De retail graaft eigen graf door games eerder te verkopen

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4ebe91eb499ce.jpg

We hebben het nu al meerdere keren zien gebeuren dit najaar, games die ver voor de releasedatum al te koop zijn. Voor de consument wellicht een verademing, maar voor industrie een doorn in het oog. Een uitgever plant tijdens een gamesrelease zoveel dingen in rondom de releasedatum dat het heel vervelend is als die datum wordt verbroken. Maar niet alleen de uitgever heeft er last van, ook wij als PSX-Sense ondervinden hierdoor problemen. Als een game namelijk eerder wordt verkocht betekent dit niet dat de uitgever het reviewexemplaar ook eerder gaat geven.

Vandaag hebben we bijvoorbeeld pas Skryrim binnen gekregen, een titel die al een paar dagen verkocht wordt door bijna iedereen. Aangezien de game vrij veel tijd nodig heeft zullen we de review dus minimaal 10 dagen nadat die te koop was online hebben, misschien wel later. Resultaat? Niemand leest bijna de review meer omdat ze de game al hebben. Ons doel om de consument dus te informeren over een game  alvorens ze overgaan tot aanschaffen, is dus al behoorlijk klein geworden.

Niet alleen wij kampen natuurlijk met dit problemen, collega sites hebben precies hetzelfde. Vandaag is bijvoorbeeld Saints Row 3 alweer opgedoken in de winkels. Daarnaast was Call of Duty veel eerder verkrijgbaar en zo ook Battlefield 3 en Uncharted 3. Dit zorgt ervoor dat wij minder tijd hebben om te reviewen, wat natuurlijk zeer lastig is want dan heb je zo sessie’s van 10 uur gamen achter elkaar voor een review.

Winkeliers graven dan ook naar mijn mening hun eigen graf en het duurt niet lang voordat deze klaar is. Het digitaal downloaden van games wordt met de dag een al meer besproken onderwerp en steeds meer games verschijnen in de PlayStation Store. Het enige wat mensen alleen nog tegenhoudt is de goedkopere prijs in de winkel, maar dit is slechts een kwestie van tijd totdat dit rechtgetrokken wordt. Ik kan me nog herinneren dat winkeliers woest waren op de PSPGo en zelfs het apparaat boycotten omdat ze de games niet zouden kunnen verkopen. Dat recht van spreken is de winkelier alleen volkomen kwijt, ze houden zich immers niet aan de regels van het verkopen van games.

De winkelier is dus op dit moment degene die vaart zet achter het digitaal downloaden van games, al hebben ze dat zelf niet eens door. Bedank dus alvast je lokale gameboer maar voor al die jaren trouwe dienst. Het duurt namelijk niet lang meer tot je jouw games uit de PlayStation Store haalt op wel de juiste releasedatum.

44 reacties

 1.    1215 XP
  nis156's avatar

  ‘Ons doel om de consument dus te informeren over een game alvorens ze overgaan tot aanschaffen, is dus al behoorlijk klein geworden.’
  Dat klopt.
  Als ik een game wil kopen lees ik eerst altijd een paar reviews van verschillende sites etc…. En dan nog wat gameplay vids op youtube checken. Dan weet ik of ik die game wil hebben of niet.
  En ik praat ook met vriender er over. Wij raden elkaar ook wat games aan.

 2.    4554 XP
  ps3dennis's avatar

  Vandaag hebben we/ik bijvoorbeeld pas Skryrim binnen:
  lol, hoop voor jullie dat hij er véél beter uit ziet dan op de xbox 360, op de 360 ziet hij er erg slecht uit (fallout 3 graphics).

