Review: Battlefield 3 – Singleplayer – We hebben er ondertussen bijna het hele jaar naartoe geleefd, maar afgelopen woensdag was het dan eindelijk zover. Eén van de twee grootste FPS releases van dit jaar lag in de winkels en dan wel Battlefield 3. We hebben al ontzettend veel van deze game gezien en DICE heeft ook continu grootse uitspraken gedaan over Battlefield 3, hét meesterwerk van EA en DICE. Of de game nu echt zo’n meesterwerk is geworden, of dat DICE voortaan iets voorzichtiger moet zijn met haar uitspraken, dat lees je in deze review!

N.v.d.r. Gezien het feit dat de singleplayer en de multiplayer van Battlefield 3 behoorlijk in kwaliteit verschillen, hebben we ervoor gekozen deze dan ook los van elkaar te reviewen. Het cijfer voor deze review is dan ook alleen gebaseerd op de singleplayer campaign van Battlefield 3. De Co-Op modus zal behandeld worden in onze multiplayer review.

Moord en doodslag

De campaign van Battlefield 3 begint behoorlijk abrupt en heeft qua manier van vertellen aardig wat weg van een andere FPS die we niet bij de naam zullen noemen. Jij neemt gelijk de rol in van Staff Sergeant Blackburn die nogal hardhandig verhoort wordt. Door middel van flashbacks van Blackburn (gaat er al een belletje rinkelen?) krijgen we steeds meer inzicht op een gigantisch complot vol moord, plannen voor complete wereldheerschappij en gigantische gevechten.

Dit alles is verspreid over een elftal missies, waarin we steeds wisselen tussen bepaalde personages. Het ene moment ben je aan het knallen in een zwaar beveiligde bank, het andere zit je achterin een F18 en het andere zit je weer te knallen met een flinke tank.

Afwisseling

Deze afwisseling is op het eerste gezicht leuk gedaan en zorgt er ook voor dat je meer het gevoel hebt dat er een internationaal conflict gaande is. Helaas is er in Battlefield 3 iets teveel sprake van afwisseling tussen personages, waardoor je nooit echt een band zal vormen met één van de personages waar jij de controle van overneemt.

Het gevolg hiervan is dat dramatische momenten die juist een gigantische impact horen te hebben op de speler, afgezwakt worden tot saaie momenten die je eigenlijk het liefst gewoon zou willen negeren om weer lekker vrolijk door te kunnen knallen. Op een gegeven moment wordt bijvoorbeeld een goede vriend van je bloeddorstig geëxecuteerd, iets wat een hoop impact zou moeten hebben. Nu kan het aan onze labiele geesten liggen, maar deze momenten in de game hadden totaal geen shockerende factor en hadden eigenlijk ook geen impact op de rest van de missie.

Zinloos knallen

Het gevolg van deze nietszeggende, zogenaamd ‘dramatische’ momenten, is dat je al gauw geen interesse meer hebt in wat er nou allemaal gebeurd. De drang om door te spelen om de rest van het verhaal te weten te komen is niet bepaald sterk aanwezig en, als we heel eerlijk zijn, stelt het verhaal eigenlijk niet veel voor.


Hierdoor zit je al gauw tegen je zin in, hopend op die ene missie die een ommekeer in de boel gaat maken, door een elftal missies te knallen. De actie is goed uitgestippeld en de campaign zit vol spanningopbouwende momenten, maar het gevoel dat je bedolven wordt onder een oorlog die de wereld zoals wij die kennen kan veranderen zal nooit goed naar voren komen.

Prachtig knallen

Goed, de singleplayer is verhaal-technisch niet bepaald een hoogstandje en het script is niet erg indrukwekkend. Gelukkig is er ook zat goed nieuws en is de singleplayer uiteindelijk nog wel de moeite waard. Zo is de game op grafisch gebied werkelijk een pareltje, zeker dankzij het HD texture pakket.

Zo zien explosies en lichteffecten er prachtig scherp uit en is de game op een LED tv een genot voor het oog. Ook is er leuk gespeeld met allerlei andere speciale effecten om de boel zo realistisch mogelijk te maken, iets wat toch aardig gelukt is. Natuurlijk ziet de game er niet zo goed uit als in alle trailers en screenshots, maar dan nog plaatst Battlefield 3 zich tussen de mooiste games van dit jaar.

