http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4ef19c16552d1.jpg

Het begint me op het moment toch behoorlijk te irriteren wat voor artikelen er bij de mainstream media verschijnen over de PS Vita. Neem bijvoorbeeld dit artikel van Forbes, weer zo’n druiloor die gaat lopen beweren dat smartphones de nieuwe gaming devices zijn. Natuurlijk komt ook weer de geweldige vergelijking van Angry Birds voorbij, hoe origineel kunnen we zijn. Het feit dat sommige mensen geen PS Vita kopen omdat ze van mening zijn dat ze ook kunnen gamen op hun iPhone, natuurlijk, dat is waar. Maar deze mening wordt telkens maar versterkt door mainstream media die je constant vertellen dat je goedkoop kan gamen op een iPhone. Zijn ze helemaal gek geworden?

Begrijp me niet verkeerd, een spelletje spelen op me iPhone doe ik ook regelmatig, maar om nu een gemiddelde Gameloft-game te gaan vergelijken met een Uncharted? Dan ben je in mijn ogen niet goed wijs. Niet alleen de hardware van de PS Vita is van enorm hoge kwaliteit, ook de games zijn prachtig en zijn ver hun tijd vooruit vergeleken met iPhone-games. Op de iPhone speel je een game omdat het leuk voor even is, want eerlijk gezegd heb ik nog nooit meer dan 2 uur in een iPhone-game gestoken. Een Uncharted op de PS Vita daarentegen, dat is een game die je wilt blijven spelen.

Daar komt ook nog eens het touchscreen van de iPhone en Android-toestellen bij kijken, wie kan nu in vredesnaam een goede FPS gaan spelen met een touchscreen? De gemiddelde iPhone-game is dan wellicht maar 5 euro, alleen zien die mensen dan niet dat je dan ook soms echt de grootste crap krijgt die er is? Ik betaal liever 50 euro voor een game waar ik echt urenlang plezier aan beleef dan dat ik elke keer 5 euro weggooi voor een Gameloft-game die ik toch niet speel. Er is tot nu toe geen enkele game geweest op de iPad of iPhone die me weg heeft weten te blazen qua gameplay, zelfs Infinity Blade was ik binnen no-time zat van. Laten we eens kijken naar onderstaande trailer van een iPhone en iPad-game, een game genaamd Shadow Guardian.

Voor deze game betaal je €4,99 in de App Store, wat natuurlijk totaal niet duur is. Ik kan mij alleen niet voorstellen dat gamers zo’n game zullen accepteren. Als we even terugkijken wat voor games we vroeger speelden op onze handhelds zoals Daxter op de PSP, LocoRoco, Patapon, Tony Hawk, Ridge Racer, Midnight Club en ga zo maar door. En dan kijk ik wat het populaire games aanbod is op de iPhone, dan schrik ik. Al die franchises die kwaliteit afleveren en games die een ervaring op je handheld leveren, die mis ik op de iPhone.

Ik heb dan Grand Theft Auto III onlangs gekocht voor de iPad, geweldige game eerlijk waar, maar die touchcontrols halen voor mij gewoon de ervaring weg. Noem me ouderwets, maar ik heb echt buttons nodig om van een game te kunnen genieten. De ergernissen die ik krijg bij touchcontrols halen voor mij de ervaring van zo’n game alleen maar naar beneden. Dan heb je ook nog zo’n geweldige GTA rip-off in de App Store genamelijk Gangstar, wat een vreselijke game. Herinneren we ons Liberty City Stories en Vice City Stories op de PSP nog? Dat is hoe je een open-wereld game maakt.

Bekijk bijvoorbeeld eens de trailer van Daxter voor de PSP hieronder, puur om je geheugen op te frissen.

http://youtu.be/1-LcUwYEPqY

Ik weet nog dat ik deze game speelde op mijn PSP en gewoon niet kon stoppen met spelen. Voor een handheld game was dit gewoon zo geweldig en ik had nog nooit eerder zo’n goede game in portable vorm gehad. In de tijd dat Daxter uitkwam voor de PSP had je wel die hele slechte mobile-games die vol met pixels zaten voor je Sony Ericsson of Nokia. Deze games konden gewoon niet tippen aan de kwaliteit die je met een PSP of DS kreeg. Wat mij betreft blijft dit nu ook nog zo met de PS Vita in vergelijking met iPhone-games.

Begrijp me niet verkeerd, er zijn talloze leuke innovatieve games voor de iPhone zoals Cut The Rope, Spy Mouse, Fish Ninja en nog vele anderen. Maar deze games zijn van een totaal ander niveau dan handheld games zoals Uncharted: Golden Abyss en de ouderwetse Daxter. Handhelds zoals de Nintendo 3DS en PS Vita leveren een hele andere type game dan dat je op de iPhone zou krijgen en wil spelen. Een iPhone kan niet tippen aan een Mario Kart voor de 3DS of een Ridge Racer voor de PS Vita. Ten eerste ontbreken de controls er gewoon voor en koopt niemand je game in de App Store als deze boven de 10 euro ligt. Hierdoor zullen ontwikkelaars nooit veel geld in een game pompen omdat ze weten dat de verkoopprijs absoluut niet hoger mag dan 10 euro. Natuurlijk wordt dit wel redelijk rechtgetrokken omdat de App Store wel veel sales haalt, maar dan nog tipt het niet aan de opbrengsten van een GTA-game voor de PSP.

Bij de PS Vita en 3DS weten ontwikkelaars dat hun gebruikers premium betalen en dit ook verwachten. Daardoor krijg je een game die aanvoelt als een console game en krijg je gewoon die prachtige en geweldige titels. Iets wat op een iPhone gewoon veel moeilijker te realiseren is. Dus alsjeblieft, hou op met de vergelijking tussen de iPhone en PS Vita, want dit zijn echt twee totaal andere platformen.