http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4ebe91eb499ce.jpg

We hebben het nu al meerdere keren zien gebeuren dit najaar, games die ver voor de releasedatum al te koop zijn. Voor de consument wellicht een verademing, maar voor industrie een doorn in het oog. Een uitgever plant tijdens een gamesrelease zoveel dingen in rondom de releasedatum dat het heel vervelend is als die datum wordt verbroken. Maar niet alleen de uitgever heeft er last van, ook wij als PSX-Sense ondervinden hierdoor problemen. Als een game namelijk eerder wordt verkocht betekent dit niet dat de uitgever het reviewexemplaar ook eerder gaat geven.

Vandaag hebben we bijvoorbeeld pas Skryrim binnen gekregen, een titel die al een paar dagen verkocht wordt door bijna iedereen. Aangezien de game vrij veel tijd nodig heeft zullen we de review dus minimaal 10 dagen nadat die te koop was online hebben, misschien wel later. Resultaat? Niemand leest bijna de review meer omdat ze de game al hebben. Ons doel om de consument dus te informeren over een game  alvorens ze overgaan tot aanschaffen, is dus al behoorlijk klein geworden.

Niet alleen wij kampen natuurlijk met dit problemen, collega sites hebben precies hetzelfde. Vandaag is bijvoorbeeld Saints Row 3 alweer opgedoken in de winkels. Daarnaast was Call of Duty veel eerder verkrijgbaar en zo ook Battlefield 3 en Uncharted 3. Dit zorgt ervoor dat wij minder tijd hebben om te reviewen, wat natuurlijk zeer lastig is want dan heb je zo sessie’s van 10 uur gamen achter elkaar voor een review.

Winkeliers graven dan ook naar mijn mening hun eigen graf en het duurt niet lang voordat deze klaar is. Het digitaal downloaden van games wordt met de dag een al meer besproken onderwerp en steeds meer games verschijnen in de PlayStation Store. Het enige wat mensen alleen nog tegenhoudt is de goedkopere prijs in de winkel, maar dit is slechts een kwestie van tijd totdat dit rechtgetrokken wordt. Ik kan me nog herinneren dat winkeliers woest waren op de PSPGo en zelfs het apparaat boycotten omdat ze de games niet zouden kunnen verkopen. Dat recht van spreken is de winkelier alleen volkomen kwijt, ze houden zich immers niet aan de regels van het verkopen van games.

De winkelier is dus op dit moment degene die vaart zet achter het digitaal downloaden van games, al hebben ze dat zelf niet eens door. Bedank dus alvast je lokale gameboer maar voor al die jaren trouwe dienst. Het duurt namelijk niet lang meer tot je jouw games uit de PlayStation Store haalt op wel de juiste releasedatum.