Review: PlayStation Vita

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4eebe2748613b.jpg

Deze review is het laatst aangepast om 01:18 op 13 februari 2012 vanwege de veranderingen in firmware 1.6 en de release van de OS X content manager.

Review: De PlayStation Vita – Sony lanceert binnenkort in Europa haar gloednieuwe handheld, de PlayStation Vita. Deze handheld is de opvolger van de PlayStation Portable en brengt een hoop vernieuwingen met zich mee. De PS Vita is dan ook geen remake van de bestaande PSP, zoals we gezien hebben met de PSPGo, PSP-3000 en PSP-2000. Het is namelijk een heuse next-gen handheld afkomstig van Sony. Het is alleen wel zo dat tijden veranderen en de concurrentie qua portable gaming op het moment zwaarder is dan ooit tevoren, wie heeft er immers in 2012 nu geen smartphone? Levert de handheld wel genoeg extra voordelen op tegenover een smartphone? Al deze vragen en meer zullen we proberen te beantwoorden in deze uitgebreide review.

Wat is een PlayStation Vita nu precies?

Voordat we beginnen aan het echte werk nemen we eerst even de basisprincipes door van het apparaat. De PlayStation Vita, kortweg PS Vita, is Sony’s nieuwste draagbare spelcomputer. Sony betrad voor het eerste de handheld markt met de PSP eind 2004 in Japan. De PSP zag later het daglicht in 2005 in de Verenigde Staten en Europa. Deze handheld was redelijk succesvol te noemen maar moest toch het onderspit delven in de strijd met de Nintendo DS. Desondanks was het apparaat destijds een revolutionair product dat niet alleen gebruikt werd voor games maar ook voor films, foto’s en muziek.

De focus bij de PS Vita wijkt alleen af van die van de PSP. Waar de PSP neergezet werd als het ultieme multimedia apparaat, is de PS Vita hoofdzakelijk een spelcomputer. Toen de PSP uitkwam waren bijvoorbeeld de Portable Media Players (PMP) enorm populair en speelde Sony flink in op deze markt. Alhoewel dit niet op alle punten een slimme keuze was, is het Sony eigenlijk wel gelukt om de allerbeste PMP voor die tijd op de markt te brengen. Het is nu alleen de truc om ook de beste handheld op de markt te gaan brengen en dat is een veel moeilijkere taak.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4eee5b4747860.jpg

Alhoewel de PS Vita ook alle functies ondersteunt die een PSP had is het PMP-principe natuurlijk niet meer zo populair vandaag de dag. Smartphones hebben de iPod’s en handhelds als het ware vervangen op dit gebied. Het gamen op een iPhone kent alleen bepaalde grenzen. Games als Angry Birds, Cut The Rope, Spy Mouse etc. zijn geweldige innovatieve games voor de iPhone, maar het is toch anders dan een Uncharted. Het zijn games die je tussendoor speelt als je in de wachtkamer bij de tandarts zit, maar een first person shooter spelen op je iPhone? Laten we eerlijk zijn, dit werkt echt voor geen meter.

Het apparaat heeft geen interne opslag en de opslagruimte hangt af van de grootte van de memory card. In de PS Vita gaan speciale PS Vita geheugenkaarten die los verkrijgbaar zijn. De geheugenkaarten worden op het moment verkocht in de vormen van 4GB, 8GB, 16GB en een 32 GB variant die exclusief verkrijgbaar is in de VS. De gemiddelde downloadbare PS Vita game is zo’n 1,5GB en kan oplopen tot 4GB.

Qua connectiviteit is er Bluetooth ondersteuning voor losse accessoires zoals headsets. De processor is een 4 core ARM Cortex-A9 en een 4 core SGX543MP4+ grafische chip. Het besturingssysteem van de PS Vita is Sony’s eigen LiveArea OS. Ook kent elke PS Vita ingebouwde Wi-Fi, maar 3G-functionaliteit is afhankelijk van welk model je hebt. De adviesprijs voor een Wi-Fi PS Vita is 249 euro en voor een 3G+Wi-Fi PS Vita 299 euro.

Design

Het eerste wat opviel tijdens het uitpakken van de PS Vita was die mooie hoogglans lak die over het duurzame plastic zit. De PS Vita glimt behoorlijk en ziet er zo heerlijk steriel uit wanneer die uit het plastic komt. Helaas betekent dat prachtige zwarte pianolak alleen wel dat je last gaat krijgen van vingerafdrukken. Ook lijkt de PS Vita krasgevoelig, iets wat ik alleen liever niet ga uittesten. Het is dan ook niet een apparaat die je zo maar even in je schooltas gooit zonder degelijke bescherming en een screenprotector is aan te raden.

