deze ‘stad’ heeft alles wat je je maar kan wensen in een post-apocalyptische wereld, van wapenhandelaren tot kaartspellen en van een bar tot woestijn races.

Death Race

Deze laatste vorm van entertainment konden we natuurlijk niet even makkelijk afwijzen als een potje blackjack en we bevonden ons dan ook al snel in onze eerste race. Mocht je denken dat het er hier wél rustig aan toe gaat heb je het weer mis, in de meeste races vliegen de kogels, raketten en mijnen je namelijk om de oren. Dit systeem van races is ontzettend uitgebreid en al je voertuigen zijn ook helemaal te tunen qua banden, schokdempers, motor en natuurlijk wapens.


Al deze zaken zal je moeten vrijspelen door races te winnen en de winst hiervan in te ruilen voor onderdelen. Sommige zaken zal je gewoon keiharde dollars voor neer moeten tellen en deze zaken zijn meestal niet al te goedkoop.

Als je een beetje moeite hebt met het inbeelden van het concept, het systeem lijkt aardig op dat in de film Death Race. Niets of niemand wordt gespaard in deze races en het is doden of gedood worden, zoals eigenlijk overal in de wereld van Rage. De titel van de game begint dan ook steeds passender te worden naarmate je vordert in het verhaal.

Verwoestend mooi

Als je even een moment pauze neemt tussen al dit geweld zie je dat de wereld van Rage behoorlijk mooi in elkaar zit. De omgevingen variëren redelijk veel en net als je denkt dat je die woestijn nooit uit komt, zit je opeens in een gigantische toendra omgeving.

Combineer deze visuele pracht met de heerlijk sfeervolle geluidseffecten en subtiele spanningsopbouwende muziek en je hebt een game die al in ieder geval twee zintuigen behoorlijk goed weet te prikkelen.

Helaas is het natuurlijk lastig om een gigantische wereld als die van Rage overal vlekkeloos te laten verlopen en daarom is het ook behoorlijk vaak voorgekomen dat de omgeving nog aan het renderen was terwijl we er al in stonden, waardoor alles slechts een schim leek van wat het hoorde te zijn. Dit is gelukkig van korte duur en is binnen een paar seconde opgelost, maar het is toch spijtig.

Levendige wereld

Iets wat lastig lijkt te zijn voor sommige developers is het maken van een levendige wereld vol met actie, willekeurige events tijdens het reizen van punt naar punt en het zorgen voor variatie. Voor iD Software is dit gelukkig geen probleem geweest en zit dit alles er gewoon in, alhoewel sommige zaken wel repetitief zijn.

Zo zal je standaard tijdens het reizen een drie- of viertal bandieten in buggy’s tegenkomen die je dan weer moet opblazen met jouw eigen strijdros. De eerste drie à vier keer is dit natuurlijk geweldig, maar van onze slimme bandieten hadden we toch wel verwacht dat ze op een gegeven moment doorhadden dat ze ons beter met rust kunnen laten.

Gelukkig ademt de rest van de wereld één en al sfeer en variatie uit en is er zat te doen in Rage. Zoals we al zeiden wil iedereen wel je hulp en zullen je missies dan ook variëren tussen het vinden van verloren familieleden tot het doorspelen van een nogal zieke spelshow.

Multi Death Race

Mocht je jezelf door Rage heen hebben gewerkt in je eentje of met een vriend via de co-op modus, is er altijd nog de multiplayer modus die de toepasselijke naam ‘Road Rage’ met zich meedraagt. Deze modus bestaat puur en alleen uit de bloederige races en zijn gecombineerd met leuke modi.

Zo is er een bepaalde modus waarbij je delen van een meteoriet moet verzamelen en deze moet afleveren op bepaalde punten, alvorens je zelf in delen explodeert door een vijandelijke rakket. Dit zorgt voor een vermakelijk kat en muis spelletje waarbij je niet alleen tegen elkaar strijd, maar ook tegen de klok.

Zo zijn er nog een aantal verschillende modi die allemaal om de races draaien. Ook in deze modus is het weer helemaal mogelijk om je auto’s te tunen, als je tenminste een hoog genoeg level hebt.