 3.    330 XP
  monoliet's avatar

  een game is af = verkoop die hap
  gamers weten bijna altijd al op voorhand zelf soms een jaar wat ze gaan kopen.
  och en als alles digitaal is stop ik er mee .
  als ieder dit doet sterven zij uit !!!
  ik geef ze gelijk sprijd julie games en maak ze goed koper , skyrim -mw3- ac: revelations – en saint row 3 kommen allemal te kort bij een uit .
  concluzie skyrim speel ik de rest wacht in hun hoesje .
  en ik geloof al lang de sites niet meer met al hun belachelijke vergelijkingen en slechte revieuws die gebaseerd zijn op 1 of 2 meningen

 4.    330 XP
  monoliet's avatar

  foutje 😉

 5.    542 XP
  xENDYMiiONx's avatar

  AC Revelations word nu al verkocht bij game mania….

 6.    2187 XP
  mausi-gangsta's avatar

  Ik wil echt niet mijn games op psn store kopen… Dat kost uiteindelijk meer dan dat je in de winkel koop

 7.    6677 XP
  Myx's avatar

  Toen ik mw3 aan het halen was bij frs stonden ze dood leuk sr3 te sorteren en stond de LE van de nieuwe ac al te koop.

 8.    510 XP
  Seven's avatar

  Ik begrijp ook het doel van de winkeliers niet.
  Hou je gewoon netjes aan de regeling.
  Wellicht moeten de uitgevers er boetes voor geven.

  GRAAG zie ik de Skyrim review nog tegemoet!

 9.    776 XP
  Sevinho's avatar

  @Seven: Volledig met je eens.

 10.    65 XP
  Q2012's avatar

  Met betrekking tot het eerder verkopen van games, hier kan je pas iets over zeggen wanneer je de afspraken weet tussen uitgever en detailhandel. Als iemand echt verlegen ligt om een review, dan wacht ie wel met kopen. Daarnaast ken ik er genoeg die zich niets aantrekken van reviews en de game gewoon zelf uitproberen.

  Het digitaal downloaden van games, valt ook wel mee. (Internet)winkels als grootste afzetkanaal afstoten lijkt mij ook niet echt slim.

 11.    310 XP
  killbilspier's avatar

  ik vind dat de winkeliers allang hun graf graven door de hoge prijs van de games! in tijden als deze waarin zo veel games uit komen kan je niet verwachten van de consument dat ze 60 euro lappen voor een game als winnie de poeh 6.

  Ik vind ook dat er nu wel een tijdperk aan begint te komen dat het downloaden van alle games mogelijk gemaakt moet worden! dit komt bijv ook door de android market en de app store die ook doormiddel van online betalingen hun apps verkopen, hierdoor went de consument aan het online betalen systeem. toch zou psn dan eens ideal moeten gaan ondersteunen, dit is zeker een groot gemis!

  persoonlijk erger ik me kapot aan de spellen in het doosje. ik heb bijv. 2 playstations, eentje op me studenten kamer en eentje bij me ouders thuis, ook zijn me ouders gescheiden dus kan in princiepe een 3e ps3 aanschaffen. Hierdoor moet ik elke keer dat spel meenemen! terwijl me broertje het spel bijv. ook graag wilt spelen hierdoor moeten we afspraken maken wie het spel bijv. door de weeks wilt spelen want ik ben dan op me studenten kamer en hij is dan nog bij me ouders.

  ik vind gewoon dat we anno 2011/2012 alle spellen ook online moeten kunnen kopen! het boeit mij geen ene moer hoe het doosje er uit ziet het verdwijnt toch in de kast en voor de mensen die dat verzamelen get a life en koop een poster van de game of iets dergelijks.

 12.    816 XP
  k1ll1ng5pr33's avatar

  Had Skyrim 2 dagen eerder en heb zojuist Sr3 in de brievenbus gekregen! 😀

 13. crew Management -    4761 XP
  M4GN3T's avatar

  @Q2012: Die afspraken weten we en kent in principe iedereen, de afspraak is gewoon een bepaalde datum die telkens weer verbroken wordt.