Qua design is de PS Vita werkelijk waar prachtig, van de afwerking tot de algehele look, alles is in orde. Het lijkt er alleen wel op dat Sony af en toe even naar de iPhone 4 gekeken heeft. Met name de volume buttons en de zilverkleurige omlijsting van het apparaat is iets wat je voor het eerst bij de iPhone 4 zag. Nu is dit in mijn ogen eigenlijk helemaal niet erg, Sony heeft er duidelijk een eigen draai aangegeven en het apparaat ziet er echt prachtig uit. De achterkant voelt ook heerlijk glad aan en de touchpad ziet er behoorlijk goed uit, deze is bedrukt met PlayStation-logo’s. Onderop zit een label met wat informatie, de tekst hierop is bijna niet te zien waar ik blij om ben. Ook zijn er ‘gootjes’ voor je vingers die het comfort van vasthouden verbeteren.

Scherm

De grote publiekstrekker van de PS Vita gaat ongetwijfeld het scherm zijn, deze is werkelijk waar prachtig. Het enige scherm die eigenlijk qua contrast en helderheid in de buurt komt is die van de Galaxy S2. De kleuren van het scherm zijn veel levendiger dan die van iPhone 4 en de PS Vita laat zien dat naast een hoge resolutie, ook de kleuren en helderheid belangrijk zijn. Als je screenshots bekijkt van enkele PS Vita games zal je misschien niet echt onder de indruk zijn, maar op het scherm van het apparaat komen deze games pas echt tot leven. De kleuren zijn zo diep en zwart is ook echt zwart, in tegenstelling tot de PSP waar je lichtgrijs als zwart moet beschouwen.

Waar ik alleen nog het meest verbaasd over ben is het touchscreen van de PS Vita. Deze werkt zo ontzettend goed, dit terwijl ik eigenlijk altijd roep dat er geen betere touchscreen is dan die van de iPhone. Ik heb dan ook eigenlijk bijna nooit een typo gehad tijdens gebruik van het on-screen toetsenbord, iets wat ik op menig Android-toestel regelmatig heb. Het PS Vita toetsenbord werkt overigens ook goed en intuïtief.

Het grote nadeel van het PS Vita scherm is alleen dat het last heeft van ‘black spotting’, een probleem dat ook voorkomt op telefoons met een AMOLED-scherm. Dit probleem is niet irritant bij normaal gebruik en valt pas op wanneer je in een donkere ruimte naar een geheel zwart scherm zit te kijken. Of elke PS Vita hier last van heeft is nog moeilijk te zeggen, het is alleen wel zo dat OLED-schermen nooit helemaal perfect kunnen zijn. We hebben een apart artikel op PSX-Sense die je beter uitlegt wat ‘black spotting’ nu precies is. Meer informatie over dit probleem kun je hier vinden.

Batterij

Dit is wellicht nog steeds het grootste obstakel van menig draagbaar apparaat. Batterijen ontwikkelen zich niet zo snel als dat chips en schermen doen, wat ook is te merken. Na 3/4 uur gamen zal je PS Vita leeg zijn en moet je hem weer aan de lader zetten. Een uitkomst hiervoor is de draagbare externe batterij die Sony op de markt brengt. Het blijft alleen jammer dat je niet minimaal 8 uur uit een handheld kunt krijgen. Dit probleem is er overigens ook bij de 3DS, daar is het zelfs nog erger. De iPad doet het eigenlijk als enige redelijk goed met batterijduur, maar ook hier is het nog altijd niet fantastisch. Een externe batterij voor de PS Vita is in mijn ogen noodzakelijk als je een redelijk lange vlucht of treinreis hebt.

Besturingssysteem

Japanners staan erom bekend enorm ingewikkelde interfaces te maken en dat terwijl de Japanse cultuur dol is op ‘simplicity’. Het lijkt me dan ook sterk dat het besturingssysteem van de PS Vita door Japanners gemaakt is, want het werkt echt heel simpel en netjes. De PS Vita maakt gebruik van het LiveArea-OS wat speciaal voor de PS Vita gemaakt is. Dit besturingssysteem is op geen enkel ander apparaat terug te vinden, alhoewel ik stiekem hoop dat men in de toekomst het ook naar de PS3 brengt. De learning curve binnen het systeem is zo minimaal dat je eigenlijk al out of the box weet hoe je het apparaat moet gebruiken. Het bouwen van een geheel nieuw besturingssysteem is tegenwoordig ontzettend lastig . Als je ziet hoe volwassen het iOS en Google’s Android inmiddels zijn, dan moet je als Sony zijnde toch even slikken wanneer je een nieuw systeem gaat ontwerpen.

