Onlangs hebben we met een ontwikkelaar gesproken die ons wel iets heel interessants wist te vertellen. Deze persoon in kwestie werkt voor een ontwikkelstudio die een aantal bekende games voor de PlayStation 3 en PSP hebben gemaakt. Volgens deze persoon zou Sony een tijdje terug verschillende ontwikkelaars hebben benadert om applicaties te gaan maken voor zowel de PSP Go als de PS3. Het feit dat men applicaties wilt gaan maken voor de PSP Go is volgens ons heel logisch, alleen zo kan men namelijk de strijd aangaan met Apple’s iPod en iPhone. Deze apparaten hebben inmiddels meer dan 65.000 applicaties in de App store, en dit aantal groeit nog steeds. Denkbare applicaties voor de PSP Go zullen natuurlijk een Twitter, Facebook, MySpace, Hyves of Youtube-client zijn. Iets wat in weze onmisbaar zou zijn op een handheld anno 2009. Of men consumenten ook applicaties laat ontwikkelen, zoals Apple dit ook doet, wist de ontwikkelaar ons nog niet met zekerheid te vertellen maar die kans bestaat er altijd.

Zonder dat we het eigenlijk doorhebben is Sony het al druk aan het uitproberen op de PS3. Neem bijvoorbeeld de recente Photo Gallery en Vidzone-applicatie. Vidzone is niet door Sony zelf gemaakt, maar door een ander bedrijf en diende als een soort van ‘test’ om te kijken of er wel belang is bij applicaties voor de PS3. Vidzone maakt gebruik van een SQLite database waarin alle muziekvideo’s op worden geslagen, iets wat nog nooit eerder gedaan is op de PS3, aldus onze bron. Deze database wordt constant aangevuld door de ontwikkelaars zonder dat je een patch hoeft te downloaden, door middel van query’s naar je PS3 te zenden via XML-bestanden kan de database gemakkelijk geüpdatet worden. Volgens de ontwikkelaar die we gesproken hebben is dit een nog maar net nieuwe API die aanwezig is in de nieuwste SDK voor de PlayStation 3, evenals enkele andere nieuwe API’s die ons helaas niet werden vertelt.

De volgende applicatie die we waarschijnlijk gaan zien zal naar verluid een Social Networking service zijn voor PSN-gebruikers. Deze Social Network applicatie zal de naam ‘PlayStation Cloud’ gaan krijgen, een inmiddels bekende naam in de geruchtenmolen waarvan nog niemand weet wat het daadwerkelijk is. Dit is overigens niet bevestigd door onze bron, maar is slechts een ‘wilde’ gok.

Het zal dus waarschijnlijk niet meer lang duren of ook wij krijgen een Twitter, Facebook of Youtube-applicatie voor de PS3 en/of PSP Go. Microsoft kondigde al eerder dit jaar tijdens de E3 een soortgelijk iets aan. De Xbox 360 zal namelijk ook een Twitter en Facebook client gaan krijgen. Zodra we meer weten over deze kwestie, houden we je natuurlijk op de hoogte.