 14.    6 XP
  Aenthropologist's avatar

  Zoals jullie het zeggen kan je geen oordeel vellen over een game zonder reviews van de ‘professionals’. Persoonlijk luister ik liever naar vrienden met dezelfde smaak in games dan naar de critici, en zeker de gevestigde critici die massaal tienen gaven aan Call of Duty: Black Ops, om eens iets te noemen. Anyway, ik ga Saint’s Row: The Third spelen. 🙂

 15.    589 XP
  xDutchSoldier's avatar

  jullie moeten gewoon hardcore gamen bij de redactie:P

 16.    954 XP
  Patrick.G's avatar

  No offence, maar ik denk dat de meeste mensen al weten welke games ze wel en niet gaan kopen. Ik heb Uncharted 3 ook 4 dagen voor de release gekocht, en ik heb er geen spijt van. Reviews zijn in mijn opinie meer bedoelt voor mensen die twijfelen of ze een game wel of niet moeten kopen. De mensen die een bepaalde game echt willen hebben, zullen niet eerst een review gaan bekijken, want ze zullen de game toch wel kopen.

  Iemand die zit te twijfelen over de aanschaf van een game, en hoort dat hij 4 dagen van te voren al te koop is, zal die game simpelweg nog niet gaan kopen. Deze mensen die wachten wel op de reviews en gameplay beelden.

 17.    65 XP
  Q2012's avatar

  @M4GN3T: In dit geval zullen er toch wel iets van boeteclausules opgenomen zijn of iets. Tenminste hier zou je wel van uitgaan.

  Daarnaast ben ik het ook eens met de comment van Patrick.G

 18.    1106 XP
  ferrariking's avatar

  @killbilspier: net of downloaden games zo goedkoop zijn;)
  antwoord nee je betaald ook de hoofdprijs!!!

 19.    285 XP
  xDutchSpectre's avatar

  Eigenlijk niet aan gedacht maar je hebt volkomen gelijk. Goed geschreven!

 20.    2057 XP
  klupido's avatar

  Je koopt een game op je playstation playsttion kapot fso en je bent jou game kwijt (:

 21.    1920 XP
  elazzja's avatar

  @xENDYMiiONx: Een vriend van mij had hem gisteren. Ik vind het wel zonde dat mensen zo gehaast een game willen kopen waardoor winkels vaak inzien dat ze die exemplaren maar eerder verkopen.

  Ik koop goede games meestal een week of twee nadien. Heb eergisteren BF3 gehaald en het is geniaal. Alleen Naruto en Killzone heb ik op launch gekocht want ik ben grote fan van die reeksen.

 22.    169 XP
  nWo_Spike's avatar

  Dan moeten ze de games niet te vroeg op sturen! Als ze de game op de dag van release binnenkrijgen dan kunnen ze hem ook niet eerder verkopen!

 23.    148 XP
  romain1213's avatar

  Nou succes om skyrim ff uit te spelen haha Duurt echt lang 😛

 24.    5379 XP
  PattyS3's avatar

  Zit wel een kern van waarheid in.

 25.    102 XP
  Ps3vanolaf's avatar

  Heb driver san fransisco gekocht voor 70 euro in de ps store alleen omdat ik geen cd wil en naar de winkel dus kom.maar op.met de digitale games ps De ps store

 26.    2451 XP
  gamexl's avatar

  Het is toch heel simpel? Je levert een game slechts één à twee dagen voor de release en je stelt tevens contractueel vast dat er een schadevergoeding moet betaald worden wanneer het spel eerder dan de afgesproken datum door de winkelier wordt verkocht. Op dat moment is het dan dus contractbreuk.

  Dan kun je ook als uitgever met een beter vertrouwen de review-copies naar de pers sturen zodat men dan genoeg tijd heeft om een game te reviewen.
  Zorg dat die review versies op één of andere manier van een reg.nr zijn voorzien zodat, mocht het geval zijn dat er eentje uitlekt (illegaal) men kan achterhalen wie het lek heeft veroorzaakt.

  Zo, back to business as usual!!!