Je merkt dan ook wel af en toe dat het OS hier en daar nog verbeterd moet worden, zo mis ik echt een email-client. Het mailen van een foto of screenshot is niet mogelijk. Op het moment van schrijven ontbreken er tevens nog altijd veel apps. Een applicatie die nu al beschikbaar is, dat is LiveTweet, een Twitter-client. Dit is eigenlijk ook meteen al mijn favoriete Twitter-client. De applicatie werkt in mijn ogen beter dan de officiële Twitter-client voor Android en iOS en dat doe je niet zomaar. Het toetsenbord werkt heerlijk en de Twitter-client is zeer snel, als Twitter-gebruiker was ik hier echt aangenaam mee verrast. De applicatie blijkt ook gewoon zo ontzettend stabiel en dat voor een geheel nieuw besturingssysteem, het is echt ongelooflijk.

Ik ben ontzettend benieuwd hoe LiveArea zich de komende tijd nog gaat ontwikkelen, want er valt echt veel meer uit te halen. Het introduceren van meer applicaties en dan met name voor Facebook, Skype, FourSquare en dergelijke zal helpen het allemaal wat completer te laten aanvoelen. Integreren van een email-client is iets wat ik ook graag zie gebeuren, ook mag de videospeler wel wat meer formaten ondersteunen, maar we weten allemaal dat dit waarschijnlijk niet zal gebeuren. Ook zie ik graag ondersteuning voor mediaservers, zodat ik met PS3 Media Server content van me computer naar de PS Vita kan streamen.

Verder kent het besturingssysteem veel animaties die wellicht onnodig zijn, maar zelf vind ik het altijd wel leuk lijken. Wellicht dat mensen zich hieraan kunnen storen, maar dit lijkt me sterk. Je kan maximaal 6 applicaties tegelijkertijd open hebben, open je een zevende, dan sluit de eerste. Tijdens het gamen kun je ook in de PlayStation Store en andere applicaties gaan kijken, alleen de internetbrowser werkt niet als je een game open hebt. De internetbrowser is tevens behoorlijk karig, er mist flash-support, HTML5-video’s werken niet en er is geen audio beschikbaar in de browser. De browser vereist nog een hoop werk want zelfs het kijken van Youtube-video’s is op het moment van schrijven nog niet mogelijk.

Het gebruik van LiveArea schermen waarop men hyperlinks en content rondom de applicatie weergeeft, is tof gedaan. Bij een LiveArea scherm van bijvoorbeeld een game zie je een link naar de PlayStation Store voor content, een weblink naar de website van de game en vele andere dingen. Dit is een ontzettend leuk concept waar ontwikkelaars goed gebruik van kunnen maken.

Verder is het besturingssysteem echt snel en met snel bedoel ik ook echt supersnel. Het in de achtergrond laten lopen van je game en even snel je Twitter-client openen om een screenshot te uploaden, het is echt een fluitje van een cent. Trophies synchroniseren gebeurd ook echt razendsnel en je merkt op dit gebied dat de PS3 eigenlijk best wel verouderd is qua besturingssysteem.

Al met al is het besturingssysteem zeer fijn om mee te werken, al zie je hier en daar nog wel dat het volwassen moet worden. De start is in ieder geval werkelijk geweldig en ik kan niet wachten om te zien hoe LiveArea zich verder gaat ontwikkelen.

Veel gimmicks

Natuurlijk draait het bij de PS Vita eigenlijk hoofdzakelijk maar om één ding en dat is erop gamen. Er zitten zoveel gimmicks op het apparaat dat het de ultieme handheld moet gaan worden. Zo is er bijvoorbeeld een gevoelige achterkant die je kunt gebruiken als input voor games. Bij Uncharted: Golden Abyss gebruik je het onder andere voor het ronddraaien van schatten, of om bij een touw omhoog te klimmen.

