Het wachten op de zenuwslopende countdown timer is dan eindelijk voorbij; de eerste Grand Theft Auto V trailer is een feit. De hele redactie hier stond een paar minuten lang op z’n kop en Roy kon een kleine kreet (lees: oerkreet) van vreugde niet onderdrukken. Na de initiële wow-factor is het natuurlijk tijd om de boel eens flink te ontleden, waaronder de features die we in de trailer al hebben kunnen ontdekken.

This is how we roll

In de trailer van 1:24 hebben we stap voor stap aardig wat leuke dingen kunnen ontdekken. Hieronder vallen ook de verschillende vormen van vervoer die we gaan gebruiken om in Grand Theft Auto V te komen waar we moeten zijn. Zo hebben we aardig wat toffe bolides gezien die weer ouderwets enorm lijken op bestaande auto’s. In de onderstaande screencaps zien we bijvoorbeeld een Audi R8 voorbij komen, evenals diverse andere bekende auto’s.

Ook het luchtruim is niet veilig in Grand Theft Auto V. Niet alleen simpele vliegtuigen, maar ook heuse fighter-jets, een privéjet en uiteraard helikopters zijn weer van de partij. Wij kunnen in ieder geval niet wachten om in downtown LA te landen met een F-16, maar naast het luchtruim en de bolides is er nog een manier om rond te komen.

En dat is natuurlijk op de enige echte ‘Speedophile 2000’, een waterski! Naar alle verwachting zal Grand Theft Auto V natuurlijk ook weer een gezond assortiment aan speedboten en andere vaartuigen hebben, maar die hebben we nog niet in de trailer voorbij zien komen.

Sport, fitness en feesten!

Natuurlijk gaan we niet alleen rondracen en vliegen in deze game, maar willen we ook in conditie blijven! Iets wat dan ook terug van geweest lijkt te zijn in Grand Theft Auto V is het fitnessen. In Grand Theft Auto: San Andreas was er al de mogelijkheid om even aan het oud ijzer te hangen, maar in Grand Theft Auto IV moest Niko Belic het stellen met zijn vooraf gecreëerde postuur. In Grand Theft Auto V zullen we dus weer op de calorieën moeten letten en regelmatig onze kracht op pijl moeten houden.

Natuurlijk willen we ook nog meer doen om de tijd te doden, tussen het doden van onze vijanden in natuurlijk, wat ook in GTA V geen probleem lijkt te gaan worden. Zo zien we fanatieke bergbeklimmers, een flinke golfbaan, een nachtclub en, hoe kan het ook anders, een burgertent!

Criminaliteit, prostitutie en Rockstar humor

Naast de rustgevende activiteiten en het flink rondscheuren in prachtige bolides en jets, is het natuurlijk geen Grand Theft Auto als er geen gezonde dosis criminaliteit aanwezig is. De eerste trailer had een aardig rustige sfeer, maar als we even goed kijken zien we toch wat leuke voorbeelden van de bruisende criminaliteit. De onderstaande ‘bug exterminators’ zijn daar een goed voorbeeld van, met hun nogal grote anti-insecten wapens.

Ook de prostitutie is weer levendig aanwezig in Grand Theft Auto V,  wat kort maar krachtig te zien was in de beelden. Naast de prostitutie is er ook weer een gezonde dosis aan Rockstar humor aanwezig. Dit zagen we al bij de voertuigen terug met de ‘Speedophile 2000’, maar ook in wat subtielere vorm bij bijvoorbeeld de dakloze bevolking.

Maar met wie?

Natuurlijk zal Grand Theft Auto V veel meer bevatten dan deze zaken, maar voor een trailer van anderhalve minuut is dit toch al aardig wat. Nu rest natuurlijk naast de vraag op wat we nog meer gaan doen, de vraag met wie dit gaat gebeuren.

In de trailer kwamen diverse kandidaten naar voren, maar naar onze bescheiden mening komt de onderstaande meneer toch het meest in aanmerking. De jonge doch ambitieuze gangster hoofdpersonen zijn in GTA inmiddels aardig vaak langs geweest en naar onze mening zou dit ook de weg open leggen naar veel grotere georganiseerde misdaad.

Dit beeld wordt nog eens ondersteund door de hoofdpersoon die het heeft over het kopen van een flink huis, welke we ook te zien krijgen in de trailer. Het huis wat we in de trailer te zien krijgen zou zeer goed het uitzicht kunnen hebben waar onze man in pak op uitkijkt, wat de keuze nog waarschijnlijker maakt.

En nu jullie!

Natuurlijk is onze mening hoog gewaardeerd en zijn wij een soort alziend oog voor het gamende publiek (toch?). Alleen zijn wij natuurlijk ook behoorlijk benieuwd naar wat jullie denken en misschien nog wel belangrijker, wat jullie in de nieuwe Grand Theft Auto willen zien! Laat dan ook vooral je mening hieronder achter en, als het even meezit, houdt Rockstar ook een oogje in het zeil.