Special: Spoedcursus vliegen voor in Battlefield 3

Battlefield 3 is nu al een tijdje uit en iedereen heeft waarschijnlijk al een keer geprobeerd om met de jets of helikopters te vliegen die beschikbaar zijn in de multiplayer modus. In totaal zijn er acht verschillende vliegende voertuigen aanwezig in Battlefield 3. Helaas is niet iedereen daar even goed in en zie je regelmatig een jet of helikopter crashen tegen een berg of gebouw of storten ze per direct neer.

Daarom komen wij van PSX-Sense met een mooie special, waarin alle knoppen en trucjes tot in detail worden uitgelegd. Met deze uitleg wordt het misschien iets makkelijker om het volgende item vrij te spelen met de jets of helikopters, want met alleen de canon is het vrij lastig om de vijand te raken.

Basisbesturing

Begin in ieder geval met het kijken naar de knoppen en de indeling van de jets en helikopters. Hieronder staan de termen inclusief de uitleg erbij die nodig is voor de basisbesturing van de luchtvoertuigen:

 • Throttle – Hiermee kan je de motor harder of zachter laten draaien, vooruit voor het taxiën, opstijgen en vliegen. Om op te stijgen moet de motor harder draaien en snelheid maken.
 • Pitch – Dit is de beweging die je verticaal wilt maken met je jet of helikopter. Als je met de controller naar boven gaat, dan zal de jet duiken. Druk je naar beneden, dan zal de jet hoogte winnen. Dit is met een helikopter anders, want als je naar boven drukt op je controller, dan zal je naar voren gaan, en als je naar beneden drukt op je controller, zal je helikopter naar achteren gaan. Let op: dit is vooral bij helikopters gevoelig.
 • Yaw – Hiermee kan je de jet of helikopter kleine correcties geven om naar links of recht te gaan om bijvoorbeeld te draaien. Als je dit doet, zal je niet gaan ‘rollen’ of ‘banken’.
 • Roll – Dit wil zeggen dat je met je voertuig naar links of naar rechts draait, zo dat je view 90 graden draait. Wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de jets, omdat helikopters niet te ver kunnen rollen doordat de opwaartse druk dan niet groot genoeg meer is en meestal resulteert in een crash.
 • Bank – Hoofdzakelijk een jet manoeuvre, hoewel dit ook gedaan kan worden door professionele helikopterpiloten tot bepaalde hoogte. Een combinatie tussen bovenstaande roll en klimmen of dalen.
 • Freelook – Dit is hoe een piloot rond zou kijken in zijn cockpit naar de omgeving. Wanneer de Freelook functie is ingeschakeld, kan je tijdelijk geen gebruik maken van de andere functies hierboven beschreven. Dit kan het best gebruikt worden wanneer je met de helikopter stil hangt in de lucht of wanneer je met de jet op een rechte lijn vliegt.

Jets

Jets zijn over het algemeen erg zwaar en hebben een flinke snelheid nodig zodat de vleugels het toestel de lucht in kunnen tillen. Ze zullen ook op een bepaalde snelheid moeten blijven vliegen om niet te ‘stallen’. Dit betekent dat als de snelheid niet hoog genoeg is, het toestel te zwaar wordt voor de lift op de vleugels en daardoor crasht.

Overzicht besturing

Les 1: Opstijgen en vliegen

Met jets is het hartstikke makkelijk om van A naar B te komen, maar daarvoor zijn ze natuurlijk niet aanwezig in Battlefield 3. Met deze snelheidsmonsters moet je namelijk de vijand naar de vergetelheid knallen. Daarvoor moet je natuurlijk eerst leren opstijgen.

Om op te stijgen heb je voldoende power nodig, dus de throttle druk je zo lang mogelijk in. Daarna stijg je op door middel van de pitch en de rest gaat vanzelf. Bij de jets hoef je namelijk geen gas te blijven geven, ze hebben een constante snelheid. Natuurlijk kan je wel zelf bepalen of je langzamer wil gaan vliegen om daarna weer te versnellen.

Les 2: Banking

Via banking kan je makkelijk de jet besturen om om te draaien en weer de juiste richting in te vliegen. Banking is als het ware de jet laten rollen naar de kant  waar je naartoe wilt draaien, waarbij je ook moet klimmen en voldoende gas moet geven om deze actie tot een goed einde te vervolgen.

Vooral in het begin zal dit wennen zijn, maar zodra je het onder de knie hebt zal je steeds makkelijker bochten maken met de jet. Als je het onder de knie hebt, zal je ook steeds scherpere bochten kunnen maken, dit als je de vaart van de jet constant houdt of zelfs iets minder vaart neemt.