Een gevoelige achterkant op een handheld heb ik nog niet eerder gezien en het is volgens mij een beetje een knipoog naar Nintendo. Sony laat hiermee zien dat zij ook een equivalent hebben voor de twee schermen van Nintendo. Dit deed Sony al eerder op de PS3 met de PlayStation Move. Zelf vind ik het eigenlijk niet heel erg veel toevoegen, maar dat komt meer omdat ik meer van de buttons ben. Wel denk ik dat het pas echt tot zijn recht gaat komen als je allerlei mini-games gaat krijgen die er gebruik van maken.

Dan hebben we natuurlijk nog het touchscreen, dit vind ik geweldig. Het is zo makkelijk om even in een shooter een granaat te gooien via een button op het scherm, of door snel een kleine handeling te verrichten. Ook voor menu’s is dit ideaal en ik kan me niet bedenken hoe ik ooit door de PSP ben gegaan zonder touchscreen.

De twee analoge sticks is alleen waar het pas echt interessant wordt, wat een genot is dit. Eigenlijk was het grootste kritiekpunt op de hardware van de PSP altijd het ontbreken van een tweede analoge stick en godzijdank kent de PS Vita er twee. Als dit apparaat uit was gekomen met weer één analoge stick, was het gedoemd om te mislukken. Daarnaast zijn de analoge sticks op de PS Vita nu ook echt uitstekende analoge sticks, in plaats van dat zielige pookje op de PSP. Het is in het begin even wennen als je een DualShock3 gewend bent, maar dit gaat al snel. Ze zijn misschien wat klein , maar het is uiteraard wel een handheld. Eén van de grootste pluspunten van de PS Vita zijn echt die twee analoge sticks. Houd alleen wel rekenschap met het feit dat je ze niet in kunt drukken, er is dus geen L3 en R3. Ook heb je maar twee schouderknoppen, dus L1 en R1.

Trophies

De PS Vita biedt ook ondersteuning voor trophies, een leuke feature voor de trophyhunters onder ons. Zelf heb ik er eigenlijk niet zo heel erg veel mee, mede omdat ik altijd onder verschillende accounts speel. Zo heb ik een debug PS3 en als ik die gebruik om een game te recenseren, dan zit hier een ander PSN-account aan vast. Het is alleen leuk om te hunten puur voor de competitie op de leaderbords, zelf heb ik hier alleen helaas de tijd niet voor. Opvallend bij de PS Vita is dat het trophysysteem eigenlijk vele malen beter werkt dan op de PlayStation 3.

Zo is het synchroniseren van je trophies echt ontzettend snel, terwijl het op de PS3 zo traag en moeizaam gaat. Dit geldt ook voor het vergelijken van je trophies, dit laadt allemaal zo snel en smooth op de PS Vita. Ook hier merk je dat de PS3 verouderd is qua besturingssysteem en dat een nieuw apparaat als de PS Vita dit soort dingen met gemak kan uitvoeren. Ook zien de notificaties dat je een trophy hebt gehaald er veel mooier uit. Kijk maar eens naar onderstaande afbeelding.

PSP-games werken ook op de PS Vita

Een ander enorm pluspunt aan de PS Vita is dat het ook meteen je vervanger kan zijn voor de PlayStation Portable. Het apparaat is namelijk backwards compatible en draait PSP-games af in een soort emulator. In deze emulator heb je ook nog een aantal opties om je PSP-games er iets beter uit te laten zien. Zo heb je de optie om die lelijke kartelrandjes te verminderen met ‘bilinear filtering’ en kun je de kleuren verbeteren. Het mooiste is alleen het feit dat je de tweede analoge stick ook kunt gebruiken voor PSP-games. Zo kun je de PlayStation-buttons als het ware ‘mappen’ naar de analoge stick, hierdoor worden de controls verplaatst van de knoppen naar de stick. Dit leek allemaal ontzettend goed te werken en het voegt een enorme bibliotheek van PSP-games toe aan de PS Vita.

Wel moet ik erbij vermelden dat op het moment van schrijven er nog niet heel veel PSP-titels werken op de PS Vita. De Japanse PlayStation Store heeft het grootste aanbod, maar titels als Grand Theft Auto en Tekken heb ik nog niet voorbij zien komen voor de PS Vita als PSP-game. Dit is denk ik alleen een kwestie van tijd totdat deze PSP-games ook hun injectie krijgen met Vita-juice.

WiFi of 3G?

