Review: Call of Duty: Modern Warfare 3 – Laatste aantal jaren is het elke keer weer raak rond november, een nieuwe Call of Duty ligt dan namelijk in de winkelschappen. Een franchise die zo ontzettend veel verkoopt en winstgevend is maakt bij zo’n release elk jaar weer natuurlijk heel veel los. Een game als Call of Duty kent ontzettend veel liefhebbers maar over de jaren heen zijn er ook veel tegenstanders bijgekomen. Weet Modern Warfare 3 weer het hart te verwarmen, of krijgen we hier koude rillingen van? Dat lees je in deze review!

Campaign

You love it or you hate it, dat is altijd een beetje het idee geweest met de singleplayer van de Call of Duty franchise. De franchise staat bekend om zijn lineaire gameplay met weinig vrijheid in je doen en laten, dat is ook weer zo in Modern Warfare 3. De oorlog tussen de Verenigde Staten en Rusland is nog steeds gaande, zoals ook in MW 1 en MW 2. Veel mensen omschrijven de singleplayer van Call of Duty als een achtbaan die niet stopt, voor MW 3 gebruiken we alleen liever een andere omschrijving. De singleplayer is niets meer en minder dan een middelmatige Hollywood film.

De reden hiervoor is dat de game zich vooral focust op chaos, explosies en kogels die je om de oren vliegen. Dit geeft natuurlijk wel een goed gevoel maar verder draagt het weinig bij aan de gameplay. De kunstmatige intelligentie van je vijanden is niet echt in orde en vaak zelfs slecht. Vijanden die als een kip zonder kop in het rond rennen en overduidelijk scripted hun pad volgen is wat je constant ziet in de singleplayer. De gebeurtenissen zijn voorspelbaar en de game weet je niet emotioneel te raken. Je krijgt niet echt een band met de personages en sympathie voor sommige personages opbrengen is met deze campaign iets wat je eigenlijk niet doet.

Het verhaal van Modern Warfare heeft mij persoonlijk wel altijd kunnen boeien, dus dit is niet echt een kritiekpunt die ik zelf heb op de game. Ik kan me echter wel voorstellen dat je af en toe even zoiets hebt van, waar gaat dit over? Het is immers bij vlagen even onduidelijk. Verder is er weinig bijzonders aan de singleplayer. Het is gewoon lekker knallen in intense vuurgevechten terwijl de brokstukken je om de oren vliegen. Enkele innovatie hierin is wel gewenst, deze stijl houdt de franchise immers al zolang aan en elke keer voelt het weer als hetzelfde liedje met een iets ander deuntje. We hebben dan ook het gevoel dat ze bang zijn om een keer iets anders te proberen of toe te voegen in plaats van andere omgevingen en scenarios. Verder is de campaign ook heel kort, verwacht niet meer dan 5 uur gameplay en zo’n 6 uur op veteran.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4eb983c9a7ae8.jpg

Special Ops

De 5 uur aan gameplay in de campaign moet toch ergens goed gemaakt worden, dit wordt dan ook gedaan met de Special Ops modus. Deze solo en co-op mode is natuurlijk al eerder gezien in Modern Warfare 2, maar kent nu een nieuwe Survival-mode. Naast de gewone missies zoals in MW2 heb je nu ook survival. Je staat alleen, of met een online buddy in een level en elke keer komen er ‘waves’ van enemies aan die je moet afmaken. Hiermee verdien je virtueel geld en kun je attributen zoals weapon upgrades, sentry guns, explosieven e.d. mee kopen. Deze heb je na een aantal waves ook absoluut nodig, op den duur komen er namelijk helikopters van de vijand bij, honden en steeds zwaarder beladen terroristen met bijvoorbeeld zelfmoord bommen.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4eb9830c550aa.jpg

Deze mode is leuk uitgewerkt en hebben we in principe dan ook weinig op aan te merken, de gameplay is sterk, speelt goed en het geeft je echt het gevoel dat je samenwerkt met je partner. De modus valt ook in split screen te spelen, iets wat ontzettend leuk is om met vrienden te doen. We moeten de game hier dan ook wel een compliment voor geven. Het toevoegen van deze uitdagende modus is namelijk een zeer goede zet geweest.

Multiplayer

Ik had graag willen schrijven dat de multiplayer geheel vernieuwd is en een aantal prachtige nieuwe features kent, maar liegen doen we niet in reviews. De multiplayer voelt aan als een te dure expansion pack voor Modern Warfare 2 en de gameplay is letterlijk hetzelfde. Dit keer zijn de killstreaks alleen iets beter gebalanceerd, zijn de wapens sterker (soms te sterk) en zijn er enkele nieuwe modes. Om nu helemaal van je stoel te springen omdat Modern Warfare 3 een nieuwe modus heeft vinden we wat te overdreven en meer vanzelfsprekend. Het is immers een compleet nieuwe game.

