Hardware-review: Battlefield 3 Vault – De PlayStation 3 is uitgebracht met veel aandacht voor details en het apparaat, zowel de fat- als de slimversie, is niet vervelend om naar te kijken. Desalniettemin kan het altijd beter en daar specialiseert Calibur 11 zich in. Dit bedrijf is zich sinds kort ook gaan specialiseren in het maken van ‘Vaults’ voor de PlayStation 3 en wij kregen er eentje toegestuurd om even mee te pronken.

Niet zomaar een Vault

Calibur 11 heeft ondertussen de overstap van puur en alleen Xbox 360 Vaults naar een breder publiek overleeft en we hebben niet alleen de standaard Vaults om uit te kiezen. Vandaar dat we stoutmoedig om een Battlefield 3 editie vroegen en, zoals valt af te leiden uit de titel, hebben we die dan ook gekregen.

Niet alleen de Vault zelf maar ook de doos is helemaal in de Battlefield 3 sfeer en het is goed te zien dat een redelijk deel van de €89,99 die het hebbeding mag kosten naar de verpakking is gegaan.

IKEA bouwpakket

Zodra de doos verslonden was en we de Vault in volle glorie uit de doos wilden halen, kwamen we ietwat beteuterd uit. De Vault bestaat namelijk uit een mooi bouwpakket en je zal dus eerst even Bob de Bouwer moeten spelen om de Vault in je kamer te kunnen plaatsen.


Het in elkaar zetten van het bouwpakket vereist gelukkig geen hogere wiskunde en/of bouwkundig inzicht en in een kleine vijf minuten staat het geheel als een huis.

Plastic

Iets wat we niet verwacht hadden van de Vault is dat het geheel van plastic is en niet van aluminium zoals ons eigenlijk het meest waarschijnlijk leek. Hierdoor voelt het materiaal een beetje goedkoop aan en zien we niet helemaal in hoe het geheel nu precies € 89,99 kan kosten.

Gelukkig oogt de Vault netjes en is het van een afstand niet te zien dat de behuizing van licht plastic is gemaakt. De claymore en smoke grenade die aan de BF3 Vault bevestigd zijn ogen net echt en zijn zeker een leuke toevoeging aan de behuizing.

Waar laten we het

Ik ben meestal van de vrij nette set-ups en de Battlefield 3 Vault is niet echt iets wat daar tussen past, letterlijk en figuurlijk. De Vault is namelijk, als deze eenmaal volledig in elkaar gezet is, aardig groot van stuk en het geheel past in mijn geval niet eens meer naast m’n TV, waardoor de voorkant van de PS3 gevaarlijk over de rand van de kast balanceert.

Dit kan verholpen worden door de controller houder aan de zijkant van de Vault te verplaatsen en/of te verwijderen, evenals de smoke grenade die ook gewoon simpelweg los te schroeven is van het geheel. Helaas begrijpen jullie natuurlijk ook dat, zodra je dit doet, er vrij weinig over blijft van de Vault en het praktisch nut hiervan eigenlijk ver te zoeken is.

Functies

De Battlefield 3 Vault is natuurlijk niet echt een stuk hardware met een shitload aan functies, maar het is toch wel leuk dat de Vault wat extra’s te bieden heeft. Zo zal je PlayStation 3 natuurlijk rechtop een stuk prominenter in de woonkamer aanwezig zijn en, als je PS3 normaliter horizontaal stond, neemt het apparaat op deze manier nog minder ruimte in ook.

Ook bevat de Vault een paar leuke lichteffecten die, evenals de hele Vault eigenlijk, puur voor de sier en het opscheppen zijn. Dat neemt niet weg dat het er erg gelikt uit ziet en de gloeiende oranje lamp boven de claymore ziet er dreigend uit, zeker in het donker.

Conclusie

We zijn dolblij dat Calibur11 eindelijk de PlayStation 3 ook betrokken heeft bij het maken van toffe Vaults. De Battlefield 3 versie valt zeker onder die categorie en alhoewel het bedrag van € 89,99 eigenlijk veel teveel geld is voor niets meer dan decoratie, staat je PlayStation 3 er zeker leuk bij en zal je geen last meer hebben van rond slingerende controllers. Heb je dus genoeg geld in je zak, heb je zat ruimte en ben je een Battlefield 3 fan, dan is de Battlefield 3 Vault zeker wat voor jou!