Je hebt natuurlijk twee verschillende PS Vita versie’s, maar welke moet je nu kiezen? Het antwoord op deze vraag is relatief simpel, ga voor Wi-Fi. De reden hiervoor is voornamelijk het feit dat je maar maximaal 20 MB kunt downloaden uit de PlayStation Store met een 3G-verbinding. Even een kleine game binnenhalen op je PS Vita van een 100MB is dus al niet mogelijk, daar heb je Wi-Fi voor nodig. 20MB is ontzettend weinig en dit betekent eigenlijk dat je zo goed als niets kunt downloaden uit de PlayStation Store met een 3G-verbinding.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4efcc96fbe037.jpg

Verder is het natuurlijk ook mogelijk dat mocht je online willen onderweg, je de PS Vita laat verbinden met je Android of iPhone. Je gebruikt dan de internetverbinding van je telefoon, het is immers zeer gemakkelijk van een telefoon een WiFi-hotspot te maken. Zo zit je ook niet met een tweede abonnement van zoveel euro per maand en heb je geen downloadlimiet in de PlayStation Store.

Enkele nadelen op een rijtje

Natuurlijk is niet alles geweldig aan de PS Vita en zijn er ook nog een hoop punten waar Sony aan moet werken. Het voornaamste punt is dat Remote-play echt niks voorstelt op het moment. Ik moet tot heden nog een PS3-game vinden die speelbaar is met Remote-play en dat terwijl ik toch behoorlijk uitkeek naar deze feature. Verder vind ik het jammer dat de PS Vita geen interne opslag heeft, je bent verplicht een memory card aan te schaffen wil je kunnen saven. Ook de batterijduur is eigenlijk om te huilen, 3/4 uur voor een handheld is echt jammer. Voor dit probleem hebben we gelukkig wel de externe batterij, maar ook dat kost weer geld, namelijk zo’n 49 euro als adviesprijs.. Natuurlijk zijn deze punten gebaseerd op hoe de PS Vita er nu voor staat, het apparaat is immers nog maar net uit. Ik ben er alleen haast wel zeker van dat dit in de toekomst anders gaat zijn, het is slechts een kwestie van hobbels glad strijken.

Social gaming ligt hoog in het vaandel

Alles op het internet is tegenwoordig sociaal en dus ook de PlayStation Vita. Sony brengt met de apps Near, Vrienden, Party, groepsberichtgeving en LiveTweet een hoop sociale aspecten naar de handheld. Zo is het mogelijk om met Party een voicechat sessie te houden die werkt in elke game en waar meerdere mensen aan deel kunnen nemen. Deze functionaliteit staat beter bekend als Cross Game Chat en is al jaren een gewilde feature op de PS3 en de PS Vita heeft het. Groepsberichtgeving is hetzelfde als Party, alleen dan met tekst in plaats van voice. Beide applicaties werken als een trein en zijn zeer overzichtelijk.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4efcced46b073.jpg

Near is wellicht alleen iets interessanter, dit is namelijk geheel nieuw en ontzettend interessant. Het houdt bij waar je bent geweest, wat je speelt en het kijkt ook wie er in jouw omgeving een PS Vita heeft. Je hebt in principe een soort social stream waarin al jouw informatie terecht komt samen met die van je vrienden. Zo staan je trophies erin, je aankopen in de PlayStation Store, je behaalde opdrachten binnen games en nog veel meer. Ook houdt het waarderingen bij van spelers en kun je zelf ook games beoordelen. Het is een ontzettend leuke feature om mee te spelen en is een zeer goede aanwinst voor de PS Vita.

Conclusie

De PlayStation Vita is een geweldige handheld en is zonder twijfel mijn favoriete gadget geworden. Handheld gaming is allesbehalve dood, het is springlevend als ik naar de PS Vita kijk. Gamen is zo geweldig op dit apparaat, daar kan geen smartphone of tablet tegenop. De games zien er prachtig uit en de hardware zelf is een knap staaltje design. Het besturingssysteem is zeer modern en intuïtief, maar staat nog wel in zijn kinderschoenen. Eigenlijk durven we te zeggen dat er geen goede reden is om dit apparaat niet te kopen, het is de meest geweldige handheld die we ooit hebben gezien.

Pluspunten

 • Meest complete handheld ooit
 • Prachtig afgewerkt
 • Scherm geeft een natuurgetrouw beeld
 • PSP-games spelen op de PS Vita is geweldig
 • Redelijk goed geluid voor een handheld
 • Touchscreen reageert goed
 • Games zowel digitaal als fysiek te koop
 • Twee analoge sticks
 • Veel features en hoge kwaliteit voor een relatief lage prijs

Minpunten

 • Besturingssysteem kent nog wat kinderziektes
 • Batterijduur wat aan de lage kant
 • Remote-play ondersteuning bij PS3-games is er haast nog niet

54 reacties

 1.    776 XP
  Sevinho's avatar

  Score :D?