 27.    275 XP
  Maurie's avatar

  Vandaag krijg ik Assassin’s creed Revelations CE binnen 3 dagen tevroeg.
  Die enige die het lijkt te lukken is CoD.
  Maar die regelen het dan ook erg slim.
  Een winkel die te vroeg een CoD verkoopt krijgt een claim van €50.000 en krijgen de games van de maker niet meer geleverd of later geleverd. dan wil een gameshop het wel uit zn hoofd laten om games eerder te verkopen.
  Kortom neem neem een voorbeeld aan activision met CoD!

 28.    673 XP
  MightyMostert's avatar

  Ik ben eigenlijk wel blij dat jullie de review exemplaren later krijgen.
  Want anders had ik wel eens door jullie negatieve review van GT5 en MW3 op een verkeerd been gebracht kunnen worden. LOL

  Maar het hebben van digitale games wordt door het gros gamers nog steeds niet geaccepteerd. We willen iets in handen hebben. Iets tastbaars.
  En zeker nu Sony met hun nieuwe protocool komen omtrent het max 2x downloaden van jou digitale content.

  Natuurlijk willen ontwikkelaars van de dure productie op Blu-ray’s af. Goedkopere productie betekend meer geld in het laadje.
  Maar gaat deze generatie echt nog niet gebeuren. Ondanks dat de meeste gamers tegenwoordig online gamen.

 29.    673 XP
  MightyMostert's avatar

  En vergeet niet dat in de detailhandel een moordende concurrentie gaande is. Er zijn heel wat winkels die games verkopen.

  En hun gedachte is dan… Als ik de game niet verkoop neemt de consument hem wel mee uit de winkel hiernaast!

 30.    149 XP
  Pipi's avatar

  Downloadbare games voelt als gebakken lucht en dan nog achterlijke prijzen ook.

  Een game op bluray in een hoesje met handleiding kan je later ook weer iemand blij mee maken als je het verkoopt.

  Plus als je trots wil zijn op je games (collectie) dan heb ik liever een stapel hoesjes als een hardeschijf met data. En ik lees altijd graag de handleiding van een nieuwe game als ik op de wc zit.

  Bij BF3 mis ik bv een goeie handleiding, die zit digitaal in de game als menu optie.

  Skyrim gister ook gekocht en ook een mini handleiding. Bij oblivion zat een boekwerk aan leesvoer bij.

 31.    9 XP
  Eagleeye's avatar

  Toch vind ik het raar want hier http://www.psx-sense.nl/68336/bart-smit-stuurt-battlefield-3-de-deur-uit/ prijzen jullie het aan geef je zelfs tips hoe je hem eerder kan krijgen. Ik ben het wel met je eens dat het niet kan. Maar je kan niet eerst vertellen hoe je een game eerder kan krijgen en daarna zeggen: jeetje erg hè dat mensen de game eerder hebben dan de release. Dat is mijn meening.

 32.    9 XP
  Eagleeye's avatar

  En hier geven jullie tips om hem eerder te krijgen : http://www.psx-sense.nl/68257/battlefield-3-op-voorraad-bij-winkeliers-welke-shops-verkopen-al/ toch raar!!! Of zit ik er naast

 33.    518 XP
  rufuzmitchell's avatar

  wat een onzinverhaal. De gamejournalisten en industrie werken ook vaak samen. reviews hebben embargo en worden pas op de releasedatum (of later) geplaatst zodat de eerste run op games niet beinvloed wordt door negatieve reviews. (de mainstream consument die gewoon een game koopt omdat het doosje zo’n leuke voorkant heeft.) Vroeger kon je al twee weken van tevoren een review lezen en wist je of je wel of niet een game wilde aanschaffen. En als je als echte gameliefhebber een site runt dan koop je ook gewoon de eerder verkochte game om je publiek toch snel te informeren. Beetje huilie huilie verhaal dit PS-sense!

  en digitaal wil ik niet . dan stop ik ermee 😉

 34.    41 XP
  Nyokki's avatar

  Vergeet ook niet dat als 1 winkel hem eerder verkoopt de rest mee mag gaan he! Ivm oneerlijke concurentie.
  Meestal gaat er dan iemand van de winkel naar de verkopende winkel en koopt daar het spel om zo met het bonnetje als bewijs het te verkopen. Zodat mocht de uitgever inderdaad een boete opschrijven te kunnen bewijzen dat iemand anders eerst begonnen is met de verkoop.

