http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4ed6705443797.jpg

Sony begint langzamerhand het vertrouwen van de PlayStation fanboy terug te winnen, het bedrijf is namelijk de laatste tijd best goed bezig. Sony PlayStation heeft afgelopen jaar flink wat tegenslagen gehad, de grootste was ongetwijfeld de PlayStation Network-hack. Daarnaast had het bedrijf ook een zware klap gevangen doordat de PlayStation 3 gehackt was samen met vele nieuwere PSP’s. Dat het bedrijfsleven niet alleen rozengeur en maneschijn is weet Sony dus inmiddels maar al te goed. Het lijkt er alleen op dat ze langzamerhand terug naar de top aan het klimmen zijn.

Met de komst van de PlayStation Vita heeft Sony de kans om weer nieuw leven te blazen in handheld gaming, een industrie die de laatste tijd flink op zijn gat ligt. Alhoewel men in Japan zich nog prima vermaakt met de PSP willen de westerlingen weer wat nieuws. Met de komst van de smartphones en tablets heeft deze markt alleen een flinke klap gekregen, je kunt immers in de App Store genoeg games kopen. Zelf heb ik alleen een gruwelijke hekel aan gamen op de iPhone of iPad, de touch-controls doen het hem gewoon niet voor mij. Ook is menig Gameloft-game te slecht voor woorden en beschouw ik gamen op een iPad of iPhone niet echt als gamen maar als tijddoden.

Het probleem zit hem alleen in het feit dat mensen gewend zijn maximaal 10 euro voor een handheld game neer te tellen, oftewel de welbekende App-store prijs. Als je namelijk FIFA 12 voor de iPad voor 7,99 ziet in de App Store en voor 40 euro op de PS Vita, dan ga je toch even achter op het hoofd krabben. Sony is zich bekend met dit probleem en heeft dan ook een aantal interessante uitspraken gedaan over dit fenomeen.

SCEE president en CEO Jim Ryan heeft zich over dit onderwerp uitgesproken tegenover GI.biz. Hij spreekt zich onder andere uit over het feit dat je een game van 79 cent op de iPhone niet kunt vergelijken met een Uncharted op de PS Vita. Hier heeft Jim Ryan wel gelijk in, alleen het is maar de vraag hoe ze dit gaan verkopen aan de consument. Menig gamer weet wel dat een Uncharted superieur is en totaal niet te vergelijken is met Angry Birds, maar zoiets maak je niet snel wijs aan een kortzichtige Apple-fanboy.

“It’s our challenge to ensure that the gaming experience that we provide is closer to that TV console experience than it is to your 79 cents thing that you’ve downloaded on your iPhone,”

“If we do that and we provide great value to the consumer on games like Uncharted, I think the possibility to sustain historic console type price points is there. Absolutely it does do other things, but it has been designed as a gaming device, and a perfectly logical consequence of that is that the gaming experiences you can have on Vita are superior to what is possible on a device that has other functionality at its heart.”

Ook gaf Ryan verder in het interview toe dat hij snapt dat je sommige games zoals Motorstorm RC niet een prijskaartje kunt geven van $39,99. Het mooie aan deze game is alleen dat als je deze game koopt, je een PS3 en PS Vita versie krijgt. De prijzen voor PS Vita games zullen dan ook niet allemaal de volle pond zijn zoals op de PSP, maar met mini’s e.d. hoopt Sony te kunnen concurreren met de App Store.

Evolution’s MotorStorm RC, announced last week as a Vita launch title, may cost a bit less than a premium console title if hints from studio manager Matt Southern are any indication. However, a price for the game has yet to be announced, and since the download title will include both a PS3 and Vita version, it remains to be seen what Sony plans to charge for it.