Het doorverkopen van je games is iets wat steeds meer de kop ingedrukt wordt. De introductie van de online passes op de PS3 was ‘het begin van’ en de ellende rondom het gebruik van tweedehandse spellen wordt al erger. De PS Vita lijkt deze trend namelijk voort te zetten, al dan niet met online passes. Een tweedehands PS Vita game heeft namelijk het unlocken van trophies uitgeschakeld wanneer je deze in een andere PS Vita stopt. Dit betekent alleen niet dat de mogelijkheid er helemaal niet is, met een ‘omweg’ kan je namelijk eventueel wel de trophies unlocken. Hiervoor moet je het PS Vita-systeem waar de game voor het eerst op gespeeld is als het ware ‘resetten’. Dit houdt in dat dit systeem terug moet naar de fabrieksinstellingen en alle games data en savedata verwijderd moet worden. Het valt alleen nooit te controleren of degene waarvan je een tweedehands game koopt dit ook gedaan heeft. Daarnaast lijkt het me ook sterk dat iemand al zijn savedata zou willen weggooien zodat jij trophies kan verdienen met een tweedehandse game.

Zelf ben ik eigenlijk niet rouwig om trophies en vind ik het geen ramp. Waar ik alleen wel problemen mee heb is hoe de PS Vita alles heel dicht lijkt te hebben. De geslotenheid van gamesconsoles is tegenwoordig echt van de zotte en het lijkt alleen maar erger te worden. Neem bijvoorbeeld ook PC-gaming, het is soms nog moeilijker een game legaal te kunnen verkrijgen dan een illegaal gedownloade versie.

Vroeger was het heel simpel met het uitwisselen van games en het gebruik van memory cards voor iedere persoon zijn savedata. De PS Vita zet hier alleen een punt achter en gaat voor geslotenheid en bindt de PS Vita echt aan slechts één persoon. Het uitlenen van je PS Vita aan iemand anders is op deze manier niet leuk omdat diegene je score zo om zeep kan helpen in een spel met ranglijsten. Mijn tip aan Sony is dan ook deze geslotenheid nog eens te herzien en wellicht wat losser te worden in het toelaten van meerdere spelers op de PS Vita.

Update: Het is wellicht zo dat de bron voor dit artikel de melding verkeerd geïnterpreteerd heeft. Het kan namelijk zo zijn dat je alleen maar de savegame op de gamecard hoeft te verwijderen en dat je dan gewoon trophies kunt halen. De bron meldt alleen het onderstaande, waar een factory reset wordt genoemd.

The truth is that if another Vita has played your game, it’s then locked to that machine and account, and you’ll have to do a factory reset on the card, deleting all saves, to open it up.