 35.    330 XP
  monoliet's avatar

  ik ben tegen online verkoop om 5 redenen
  -te duur
  -duur te lang voor binnen te hebben
  – moet op pers. naam staan niet op id !!!! zwaarste fout
  – psn of online plat kan je niet gamen ( digitaal word meestal gecontroleerd )
  krijg je een ban op id = by by alle games
  door drm )

 36.    847 XP
  Thijs's avatar

  Als je PS games moet kopen ga ik en bij de Xbox nog niet, zal ik misschien overgaan naar de shitbox, ik doe het liever niet, maar als je games bij de playstation moet downloaden en bij de shitbox niet zal ik eraan gaan denken…

 37.    29 XP
  mtchel112's avatar

  Ecgt weer iets voor psx-sense, eerst haarfijn uileggen hoe je een game eerder kan krijgen, en daarna zielig zitten doen

 38.    1553 XP
  Roytjuh's avatar

  @xENDYMiiONx:
  Had hem vrijdag al binnen 😉

 39. crew Management -    4761 XP
  M4GN3T's avatar

  @rufuzmitchell: @mtchel112: @Eagleeye: Wat jullie neerzetten is geen mening maar een kortzichtige conclusie. PSX-Sense is er voor haar leden en zal ook altijd de kant van onze lezers kiezen, dus vertellen we jullie ook wanneer een game eerder verkrijgbaar is. Wij als PSX-Sense bewijzen een, overigens gratis, dienst naar jullie toe als lezer. Om dan zo’n comment neer te zetten vind ik dus een beetje raar.

 40.    518 XP
  rufuzmitchell's avatar

  @M4GN3T: Ik had geen commentaar op het feit dat jullie een artikel plaatsen waarin staat dat een game eerder verkrijgbaar is,hoor. Sterker nog: dit juich ik alleen maar toe. je kunt mijn mening wel kortzichtig vinden maar ik vind dat de gameindustrie zowiezo teveel ” twee handen op 1 buik” gehalte krijgt: embargo op releasedata,online pass, review embargo, omkoping voor positieve reviews (gerstmann-gate,en laatste EA actie,alsook de Microsoft bias van IGN ik noem maar wat) . Dus best wel mooi als games gewoon eerder verkocht worden. Ik denk echt niet dat dat de doodsklap voor de retail gaat worden. gamesites krijgen genoeg ”perks” (gratis games,merchandise etc etc) om het een beetje leuk te blijven vinden,lijkt mij. Enne ja leuk dat het gratis is,dat zijn zoveel sites!!!

 41.    120 XP
  vgamer's avatar

  ik zie het verband niet tussen eerder verkopen en de digitale downloads… En degene die het eerder kopen zouden het sowieso hebben gedaan zonder een review te lezen.

 42.    806 XP
  ShadowhunterrX's avatar

  @vgamer:

  Inderdaad wie leest die shit nou als ze hem toch willen spelen. En trouwens echte game journalisten hebben de game dagen of weken voor de release -_-

 43.    1377 XP
  xFatalz's avatar

  zodra de game binnen is gewoon verkopen !

 44.    9 XP
  Eagleeye's avatar

  @M4GN3T:
  ik waardeer dat ook zeker. Alleen had deze post dan algemeen gehouden je kan niet zeggen dat je er zelf ook hinder van ondervind tewijl je zelf nog geen 2 weken ervoor tips geeft hoe iemand de game eerder kan krijgen. Ik vind dit mijn meening dus geen kortzichtige conclusie. Kijk als je dit verhaal als nieuws neerzet is het een ander verhaal. Ik hoop dat deze uitleg mijn post duidelijk maakt.