Oorverdovend knallen

Bij mooie graphics horen natuurlijk gelijk de prikkeling van een tweede zintuig; het gehoor. Met de bescheiden 5.1 surround set-up hier klinken films en muziek behoorlijk goed, maar Battlefield 3 klinkt als een regelrechte oorlogszone door de algehele chaos die uit je speakers geblazen wordt.

De voice-acting is zoals we ondertussen wel gewend zijn van DICE gewoon weer prima in orde en het doodsaaie verhaal is gelukkig prima te verstaan en goed te volgen. Iets wat helaas minder goed in orde is zijn een aantal  vervelende bugs en glitches.

Framed-d-d-d-rop

Zo kampt de singleplayer van Battlefield 3 regelmatig met framedrops en freezes. In eerste instantie leek dit gewoon een enkele fout te zijn, veroorzaakt door iets te lang achter elkaar door knallen. Helaas werd de enkele framedrop of tijdelijke freeze per uur al gauw een framedrop of freeze per minuut. Dit lijkt consequent voor te komen als de game tussentijds je voortgang wil opslaan, wat op de meest irritante momenten kan voorkomen.

Kort na deze framedrops of freezes is het ook niet al te best gesteld met het geluid. Wil je meteen iemand neerknallen na zo’n vervelende gebeurtenis? Dan heb je gelijk een nieuw prototype wapen wat totaal geen geluid maakt tijdens het schieten, zonder ook maar een silencer te hebben. Dit gaat pas weg na een paar seconden of een reload, wat toch een slordige en irritante bug is.

Aardig arsenaal

Natuurlijk is er ook nog zat positiefs te melden over de game, waaronder het brede scala aan wapens. De afwisseling tussen personages in de game zorgt misschien voor saaie momenten, de afwisseling tussen de verschillende schietijzers doet ons weer aan het cadeautjes uitpakken op Kerstochtend denken.

Wat dan weer jammer is aan dit arsenaal is dat DICE het soms niet helemaal eens is met jouw keuzes. Zo zal het voor sommige situaties handiger zijn als je die shotgun gewoon bij die aardige dode soldaat had laten liggen, in plaats van deze om te ruilen voor je roestige sniper. Het zou, naar onze mening, leuker zijn als DICE je in je eigen sop gaar had laten koken en je had laten aanmodderen met de verkeerde wapens als je zelf te stupide zou zijn geweest om deze om te ruilen, maar dat is niet het geval.


Na een korte run and gun spree met een flinke shotgun en een kort stukje CGI werd deze shotgun namelijk op miraculeuze wijze weer onze oude sniper, om even vrolijk vanaf een dak dekking te geven.

Play again?

Zoals we al zeiden bestaat de singleplayer van Battlefield 3 uit een elftal missies. Bij deze missies kan je kiezen uit drie moeilijkheidsgraden, waarbij we de meeste mensen die ooit een Battlefield game hebben aangeraakt gewoon de Hard mode zouden aanraden. Op deze manier is de campaign wel uit te spelen in een kleine acht à negen uur.

Na het uitspelen van deze elf missies zou het wel leuk zijn om nog wat over te hebben om te doen voor die keren dat het internet eruit ligt. Helaas is dat in Battlefield 3 niet het geval en ben je eigenlijk gewoon klaar na de singleplayer één keer gedaan te hebben. Zo zijn er geen collectibles verspreid over de missies en zijn er weinig trophies voor bepaalde handelingen in de missies die je niet op de eerste keer zou halen.

Echte motivatie om de singleplayer nog een keer op te starten is er dus nauwelijks tot niet, al helemaal niet om nog een keer het verhaal door te lopen op eventuele losse einden.

Conclusie

Battlefield 3 is qua gameplay, graphics en sound goed in orde. Helaas komt de boel enorm te kort als het aankomt op het vertellen van een boeiend verhaal, zit de singleplayer vol met freezes en framedrops en zal de ervaring die eigenlijk zou moeten voelen als een gigantisch internationaal conflict, aanvoelen als de zoveelste run and gun campaign. Mocht je dus een lone soldier zijn zouden we Battlefield 3 niet kunnen aanraden. Boeit de singleplayer je niets en ben je toch meer van het online knallen? Dan kan je binnenkort in onze multiplayer review erachter komen of de game wél wat voor jou is.

Pluspunten

  • Indrukwekkende graphics
  • Al even indrukwekkend geluid
  • Breed scala aan wapens
  • Na een uur of acht is het voorbij

Minpunten

  • Saai verhaal zonder shockerende momenten
  • ‘Dramatische’ momenten even boeiend als een potje Mahjong
  • Freezes en framedrops