Conclusie

Rage zal je helaas wel gaan confronteren texture pop-up, maar dat minpunt valt al snel in het niet. Gelukkig is de wereld van Rage namelijk een wereld waarin je de tijd al snel zal vergeten door de grote hoeveelheid aan variatie in de missies, de prachtige omgevingen, heerlijke geluidseffecten en meeslepende verhaallijn. Combineer dit met een leuke en originele multiplayer en de mogelijkheid om de game ook nog eens in co-op te kunnen spelen. Rage is een must-have en hoort thuis in iedere gamescollectie.

Pluspunten

 • Veel variërende missies
 • Enorm sfeervol
 • Mooie graphics gecombineerd met goede geluidseffecten
 • Toffe gameplay
 • Vermakelijke multiplayer
 • Slimme en dynamische vijanden…

Minpunten

 • …Als ze te voet zijn
 • Game is niet snel genoeg klaar met renderen

op Metacritic
Boxshot Rage

Rage

Releasedatum:
04-10-2011
Genre:
Actie
Uitgever:
Bethesda Softworks
Ontwikkelaar:

14 reacties

 1.    508 XP
  MrGreen95's avatar

  korte sp toch?

 2.    5 XP
  Fing3rs's avatar

  Co-op, altijd goed

 3.    153 XP
  Olli's avatar

  Goeie review en zeker een mooi spel, alleen denk ik dat de timing van de release een beetje slecht gekozen is ivm BF3 en MW3

 4.    329 XP
  arnoud1997's avatar

  wel vet spel maar heb hem niet gekocht en ga ik ook niet doen

 5.    335 XP
  abrain's avatar

  @MrGreen95: Sp duurt ongeveer 15uur als je alles doet.

 6. Anoniem -   
  Dave's avatar

  Jammer dat het Save-Systeem zo kut is. Als je ver komt en vergeet te save kan je weer helemaal vooraan beginnen (geen checkpoints of wat dan ook) .. dat hadden ze anders moeten maken

 7. Anoniem -   
  Anoniem's avatar

  supper game is dit
  heb het net uitdespeeld en ben er helemaal van weg zeker een must eff

 8.    374 XP
  Goliath's avatar

  @Dave: Er zijn wel degelijk checkpoints, alleen niet om de vijf minuten zoals we ondertussen gewend zijn van de meeste games.. Ik zou dit nou niet zo snel als minpunt rekenen, zo heb je veel meer het gevoel dat je voorzichtig moet spelen :p ik heb dan ook zeker niet als een malle zitten saven..

 9.    560 XP
  XRamon101X's avatar

  ‘K snap er geen hol van, heb hem gespeeld en vind het écht geen hol aan. Je moet eerst naar iemand toe, die geeft je een opdracht, je moet weer ver reizen om die opdracht te voltooien (en ze zijn vaak nog saai ook), dan ga je weer terug om te vertellen dat het is gelukt en zo gaat het steeds maar door.

 10.    1920 XP
  elazzja's avatar

  @XRamon101X: Is dat ook niet een beetje zo in GTA :p

 11.    31 XP
  Bones's avatar

  Echt vermakelijk deze game, ben er nog steeds mee bezig.
  Van mij mag er een deel 2 komen.

  Goede review, ben het met de plus en min punten wel eens.

 12.    510 XP
  Seven's avatar

  Een 9.0 klinkt als een game die met kop en schouders boven de andere games uitsteekt en zich schaart tussen de allergrootste ps3 games ooit.
  Of dit beeld de werkelijkheid is… Met name seconden wachten op het renderen van de wereld vind ik zeer slecht en zorgt voor mij voor een verlaging van het cijfer. Ongeveer een 8 lijkt mij meer op zijn plaats.
  Overigens wel een prima review, duidelijk en volledig!

 13.    483 XP
  Klart's avatar

  super game

 14.    374 XP
  Goliath's avatar

  @Seven: Een review blijft natuurlijk altijd het beeld wat iemand zelf heeft gevormd van de game. In mijn oogpunt is Rage één van de beste games in mijn collectie die ik zo zou verkiezen boven, ik noem maar wat, een Crysis of een FIFA. De sfeer die de game zo om zich heen heeft hangen gecombineerd met de vette gameplay hebben ervoor gezorgd dat ik dan dat minpunt niet zo zwaar vond wegen, zeker als je nagaat dat je het in die momenten te druk zal hebben met het knallen op wat je nu weer dood wil zien :p

‘De RAGE-franchise is nog niet gestorven’
Zowel RAGE DLC als RAGE 2 zijn geannuleerd
DLC Special: RAGE’s The Scorchers
RAGE: The Scorchers officieel bevestigd, volgende week verkrijgbaar