http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4ee56f57b1336.jpg

Het voelt haast verdacht aan wat de laatste tijd allemaal gaande is, Sony PlayStation is namelijk naar mijn mening echt ontzettend goed bezig. De talloze geweldige exclusives die de PS3 heeft een nog gaat krijgen is een voorbeeld van Sony’s goede tijden. Ook de PS Vita staat natuurlijk in het vooruitzicht, een handheld die ontzettend veel features heeft. Maar waarom is het zo stil bij concurrent Microsoft? Is dit wat men noemt stilte voor de storm en zal Microsoft ons straks helemaal wegblazen? Meer daarover in dit artikel.

Met onder andere de komst van Sony’s nieuwe handheld lijkt het erop dat Sony deze markt eindelijk zal gaan domineren en ze de Nintendo 3DS ver achter zich zullen laten. Sony lijkt de marketing rondom de PlayStation Vita goed in handen te hebben en het apparaat wordt ontzettend goed ontvangen door de journalisten. De 3DS kende vanaf het begin af aan al veel kritiek om het feit dat het apparaat teveel zou lijken op de Nintendo DS en te weinig vernieuwingen had. Ook qua games viel het aanbod voor de 3DS flink tegen, alhoewel dat nu beter begint te worden. De PS Vita biedt alleen zoveel meer met dual analoge sticks, twee camera’s, een 5 inch OLED-touchscreen, 3G, rear touchpad en ga zo maar door. Ook de line-up is behoorlijk sterk met titels als Uncharted: Golden Abyss, WipEout 2048, MotorStorm: RC als launchgames. Dan te bedenken dat er nog veel meer toppers voor de PS Vita in ontwikkeling zijn en je hebt alle materialen voor een prachtige handheld launch.

Dan hebben we natuurlijk nog de PlayStation 3, een console die op dit moment ontzettend sterk in de markt staat. Sony heeft de zware tegenslagen zoals de OtherOS-gate, PSN-hack, jailbreak e.d. achter de rug en zit weer op het rechte pad. Met exclusieve titels als The Last of Us, StarHawk, Sly Cooper: Thieves in Time in het vooruitzicht zitten we voorlopig ook niet stil. In 2012 verwacht ik ook nog veel meer exclusieve game onthullingen voor de PS3. Laten we ook niet vergeten dat Rockstar ook nog een exclusieve game voor de PS3 ontwikkelt, namelijk Agent. Veel weten we hier nog niet over, behalve het feit dat er een teaser website voor is.

Maar als we terugkijken hoe Sony het dit jaar gedaan heeft, mogen we ook niet klagen. inFamous 2 was bijvoorbeeld een geweldige titel en Uncharted 3: Drake’s Deception blaast zowat iedere gamer weg. Ook het binnenslepen van de tijdelijke exclusiviteit van de Back to Karkand expansion voor Battlefield 3 was een goede zet van Sony. Als we dan ook nog eens bedenken hoeveel geweldige exclusieve titels er in ontwikkeling zijn voor de PS Vita, zoals Killzone, Call of Duty en LittleBigPlanet worden we helemaal blij.

Kijken we alleen even bij de figuurlijke buren, zoals de Xbox 360, dan is het daar onaangenaam stil. De Xbox 360 is uiteraard een geweldige console en hoe Microsoft onder andere het dashboard ingrijpende veranderingen geeft, dat is iets waar Sony nog veel van kan leren. Als ik alleen kijk naar het exclusieve aanbod van Microsoft dan kom ik niet verder dan wat Kinect-titels. Een accessoire die ik overigens net als de PlayStation Move nou niet bepaald kan waarderen als hardcore-gamer.

Xbox haar parel Gears of War 3 die in september dit jaar uitkwam trok lange na niet zoveel publiciteit en erkenning als dat Uncharted 3 dit deed. In de eerste week verkocht Gears of War 3 bijvoorbeeld 3 miljoen, terwijl Uncharted 3 op de eerste dag alleen al 3.8 miljoen wist te verkopen. Ook merk je dat steeds meer mensen voor een PS3 kiezen, omdat het nu eigenlijk wel te zien is dat multiplatform games er beter beginnen uit te zien op de PS3. De laatste Assassins Creed bijvoorbeeld ziet er beter uit op de PS3, evenals topgames Skyrim en Battlefield 3. En laten we eerlijk zijn, als straks GTA V uitkomt dan is PS3 toch de console waarop je deze game wilt spelen? Wie wil nu discs gaan wisselen omdat die toevallig een andere gedeelte van de stad wilt betreden.

Maar is dit nu stilte voor de storm of doet de PS3 het gewoon ontzettend goed? Dat is iets waar ik me op het moment een beetje mee bezig houd. De Consumer Electronic Show zit er namelijk aan te komen in januari en de geruchten gaan dat Microsoft hier een flinke onthulling gaat doen. Deze onthulling zou niets minder zijn dan een opvolger van de Xbox 360, de next-gen versie. Mocht dit gerucht waar zijn dan kan dit een enorme impact geven op de PS3, naar mijn idee is Sony namelijk voor sowieso de komende twee jaar nog even zoet met de PS3. We leven alleen tegenwoordig wel in een weggooiwereld, dus een PS4 aankondiging tijdens de E3 is eigenlijk niet eens zo’n heel gek idee.

Nintendo heeft al een next-gen console aangekondigd, namelijk de WiiU. Zelf zie ik dit alleen niet als een hele grote concurrent voor Microsoft en Sony, ik zie immers geen meerwaarde waarom je een multiplatform game op de WiiU wilt spelen. Nintendo is immers redelijk onervaren met online gaming en die hele tablet zie ik absoluut niet zitten, hetzelfde kan immers met een PS Vita. Een handheld die geen handheld is lijkt mij dus persoonlijk zelf helemaal niks, maar een Xbox 720…dat kan nog weleens een monster van een console worden. Het kan ook de reden zijn waarom Microsoft op dit moment geen nieuwe exclusives onthult, omdat deze wellicht in ontwikkeling zijn voor de nieuwe Xbox.

Wat denken jullie, gaat Microsoft aankomende CES en anders de E3 sterk uit de hoek komen met een nieuwe Xbox? Zal het Sony de billen bij elkaar doen knijpen of valt het allemaal wel mee?