Les 3: Aanvallen

Om gronddoelen aan te vallen is het nodig om de neus van je vliegtuig naar beneden te laten wijzen om de wapens te gebruiken die naar voren schieten. Om het gevaar van een crash zo klein mogelijk te maken, is het belangrijk om goede voorbereidingen te maken. Zijn de voorbereidingen klaar, dan gaat de aanval op de gronddoelen erg makkelijk.

Maak hoogte. De hoogte ingaan is belangrijk omdat je dan langer op de gronddoelen kunt schieten voordat je je vliegtuig weer moet optrekken. Hoe langer je je doelwit aan wil vallen, hoe hoger je moet klimmen.

Les 4: Landen

Landen is mogelijk, mits de:

 1. jet genoeg snelheid geminderd heeft, en
 2. laag genoeg bent bij open en vlakke ondergrond.

Mocht je geen terrein tegenkomen wat aan bovenstaande criteria voldoet (meestal te vinden op de plek waar je ook bent opgestegen), dan zit je waarschijnlijk vast in de jet totdat je beslist om de eject-knop te gebruiken of als je wordt neergehaald.

Helikopters

Helikopters zijn voertuigen waarmee je verticaal opstijgt en landt. Helikopters vervullen verschillende rollen, van terreinverkennen tot ondersteuning van de grondtroepen.  Sommigen hebben ook beperkte mogelijkheden om luchtdoelen aan te vallen. Tenzij je Liquid Snake bent, zal de kans niet groot zijn dat je een vijandige helikopter of vliegtuig uit de lucht geschoten krijgt

Overzicht besturing

Les 1: Lift tegenover zijwaartse beweging

Met maar een hoofdrotor, is het de hoofdzaak om de machine in de lucht te houden. Een klein deel van het vermogen wordt gebruikt om je toestel te draaien (yaw), pitchen (omhoog en omlaag) rollen en bewegen. Je moet meer vermogen geven om omhoog te gaan maar ook om te gaan waar je heen wil.

Door de neus van je helikopter naar beneden te laten wijzen beweegt hij naar voren. Wijst je neus naar boven dan vliegt je helikopter naar achteren.

Les 2: Zweven en draaien

Het beste wat je met een helikopter kan doen is op een bepaalde plek in de lucht blijven hangen. Dit is één van de redenen waarom helikopter gunships enorm van waarde zijn voor grond support. Ze lijken daarom een beetje op vliegende tanks, door hun vermogen en uitrusting die ze hebben. Een goed punt in de lucht, gecombineerd met de juiste snelheid en wapens is een dodelijke formule tegenover vijanden op de grond die niet beschikken over anti-aircraft wapens.

Om een helikopter op een constante hoogte te houden vergt het flink wat oefening met het gaspedaal. Veel gas zorgt dat hij hoger stijgt, minder gas zorgt ervoor dat hij daalt, en als je de helikopter niet goed onder controle hebt tijdens het dalen resulteert dit vaak in een crash.

Als je eindelijk het magische punt hebt bereikt waar je de helikopter makkelijk kan laten ‘zweven’, dan is het een makkie om de helikopter te richten naar welke richting dan ook. Hiermee kan je zelf makkelijk op de vijand richten of je teamgenoten die in de helikopter zitten aan bijvoorbeeld het machinegeweer. Natuurlijk is hierbij communicatie belangrijk om te weten welke richting jij ongeveer moet kiezen zodat je teamgenoot makkelijker de vijand op de grond kan raken.

Les 3: Landen

Helikopters kunnen landen op elk vlak oppervlak dat groot genoeg is. Spelers kunnen in en uitstappen wanneer ze willen wanneer de helikopter is geland. De kans is wel groter dat je wordt neergeschoten met je helikopter zodra je land, dus snel handelen is belangrijk. Tevens kunnen de passagiers ten aller tijde uitstappen en de parachute gebruiken om uit het toestel te gaan.

Boxshot Battlefield 3

Battlefield 3

Releasedatum:
27-10-2011
Genre:
Actie
Uitgever:
EA
Ontwikkelaar:

25 reacties

 1.    1377 XP
  xFatalz's avatar

  vliegen is easy ook al heb ik de game 1 keer gespeeld zelfs met controller !

 2.    356 XP
  xjoeyxx's avatar

  euro?

 3.    153 XP
  Olli's avatar

  Gelukkig kan je de besturing aanpassen, met de default setting kan ik niet wennen…. zal de leeftijd wel zijn 😛

 4.    356 XP
  xjoeyxx's avatar

  HEEEEEEEEJ olli leef jij ook nog 😀

 5.    1231 XP
  nis156's avatar

  Nice!!! Dit moet mijn neef dan ook zien. Wij deden laatst de Co-op en toen was hij aan de beurt om de vliegen met de Heli waren we gecrasht………… XD

 6.    1982 XP
  De Zak Aardappelen's avatar

  Ik crash ook zo vaak:P

 7.    556 XP
  Tjoe's avatar

  Blijf wel lekker lopen!

