Het eerste deel van Mass Effect was exclusief voor de Xbox 360, maar daar kwam verandering in. Wij, als PlayStation 3 bezitters, kunnen de reeks nu ook op de PlayStation 3 spelen. Het nieuwste deel in de franchise brengt echter voor de allereerste keer een multiplayer modus met zich mee, maar dit was eigenlijk al eerder het plan.

Het introduceren van de multiplayer was oorspronkelijk al eerder de bedoeling in het eerste deel. Dit geeft Casey Hudson aan in een interview met CVG. We zijn in ieder geval blij dat we alsnog de multiplayer krijgen in ME3, ondanks dat het zolang heeft moeten duren.

“Well, to us it was always a fun, intriguing idea to partake in the Mass Effect universe with friends, to look around, kind of see it from inside with others rather than just taking part in this solo experience. In general, that’s the direction that videogames are heading; they’re more social, more online, and we’ve been trying to find a way ever since Mass Effect 1 to integrate some kind of multiplayer.”