  Nice revieuw bytheway

 2. crew Management -    4962 XP
  M4GN3T's avatar

  @Sevinho: Geven geen scores aan hardware =p

 3.    2624 XP
  saidddd93's avatar

  batterijduur aan de lage kant?
  had verschillende artikelen gelezen dat het beter was dan die van de 3ds…

 4.    776 XP
  Sevinho's avatar

  @M4GN3T: Oh okeeh 😛

 5. crew Management -    4962 XP
  M4GN3T's avatar

  @saidddd93: Beter betekent niet dat het goed is, 3DS is ’t ook gewoon bagger.

 6.    776 XP
  Sevinho's avatar

  @saidddd93: Lees jij het artikel wel xD Dat staat er ook in maar de 3DS batterijduur is afgrijselijk.

 7.    776 XP
  Sevinho's avatar

  @M4GN3T: Ah live chat with magnet, woohoo xD

 8.    18 XP
  FR010's avatar

  even snel een vraagje:
  Een vriend van mij gaat begin 2012 een paar weekjes naar China.
  Is daar de PS vita dan al beschikbaar, en wat is ongeveer de prijs in euros?
  Zou het op prijs stellen als iemand hier meer over weet !

 9. crew Management -    4962 XP
  M4GN3T's avatar

  @FR010: 230eu ongeveer in Hong Kong.

 10.    615 XP
  thibaut peeters's avatar

  zijn die zwarte plekken op het scherm ook geen minpunt ?

 11. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  @M4GN3T:
  Oke, echt bedankt man ;D
  Mooie review trouwens

 12.    292 XP
  Jasper611's avatar

  Ik hoop echt dat Sony de content manager voor Mac OS X heeft uitgebracht anders heb ik misschien wel een klein probleempje…

 13.    285 XP
  xDutchSpectre's avatar

  Hoop maar dat ie niet flopt in europa want als ik zo de review lees is het een geweldig apperaat. Maar ja zonder third party support…

 14. Anoniem -   
  87.209.208.xxx's avatar

  @M4GN3T & FR010 hongkong is niet gelijk aan China, hongkong heeft een status aparte (vergelijkbaar met aruba en curaçao) en was tot einde vorige eeuw engels vandaar dat er ook veel meer toerisme en westerse handel is, er gelden andere wetten en regelegevinegen waardoor veel producten daar eerder en goedkoper zijn (bijvoorbeeld de iPhone en nu de PS Vita). Kortgezegd enkel in Japan, hongkong en taiwan is de vita nu beschikbaar.

 15. crew Management -    4962 XP
  M4GN3T's avatar

  @Naam…: Thanks 😉

  @xDutchSpectre: Daar ben ik ook bang voor, maar ik denk dat zoiets gewoon even opgang moet komen. Met de komst van de PSP was hetzelfde verhaal, men was bang dat Sony niet in de handheld markt kon komen. Nu gebeurd hetzelfde weer alleen dan met de Vita en in een iets andere situatie. Als ik alleen de Vita vergelijk met een 3DS dan zie je gewoon dat de PS Vita zijn tijd veel verder vooruit is dan de 3DS. Nintendo prijst zijn hardware alleen veel goedkoper dan Sony, maar dat merk je ook in wat je in je handen hebt. Zo’n PS Vita is voor 250 euro echt een goedkoop apparaat.

 16.    6677 XP
  Myx's avatar

  Wat een ontiegelijk uitgebreide review, props.

 17.    505 XP
  DarkQ's avatar

  Netjes weer Roy

 18. Anoniem -   
  84.31.44.xxx's avatar

  Mooie review van een zo te lezen prima apparaat, maar toch zijn de verkoopcijfers eigenlijk de beste reviews. Sony lijkt niet te willen begrijpen dat veruit de meeste potentiële klanten hun thuisbioscoop gebruiken voor een complete game-ervaring en daarnaast af en toe gamen op hun smartphone. Waarom Uncharted spelen op de Vita als de ervaring in je huis- of gamekamer nog een stuk completer is? En ook al is de Vita een prima apparaat, handheldgaming is een zoveel kleinere markt dan een paar jaar terug dat het eigenlijk dood genoemd kan worden. De Vita zal daarmee het begin van het einde van Sony computer entertainment zijn verwacht ik. Zo lekker staat Sony er financieel al niet voor, de verlizen die ze ongetwijfeld gaan lijden op de Vita gaan ze niet zomaar meer te boven komen. Jammer, het waren een paar mooie jaren.