 8.    535 XP
  acardipane's avatar

  Ik ga dit eens aandachtig door lezen, wat vliegen is ook niet mijn sterkste kant..

  P.s.
  Super tut Wouter en William!

 9.    2527 XP
  Sixstar6's avatar

  Ik kan wel vliegen met jet maar kills makken gaat gewoon niet super snel!! Totaal heb ik met het 3 kills gemaakt en ik ben rank 47 of 48..
  En de heli ben ik en moster nu!!! Bijna alle unlucks…

 10.    1569 XP
  Wouter1980's avatar

  @acardipane: thnx 🙂

 11.    5379 XP
  PattyS3's avatar

  Ik heb al Guided Missile voor de Jets, nu bijna Beam Scanning. 😀 (btw, toch wel jammer dat er geen bommen voor de jets in BF3 zijn..) Ik ben echt pro in jets xD nog steeds heeft niemand mij ooit met een Jet gekillt. 😛

 12.    254 XP
  indo1991's avatar

  helicopter heb ik mijn meeeste skilss
  maar vervelendste is meestal dan pak net iemand anders de helikopter voor me en die kan dan niet eens vliegen.
  want die beweeg dan opeens alle kante op haha
  dan denk ik f*ck haha ik moet hem hebben

 13.    5379 XP
  PattyS3's avatar

  @indo1991: Echt hè xD

 14.    2194 XP
  mausi-gangsta's avatar

  @xFatalz:
  Drrm speel je zeker mw3 😉

 15.    1187 XP
  Tom-Zwolle's avatar

  In bf2 was ik helemaal gek van jets en heli’s in bf3 zit ik er veel minder in.. Maar het vliegen stelt niks voor maten van me vragen altijd als we in heli gaan of ik wil vliegen xD

 16.    29 XP
  AssassinNL's avatar

  jets zijn gewoon de bom….bijna service star 3 al …ow yeahhh

 17.    204 XP
  NLgerben's avatar

  Ik kan het al aardig goed, vrij weinig uit de lucht geschoten. Die keren dat ik eruit ben geschoten, was door lock-on. Gelukkig heb ik nu de IR flares. Ze mogen wel die kogels wat krachtiger maken 🙂 Goede tutorials voor de beginners!

 18.    204 XP
  NLgerben's avatar

  @AssassinNL: Dan kom ik je niet graag tegen in de lucht! Hoe krijg je nu al 300 kills :O

 19.    776 XP
  Sevinho's avatar

  @xFatalz: STOER MAN mag ik handtekening.

  1. Bullshit
  2. Jij speelt MW dus niet zeiken, je kan het niet ;)!

 20.    1609 XP
  BloodlyKill's avatar

  Iedereen weet nu tog wel hoe je moet vliegen… Ik ben best goed in heli’s en jets, alleen heb ik het lang niet gespeeld me laatste unlocks waren: atm missles voor jet (zoiets die heli heeft) en hmg gunner voor heli (ik typ het waarscheinelijk heel slecht)

 21.    1377 XP
  xFatalz's avatar

  @Sevinho: De controlls voelen nog steeds het zelfde als BF2…. ik heb 23 dagen in game bf2

 22.    29 XP
  AssassinNL's avatar

  @NLgerben: ja gewoon goed vliegen he haha en btw ik gebruik geen heat seekers
  heb air radar ,ecm jamer en laser guided missile aan
  heb genoeg aan de gun voor de jets uit de lucht te knallen
  f18 atm 256kills:)

 23.    5379 XP
  PattyS3's avatar

  @xFatalz: In BF2 of in BFBC2? Dat zijn verschillende games hè.

  Battlefield 3 is het vervolg van Battlefield 2 en niet van Battlefield: Bad Company 2

 24.    1377 XP
  xFatalz's avatar

  @PattyS3: BF2 de controls voelen hetzelfde naar mijn mening !

 25.    571 XP
  r03n_d's avatar

  Is het anderen ook opgevallen dat de besturing vele malen makkelijker is geworden tov bf2? 🙁

Pro-Russische rebellen gebruiken Battlefield 3 om nep video te maken die Amerika moet beschadigen
Zondag Budgetdag – Games – 16 Februari
DICE is niet van plan om Battlefield 3 als remake op next-gen consoles uit te brengen
Bekijk hier een prachtige Battlefield 3 montage