De mogelijkheden die je in MW3 hebt zijn wel uitgebreider dan ooit, classes kunnen zo ontzettend ver gepersonaliseerd worden dat je hier zelfs soms meer dan een kwartier mee zoet kan zijn. Of dit nu alleen nodig was lijkt ons sterk, af en toe voelt het dan ook een beetje aan als overkill al die personalisatie opties. Dankzij deze vele opties zijn de menu’s bij vlagen ook wat onoverzichtelijk, hierdoor kost het wat tijd voor je ze weer helemaal uit je hoofd kent en doorheen vliegt.

De maps zijn, ondanks het feit dat Infinity Ward anders had belooft, ook gewoon weer vrij klein. Ook mis ik enkele oude klassiekers zoals de Shipment-map uit CoD 4 en Rust van MW2. Tevens had ik graag Nuketown gezien in MW3. Zelf ben ik heel erg van de close combat in Call of Duty en vind ik het geen game voor grote maps, anderen ervaren dit natuurlijk weer anders.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4eb98455d1cc0.jpg

Verder zien we in veel maps dezelfde objecten als in oudere Call of Duty-games, of dit nu zo verstandig is geweest valt te betwisten. Als je nagaat dat Call of Duty een enorme inkomstenbron is zou je toch verwachten dat Activision op deze vlakken wat meer had veranderd. Dat je bij dezelfde formule en engine blijft is nog te begrijpen, maar ga dan well all-in op de maps en geef mensen waar voor hun geld en vertrouwen in je franchise.

MW3 blijft bij de succesvolle formule van Modern Warfare 2 en wijkt hier haast niet vanaf. Verwacht geen innoverende multiplayer shooter zoals je dit met Call of Duty 4 hebt ervaren, het is gewoon meer van hetzelfde. Nu hoeft dit natuurlijk geen slecht punt te zijn, maar hou wel goed in het achterhoofd dat je een game koopt die hetzelfde speelt als één die je mogelijk al hebt. Vind je dit geen enkel probleem? Dan zal je ontzettend veel plezier beleven aan MW3, want het blijft een ijzersterke shooter.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4eb9849368377.jpg

Grafische aspecten en geluid

Modern Warfare 3 ziet er absoluut niet slecht uit, de game oogt alleen hier en daar wel wat gedateerd. De lichteffecten zijn niet bijster bijzonder, de schaduwen zijn te donker en het lijkt er af en toe op dat de enige tint die de game kent grijs is. Dit komt mede door het gebruik van een oude engine waar CoD al zo lang op draait. Er zijn echter weinig stoorzenders en grafische bugs te vinden. Het geluid is weer als vanouds en het klinkt allemaal prima, maar de effecten zijn precies hetzelfde als alle Call of Duty’s. We hadden ook op het gebied van geluid wel wat vernieuwing verwacht, maar helaas.

Zo’n breed mogelijk publiek

Met Battlefield 3 merk je dat de game een bepaald publiek probeert aan te spreken, de game kent een medium tempo en is vrij tactisch. Call of Duty daarentegen wilt graag iedereen tevreden houden en dit doen ze aardig. Toch hebben we het gevoel dat skill al minder belangrijk wordt in CoD, het begint immers al meer op een sprayfestijn te lijken en richten wordt al minder belangrijk. We zien Modern Warfare 3 dan ook af en toe meer als een instapper in het shooter genre voor mensen die normaal niet echt shooters spelen.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4eb984c272233.jpg

Conclusie

Modern Warfare 3 zal menig gamer teleurstellen en voelt aan als een expansion pack voor Modern Warfare 2. De singleplayer is veel te kort en cliche, vijanden hebben een slechte kunstmatige intelligentie en alles voelt aan als een middelmatige Hollywood-film. Special Ops is een sterke mode geworden dankzij ‘Survival’ die versassend leuk en uitdagend blijkt te zijn. Grafisch is de game voldoende al dan wel niet baanbrekend maar het ziet er beter uit dan Black Ops. Aangezien de gameplay zo bekend aanvoelt is de kans groot dat je de game snel zat zult worden. Multiplayer kent te weinig vernieuwing voor een geheel nieuwe en 60 euro kostende game. Denk goed na of je deze game echt wilt aanschaffen en ga niet mee in de hype.

Pluspunten

  • Meer mogelijkheden dan ooit
  • Een genot voor liefhebbers van Call of Duty
  • Survival is een geweldige toevoeging
  • Speelt lekker weg

Minpunten

  • Campaign veel te kort
  • Veel en veel te weinig vernieuwing voor een geheel nieuwe game van 60 euro
  • Kan snel saai worden omdat het zo erg hetzelfde is als Modern Warfare 2
  • Had maps van vorige CoD’s moeten hebben