Enige tijd geleden kon je lezen over hoe iemand het voor elkaar kreeg “Hello World” te draaien op een PS Vita. Deze hacker ontving op het eerste gezicht veel commentaar omdat het slechts een PSP-emulator hack zou zijn. De hack lijkt alleen meer in huis dan hebben dan het draaien van een Hello World, homebrew dat gemaakt is voor de PSP draait er namelijk ook op.

De eerste homebrew die men voor elkaar heeft gekregen, is de MegaDrive-emulator. Je ziet in het filmpje hieronder “Sonic & Knuckles” draaiende in de homebrew applicatie PicoDrive voor de PSP.

De emulator draait binnen een gehackte emulator van de PS Vita, wat best cool is“, aldus de hacker. Deze emulator is de allereerste hack voor de PS Vita, 10 dagen nadat de handheld verkrijgbaar is. Het begon op de PSP ooit ook met emulatoren, maar het ligt bij de PS Vita toch iets anders.

Deze manier van ‘homebrew draaien’ gebeurd via de oude maar welbekende Homebrew-loader. Ook wordt de manier waarop alles precies gedaan wordt geheim gehouden door de hackers, evenals de game waarmee men de homebrew laadt. Picodrive, de applicatie in de video, is de gemakkelijkste applicatie om te draaien binnen een homebrew loader. Mensen bekend uit de PSP-scene kennen vast wel al die homebrew loaders die je vroeger gebruikte met Grand Theft Auto: Liberty City Stores. Men doet nu een soortgelijk iets op de PS Vita zoals Fanjita dat ooit deed op de PSP.

Een bug in deze homebrew loader is onder andere nog het feit dat het geluid wat misvormt is. Dit komt omdat 2kHz geluid afgespeeld wordt in 44kHz, een veelvoorkomende glitch met homebrew loaders. De PSP-emulator van de PS Vita gebruikt PSP firmware 6.60 en de homebrew loader is daar niet voor gemaakt. Hierdoor zijn er wat syscalls problemen die men nog moet oplossen.

Wel zijn er nog wat problemen met enkele sycalls, waaronder de syscall estimation algorithm. Deze functie is nodig om veel homebrew te kunnen draaien, maar wordt niet aangeroepen binnen de PSP-emulator wanneer er een game gespeeld wordt. Mocht men dit niet kunnen oplossen, zal de hoeveelheid aan PSP-homebrew op de PS Vita zeer gelimiteerd zijn en moet veel opnieuw geschreven worden.

Daarnaast meldt de hacker dat de tijd die je nodig hebt om een homebrew applicatie te starten, veel te lang is. Hij zegt dat in de huidige staat de homebrew loader niet echt geweldig is voor de eindgebruiker. Als je PSP-homebrew wilt draaien is het nog steeds vele malen gemakkelijker, maar ook goedkoper, om dit gewoon op een PSP te doen. Men is natuurlijk nog bezig om dit allemaal te verbeteren, maar ze vragen zich wel af hoe bruikbaar deze exploit is. Ook is de PSP filesystem behoorlijk verwarrend via de emulator en zijn ze druk bezig om alles uit te vinden.

Het grootste probleem van alles is alleen dat Sony graag alles in de gaten houdt van wat je met je PS Vita doet. Zo heeft het bedrijf de mogelijkheid om in principe alles te ‘bespioneren’ via de content manager van de PS Vita. Zo wordt je geforceerd je PS Vita te updaten naar de nieuwste firmware als je de content manager gebruikt. Je kan de content manager ook niet gebruiken als je PC niet aangesloten is op het internet, wat eigenlijk van de zotte is. Ook doet de content manager het bij voorbaat al niet als je PS Vita niet de laatste firmware heeft geïnstalleerd. Dit betekent dat Sony behoorlijk wat druk op je legt om je PS Vita te updaten naar de nieuwste firmware.

Ook is het een zeer verontrustend feit dat er informatie naar de Sony-servers wordt verzonden, dit meldt de hacker ook zijn blogpost. Sony blijkt daadwerkelijk te kijken wat voor materiaal jij op je PS Vita zet en dit kun je niet uitschakelen. Wellicht gaat Sony nu iets tever met haar beveiliging en is het Big Brother-gehalte echt enorm hoog. Of dit een storm in een glas water is of een rechtszaak in wording is nu nog te vroeg om te zeggen.

Every time you copy a file from or to your Vita, some information is possibly sent to Sony’s servers. I half joked about me copying my porn movies to the Vita and Sony knowing about it, but it really concerns me that Sony is spying on the files I have on my hard drive just because I bought one of there gadgets.