Op zaterdag 18 juli vond het evenement Free Gaming Round 2 plaats. Een event wat voor de Nederlandse maatstaf erg groot is. Er waren op het Free Gaming festival namelijk ruim 20 verschillende stands en areas, waaronder een grote PlayStation Dome met een groot aantal pods waarop de laatste games te spelen waren en de bekende Guitar Hero Stagetruck was ook weer aanwezig. PS3-Sense was ook van de partij, en wat we hier allemaal hebben gezien lees je in deze special!

PlayStation Dome

Bij binnenkomst viel er direct iets op. De enorme PlayStation Dome die niet alleen door zijn vage vorm opviel, maar ook een perfect onderdak bood voor de regenachtige ochtend. Hier zijn we dus maar meteen een kijkje gaan nemen, alleen liepen we eenmaal binnen aangekomen niet warm om de games speelbaar op de pods. Zo waren onder andere Terminator Salvation, inFamous, Fuel en Motorstorm: Pacific Rift speelbaar op de welbekende demo pods. Ook waren er twee race stoelen neergezet, waar je met een force feedback stuurtje de game GT5: Prologue kon spelen. Dit zat allemaal best leuk in elkaar, maar waren helaas niet de titels waar wij op gehoopt hadden. Niet getreurd, want na even rond gekeken te hebben stopte het vrijwel helemaal met regenen en dus konden we even een rondje lopen op het terrein waar nog veel meer moois te zien was.

Guitar Hero Stagetruck

Zo kwamen we na de PlayStation Dome te verlaten de welbekende Guitar Hero Stagetruck tegen en het blijft natuurlijk leuk om onervaren Guitar Hero spelers af te zien gaan. Elke bezoeker kreeg namelijk de kans om even de gitaar, het drumstel of de microfoon te pakken en helemaal los te gaan op de bekende tracks van Guitar Hero World Tour. Dit betekent natuurlijk ook dat er zo af en toe een ware Guitar Hero Expert het podium op stapte en een showtje weg gaf. Wilt er even niemand rocken? Geen probleem! Dan gaven de dames behorend bij de Guitar Hero Stagetruck wel even een show weg, want ook hun weten de instrumenten goed te bespelen. En zeg nou zelf, wat is er nou leuker dan naar mooie dames kijken die ook nog eens goed zijn in gamen.

Wild West

Toen wij ons omdraaide om eens verder een kijkje te nemen op het terrein kwamen we een ware Wild West area tegen, helemaal in de verwachtte stijl bij dit thema. In deze tent stonden wederom een paar PlayStation pods tussen al cactussen verstopt, waarop typische Wild West games speelbaar waren; zoals Damnation en Call of Juarez: Bound in Blood. Helaas weer geen pre-release games van waar wij echt op zaten te wachten, maar het was toch even leuk om ze met de geur van vers hooi te spelen.

BLUR

Toen kwamen we plotseling in een hoekje van het terrein een wel heel interessante stand tegen. Niets minder dan de game BLUR stond speelbaar op het festival en we konden het natuurlijk niet laten om even de controller in handen te nemen en de game zelf uit te proberen. Het was de pre-alpha release die ook op de E3 speelbaar aanwezig was, dus zelfs een voorlopige conclusie zou te voorbarig zijn. Toch kunnen we zeggen dat de game er nu al heel erg goed uit zag, plus dat het best lekker weg speelde. Wellicht heeft Bizarre Creations het helemaal gehad met alle bekende race simulatie games want ze slaan nu wel een hele andere weg in. Want om welke andere reden zou je een realistische racer combineren met bizarre wapens en geweldige camera beelden? Hoe dan ook, het zag er nu al prima uit.

De game bevat ruim 60 echte wagens, die capriolen uithalen die je nooit eerder voor mogelijk hield. Zo kun je de meest vage wapens tegen elkaar gebruiken waaronder elektrische schokken, mijnen en kun je jezelf verdedigen met een tijdelijk schild. Je wordt beloont met ‘fans’, die je verdiend door races te winnen en goed te rijden. Meer fans betekent meer upgrades die je unlockt voor je auto.

Ook met de multiplayer functionaliteiten zit het wel goed. BLUR zal speelbaar zijn met 4-man splitscreen, en zelfs met 20-man online! Deze races zijn compleet aan te passen, wat het mogelijk maakt om een echte simulatie race te organiseren of juist lekker arcade-style te racen. Blur komt deze herfst uit op de PlayStation 3.

Harry Potter

Na een tijd gespendeerd te hebben bij de BLUR stand en natuurlijk de mooie promo dame’s even gesproken te hebben, zijn we doorgelopen naar een andere uithoek op het Schouwburg te Rotterdam. Hier was de laatste Harry Potter game namelijk op in totaal bijna 20 demo pods te spelen. Waarom zoveel? Geen idee, maar er werd in ieder geval genoeg aandacht aan de game gespendeerd. Wat de link precies is met het onderstaande plaatje weten we niet, maar zo vaak kom je geen uilen tegen op een festival dus een fotootje kon niet uit blijven.

Overige stands

Natuurlijk was dit niet het enige wat er te doen was bij Free Gaming, want naast al deze stands waren ook het Bonami Spelcomputer Museum, een Mangamazing shop en een Modern Warfare 2 kanon aanwezig. Ook de Parktoplay auto was aanwezig, waarbij de hele auto is omgetoverd tot game controller. Zo kun je met 2 spelers Pinball spelen waar je de flippers bedient door de deuren open en dicht te doen en kun je met vier spelers zelfs Tetris spelen waarbij alle deuren een andere functie hebben.Hier is de persoon links voorin bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het naar links draaien van de stenen, en degene rechts achterin heeft de macht om het blokje naar beneden te laten bewegen door zijn deur open te doen. Door op de alarmknop te drukken ga je terug naar het hoofdmenu, en het rempedaal word gebruikt om selecties te bevestigen. Een wel hele aparte manier van gamen dus!

Als je denkt dat je daarbij al actief aan het gamen slaat, heb je nog niet alles gezien. Er werd namelijk een heuse poging gedaan voor het Nederlandse record COS Playing. De naam zegt het eigenlijk al, dit staat namelijk voor Costume Playing. Hiervoor kwamen bezoekers helemaal in kostuum van hun favoriete game character, wat natuurlijk hele aparte beelden oplevert.


De mainstage, enkele uren voor er 13.000 man rond liep.

We kunnen rustig zeggen dat Free Gaming Round Two weer een goed en uitgebreid evenement was. Het is een zeer veelzijdig en voor de Nederlandse markt groot festival. Volgend jaar zijn wij er zeker weer bij!