Het jaar 2011 is een bewogen jaar geweest voor alle gamers. Het zinnetje ‘beste game jaar ooit’ heb ik al meerdere malen in de afgelopen tijd door mijn trommelvliezen horen bulderen. En ondanks dat ik het niet eens ben met dit statement kan ik er moeilijk onderuit dat 2011 een hoop moois heeft gebracht voor elk soort gamer. 2011 heeft me naast games ook een hoop wijsheid geleverd. Wijsheid over de industrie, over franchises, maar het belangrijkst over wat voor afschuwelijke kinderachtige personen gamers over het algemeen zijn.

Fanboyism

Nog nooit heb ik zoveel haat en rage op het internet gezien als het afgelopen jaar. Waar 2011 een prachtig jaar voor gamers was leek het wel als of het bewijzen van welke game de grootste en beste fanbase had het belangrijkst was. Natuurlijk doel ik hier op het kinderachtige strijdveld op het internet tussen CoD-fans en Battlefield fans, maar ondanks dat die strijd misschien het meest typerend is, is het dat gedrag in het algemeen dat mij opviel dit jaar en bezorgd maakt over welke richting de community van gamers in het algemeen naar toe gaat.

Overal op internet, ook hier op PSX-Sense, is het onmogelijk om een negatieve mening te hebben over een bepaalde game of franchise zonder uitgekafferd te worden. De comments onder de posts van grote games als BF3, MW3 en Skyrim laten dit blijken. We hebben onze favoriete game zo hoog in het vaandel staan dat iedereen die er ook maar iets tegen heeft meteen wordt bedolven onder een grote stroom van haat. Ik betrap mezelf er ook op dat ik een bepaalde afgunst creëer voor mensen die de games die ik als grondleggers zie van een genre als ‘slecht’ of ‘bagger’ beschrijven.

Achter een barriere

En hoe kan het dan ook anders dat fans elkaar op fora of in de comment sectie gaan uitschelden, elkaar kneuzen noemen of ‘neppe gamer’. De meest creatieve beledigingen komen voorbij rollen terwijl ik op een middag de posts door scroll. Het is ook zo makkelijk om veilig achter je scherm, schuilend onder een pseudoniem als “Megakillah46” iedereen maar eens te vertellen hoe het echt zit. Ziek word ik er van als ik de zoveelste flamewar weer zie verschijnen. Nu is de community hier op PSX-Sense nog redelijk respectvol naar elkaar en daar ben ik ongelofelijk blij om, maar ik kan zo twintig voorbeelden noemen waar dit soort mensen de gehele gamers community ten schande maken.

Gek genoeg kom ik deze fanboys ook tegen op bijvoorbeeld de GamesCom en als je daar gewoon face to face met elkaar een gesprek aan gaat kun je vaak tot de conclusie komen dat onze smaken gewoon verschillen, maar we elkaar daarvoor wel kunnen respecteren. Zodra er weer plaats wordt genomen achter een scherm verdwijnt dit vers vergaarde respect als sneeuw voor de zon.

Internetziekte

Laat het duidelijk zijn dat ik de gamer community niet als enige afschrijf als kinderachtig. Op duizenden sites vindt dit fenomeen plaats. Het is een internetziekte geworden om te denken dat je maar kan doen en zeggen wat je vind en dat hier geen voorwaarden of gevolgen aan vast zitten. Normen en waarden zijn op het internet ver te zoeken. Het is goed te begrijpen waar dit vandaan komt. De onpersoonlijkheid van de gesprekken zorgt ervoor dat mensen brutaler worden en aangezien de kans dat je de persoon die je zojuist hebt uitgescholden in het echt tegenkomt minimaal is, waarom zou je jezelf dan inhouden?

Het internet is een verzamelplaats geworden van mensen die hun woede en mening over wat dan ook willen uiten. Als een boksbal wordt er via alle kanten tegen aan geslagen door iedereen die gefrustreerd is en als er dan wordt gereageerd wordt er nog harder teruggeslagen.

Goede voornemens

Waar ik deze reacties over sommige onderwerpen zoals politiek en de economie wel kan begrijpen, heb ik absoluut geen begrip voor mensen die zonder enig respect mensen op het internet naar beneden halen. Ik heb respect voor je mede mens erg hoog staan, ook als je die mensen nooit meer gaat zien of als ze het grondig met je oneens zijn. Waar ik dan ook totaal niet in kan komen is de minachting die gamers naar elkaar hebben. Of je nou van Battlefield, Call of Duty, Skyrim, Portal, Zelda, Mario of Sonic houdt, we zijn toch allemaal gamers? We houden allemaal van dezelfde hobby en dit zou ons juist moeten verenigen als een grote sterke community, maar in plaats daarvan laten we fanboyism en het internet ons veranderen in hersenloze zombies.

Zoals Kevin Butler op de E3 van 2010 in zijn speech zei: “Every gamer is a true gamer, motion gamers, sitting gamers and that we may pledge fanboy allegiances to different flags, for in the end we all serve one master and his name is gaming”.

Ik hoop dat 2012 een fantastisch jaar wordt en ik weet dat de games er komen die hiervoor gaan zorgen, maar laten we er met zijn allen voor zorgen dat ook qua community 2012 een goed jaar wordt. Uiteindelijk genieten we allemaal van dezelfde bezigheid en of je het nou leuk vind om uren in een MMORPG te steken of nachten lang met je vrienden gamers op het PSN aan het ownen bent in CoD, uiteindelijk zijn we allemaal gamers. Ik wens jullie allemaal een goed gamejaar toe en een fantastisch 2012, laten we er met zijn allen een mooi jaar van maken.