 19. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  Gave review. De remote play functie toen met killzone was slechts een tech demo, waarom is iedereen plots zo verbaast dat dit dus nog niet werkt? Hoe kom je trouwens aan die ps3 debug, die kun je toch nergens kopen? Heb je dat golf spel ook, die lijkt me erg tof.

 20.    374 XP
  Goliath's avatar

  @Naam…: Debug krijgen grote sites van Sony zelf na eeeeeeeeeeeeeerg lang op een wachtlijst te staan :p

 21.    10 XP
  nWo_WannaBeMe's avatar

  Je kan zoiets beter een previeuw noemen ipv revieuw want nou lijkt het net alsof jullie hem al hebben

 22.    21 XP
  Skunky050's avatar

  “Een externe batterij voor de PS Vita is in mijn ogen noodzakelijk als je een redelijk lange vlucht of treinreis hebt.”

  Tegenwoordig als je een lange treinreis maakt, heb je de mogelijkheid om je laptop/telefoon e.d. op te laden d.m.v. stopcontacten! ik weet niet of dit inmiddels ook zo is in het vliegtuig!?

 23.    112 XP
  tkDutchie's avatar

  mooie review, maar hoe zit het met de backtouch wordt die alleen geactiveerd als er om gevraagt wordt of kan je die de hele tijd gebruiken. Lijkt mij vrij hinderlijk als die de hele tijd aan staat.
  @nWo_WannaBeMe: Hebben ze ook 😉

 24. crew Management -    4962 XP
  M4GN3T's avatar

  @nWo_WannaBeMe: Het is geen preview maar een review, staat er ook bij.

  @Skunky050: Bij de betere vliegmaatschappijen wel dacht ik. Voor treinen heb je dit toch alleen ook in de eerste klas?

  @Naam…: Van Sony gekregen

  @tkDutchie: Deze wordt geactiveerd waar je hem kan gebruiken. Tijdens het lopen in Uncharted zal het bijv. totaal geen functie hebben. Wanneer je alleen met je sniper gaat inzoomen kun je met je vinger over de achterkant strijken om de zoomlevel te bepalen.

 25.    1982 XP
  De Zak Aardappelen's avatar

  Zal ik hem toch maar gaan kopen? Ik ben nu wel op de hoogte van alles, goeie review! 😉

 26. Anoniem -   
  84.31.44.xxx's avatar

  @De Zak Aardappelen:

  Ik zou nog even wachten als ik jou was. Zie dit artikel van Forbes:

  http://www.forbes.com/sites/terokuittinen/2011/12/29/sony-in-big-trouble-with-ps-vita/

 27. crew Management -    4962 XP
  M4GN3T's avatar

  @84.31.44.xxx: Meest vreselijke artikel die ik ooit gelezen heb, wat een lutser die schrijver. Duidelijk geen verstand over het onderwerp dat die schrijft.

 28.    1982 XP
  De Zak Aardappelen's avatar

  @84.31.44.xxx: Nee ik wacht niet op dat artikel.

 29. Anoniem -   
  84.31.44.xxx's avatar

  @M4GN3T:

  Tja, voor sommigen misschien erg moeilijk om te lezen. We zullen na februari zien hoeveel waarheid er in het artikel zit.

 30. crew Management -    4962 XP
  M4GN3T's avatar

  @84.31.44.xxx: Hij haalt alles door elkaar, eerst de 3DS, dan de tablets en telefoons..en smartphone gaming..really? Iemand die van plan is een PS Vita te kopen doet nog meer research dan die schrijver.

 31. Anoniem -   
  Wouter's avatar

  dat gedoe over remote play, dat was inderdaad een tech demo met killzone en sony heeft nooit gezegd dat remote play op dit moment via elke ps3 game zou werken, wel dat het eventueel in de toekomst mogelijk zou kunnen zijn.

  Voor de rest mooie review, ik ben daardoor erg enthousiast over de vita.

 32. crew Management -    4962 XP
  M4GN3T's avatar

  @Wouter: Dan nog, het is een icoon die pontificaal aangegeven wordt op je homescreen. Als je dan ontdekt dat het pretty much nutteloos is, kan dit een domper zijn. Ik heb zoveel mogelijk dingen gecovered in de review en het is toch alleen maar goed dat de minpunten te verwaarlozen zijn ;-)?

 33. Anoniem -   
  Chris's avatar

  Wel raar dat dat remote play onder de minpunten staat? @wouter , je hebt helemaal gelijk.

 34.    80 XP
  multikill08's avatar

  Natuurlijk is het vervelend dat je de memorycard er zelf bij moet kopen maar aan de andere kant denk ik dat de Vita op deze manier beter verkoopt dan alleen voor een slordige 350 euro een 32 GB versie o.i.d. in de markt te plaatsen. Er zit echt idioot veel goede hardware in dat ding, ik vind de prijs echt perfect. Mooie review BTW, er staat alleen niet bij welke video-formaten de Vita dan wel/niet kan afspelen?

 35. crew Management -    4962 XP
  M4GN3T's avatar

  @multikill08: MP4 net als met de PSP.

 36.    2260 XP
  iRobbert-'s avatar

  Super review! Mooi en duidelijk uitgelegd!
  En een bijpassende foto van jou natuurlijk xD!

 37. crew Management -    4962 XP
  M4GN3T's avatar

  @iRobbert-: Sexy of niet dan xD

 38.    2260 XP
  iRobbert-'s avatar

  @M4GN3T: Haha jaman :$ xD

 39.    468 XP
  xDELTAx's avatar

  Goeie review man

 40. Anoniem -   
  84.245.20..xxx's avatar

  nice blog alleen hoeveel denk je dat een externe betterij gaat kosten?

 41. crew Management -    4962 XP
  M4GN3T's avatar

  @84.245.20..xxx: Deze kost 50 euro, ook toegevoegd aan de review.

 42. Anoniem -   
  94.211.207.xxx's avatar

  top xD koop hem toch al.
  ik wil wel wat meer previews zien

 43.    908 XP
  CrazyFunkyStyle's avatar

  Nice! Ik wil ook een Vita, maar ik wachten denk ik op mijn belastingteruggave:P

 44.    1949 XP
  elazzja's avatar

  @M4GN3T: Er is toch ook een kleinere versie die niet 200% batterij vult maar alleen 100% voor 30 euro.

  Heb je toch het dubbele aantal uren in plaats van een drievoudige voor 50 euro

 45.    1919 XP
  ddvos's avatar

  Ik wil hem wel heel graag maar ik denk dat je toch snel 400 a 450 euro kwijt bent als je een paar games en wat accessoires er bij koopt. En dan word het me toch iets te duur

 46. crew Management -    4962 XP
  M4GN3T's avatar

  @elazzja: Klopt maar de PS Vita licensed batterij kost 50 euro.

 47.    115 XP
  maffo95's avatar

  zit nog steeds te twijfelen of ik em ga halen. denk dat ik nog ff wacht op reacties wanneer hij uit is

 48.    8536 XP
  Flaming_Kaiser's avatar

  Ik denk dat je aan de batterijduur weinig kan doen gezien de specs van het apparaat maar het wel een geldig punt.

 49.    522 XP
  axeldc's avatar

  @maffo95: Wij, Roy, Marc en ik, zijn er zeer tevreden over. Niet twijfelen en gewoon halen is de boodschap!

  @Flaming_Kaiser: Batterij is wel een minpunt, maar gelukkig is er nog een externe batterij voor onderweg.

 50.    8536 XP
  Flaming_Kaiser's avatar

  @axeldc:

  Awsome 😀

 51.    522 XP
  axeldc's avatar

  @Flaming_Kaiser: Geweldig tot je de prijs hoort 😛

 52.    8536 XP
  Flaming_Kaiser's avatar

  @axeldc:

  Sony producten zijn meestal de hoofdprijs ben ik al gewend behalve dan de PS3 headset goeie deal weinig geld 😀

 53. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  @ddvos: Op het ps vita lauce event werd er een packet alleen voor aanwezigen van 300 euro aangenoden met ps vita 3G , uncarded, Little devants, mod nation, realaty fighters . Die paketen zijn vast wel op marktplaats te vinden inidergeval het had intotaal een winkel waarde va 525euro en daar kon je dat paket bestellen voor 300 euro voor alleen uitgenodigden

 54. Anoniem -   
  Gamer's avatar

  @ddvos: Op het ps vita lauce event werd er een packet alleen voor aanwezigen van 300 euro aangenoden met ps vita 3G , uncarded, Little devants, mod nation, realaty fighters . Die paketen zijn vast wel op marktplaats te vinden inidergeval het had intotaal een winkel waarde va 525euro en daar kon je dat paket bestellen voor 300 euro voor alleen uitgenodigden