Column: Kinderachtige gamers als internetziekte

Het jaar 2011 is een bewogen jaar geweest voor alle gamers. Het zinnetje ‘beste game jaar ooit’ heb ik al meerdere malen in de afgelopen tijd door mijn trommelvliezen horen bulderen. En ondanks dat ik het niet eens ben met dit statement kan ik er moeilijk onderuit dat 2011 een hoop moois heeft gebracht voor elk soort gamer. 2011 heeft me naast games ook een hoop wijsheid geleverd. Wijsheid over de industrie, over franchises, maar het belangrijkst over wat voor afschuwelijke kinderachtige personen gamers over het algemeen zijn.

Fanboyism

Nog nooit heb ik zoveel haat en rage op het internet gezien als het afgelopen jaar. Waar 2011 een prachtig jaar voor gamers was leek het wel als of het bewijzen van welke game de grootste en beste fanbase had het belangrijkst was. Natuurlijk doel ik hier op het kinderachtige strijdveld op het internet tussen CoD-fans en Battlefield fans, maar ondanks dat die strijd misschien het meest typerend is, is het dat gedrag in het algemeen dat mij opviel dit jaar en bezorgd maakt over welke richting de community van gamers in het algemeen naar toe gaat.

Overal op internet, ook hier op PSX-Sense, is het onmogelijk om een negatieve mening te hebben over een bepaalde game of franchise zonder uitgekafferd te worden. De comments onder de posts van grote games als BF3, MW3 en Skyrim laten dit blijken. We hebben onze favoriete game zo hoog in het vaandel staan dat iedereen die er ook maar iets tegen heeft meteen wordt bedolven onder een grote stroom van haat. Ik betrap mezelf er ook op dat ik een bepaalde afgunst creëer voor mensen die de games die ik als grondleggers zie van een genre als ‘slecht’ of ‘bagger’ beschrijven.

Achter een barriere

En hoe kan het dan ook anders dat fans elkaar op fora of in de comment sectie gaan uitschelden, elkaar kneuzen noemen of ‘neppe gamer’. De meest creatieve beledigingen komen voorbij rollen terwijl ik op een middag de posts door scroll. Het is ook zo makkelijk om veilig achter je scherm, schuilend onder een pseudoniem als “Megakillah46” iedereen maar eens te vertellen hoe het echt zit. Ziek word ik er van als ik de zoveelste flamewar weer zie verschijnen. Nu is de community hier op PSX-Sense nog redelijk respectvol naar elkaar en daar ben ik ongelofelijk blij om, maar ik kan zo twintig voorbeelden noemen waar dit soort mensen de gehele gamers community ten schande maken.

Gek genoeg kom ik deze fanboys ook tegen op bijvoorbeeld de GamesCom en als je daar gewoon face to face met elkaar een gesprek aan gaat kun je vaak tot de conclusie komen dat onze smaken gewoon verschillen, maar we elkaar daarvoor wel kunnen respecteren. Zodra er weer plaats wordt genomen achter een scherm verdwijnt dit vers vergaarde respect als sneeuw voor de zon.

Internetziekte

Laat het duidelijk zijn dat ik de gamer community niet als enige afschrijf als kinderachtig. Op duizenden sites vindt dit fenomeen plaats. Het is een internetziekte geworden om te denken dat je maar kan doen en zeggen wat je vind en dat hier geen voorwaarden of gevolgen aan vast zitten. Normen en waarden zijn op het internet ver te zoeken. Het is goed te begrijpen waar dit vandaan komt. De onpersoonlijkheid van de gesprekken zorgt ervoor dat mensen brutaler worden en aangezien de kans dat je de persoon die je zojuist hebt uitgescholden in het echt tegenkomt minimaal is, waarom zou je jezelf dan inhouden?

Het internet is een verzamelplaats geworden van mensen die hun woede en mening over wat dan ook willen uiten. Als een boksbal wordt er via alle kanten tegen aan geslagen door iedereen die gefrustreerd is en als er dan wordt gereageerd wordt er nog harder teruggeslagen.

Goede voornemens

Waar ik deze reacties over sommige onderwerpen zoals politiek en de economie wel kan begrijpen, heb ik absoluut geen begrip voor mensen die zonder enig respect mensen op het internet naar beneden halen. Ik heb respect voor je mede mens erg hoog staan, ook als je die mensen nooit meer gaat zien of als ze het grondig met je oneens zijn. Waar ik dan ook totaal niet in kan komen is de minachting die gamers naar elkaar hebben. Of je nou van Battlefield, Call of Duty, Skyrim, Portal, Zelda, Mario of Sonic houdt, we zijn toch allemaal gamers? We houden allemaal van dezelfde hobby en dit zou ons juist moeten verenigen als een grote sterke community, maar in plaats daarvan laten we fanboyism en het internet ons veranderen in hersenloze zombies.

Zoals Kevin Butler op de E3 van 2010 in zijn speech zei: “Every gamer is a true gamer, motion gamers, sitting gamers and that we may pledge fanboy allegiances to different flags, for in the end we all serve one master and his name is gaming”.

Ik hoop dat 2012 een fantastisch jaar wordt en ik weet dat de games er komen die hiervoor gaan zorgen, maar laten we er met zijn allen voor zorgen dat ook qua community 2012 een goed jaar wordt. Uiteindelijk genieten we allemaal van dezelfde bezigheid en of je het nou leuk vind om uren in een MMORPG te steken of nachten lang met je vrienden gamers op het PSN aan het ownen bent in CoD, uiteindelijk zijn we allemaal gamers. Ik wens jullie allemaal een goed gamejaar toe en een fantastisch 2012, laten we er met zijn allen een mooi jaar van maken.

 1.    505 XP
  DarkQ's avatar

  je hebt egt gelijk ik was ook bij gamescom geweest en daar kan je egt zien dat iedereen zijn eigen game mooi vindt

 2.    408 XP
  HybrisM3's avatar

  Mooi gesproken. +1
  Iedereen een voorspoedig 2012

 3.    589 XP
  xDutchSoldier's avatar

  Battlefield!!!!
  ok trolling, leuk artikel

 4.    40 XP
  sofaking's avatar

  Het is enige… haha, nee je hebt helemaal gelijk. Mensen in hun waarde laten schijnt tegenwoordig nogal moeilijk te zijn, ook buiten het internet wordt het steeds erger. Goed dat jullie er eens aandacht aan schenken. Laten we er in 2012 allemaal ons best voor doen om het gezelliger te maken.

 5.    144 XP
  Playdutch's avatar

  De gaming community is met de laatste consoles gigantisch gegroeid.
  Dit is te danken aan het online gebeuren dat deze consoles bied.
  Het is natuurlijk altijd blijven gissen waar het kinderachtige fanboy gedrag vandaan komt.
  Maar ik denk dat het ook veel te maken heeft met de grote hoeveelheid minderjarigen
  Die dankzij de flinke prijs verlagingen nu eindelijk die eerst veel te dure console van pappie en mammie krijgen.
  Het is sinds de laatste jaren ook alleen maar erger geworden met schelde op de forums maar ook ingame elkaar overhoop schelden is voort heel normaal
  Ook het spelen van het spel is veel veranderd.
  Ik speel voornamelijk fps games,
  En wat mij de laatste 2/3 jaar hard op is gevallen.
  Dat het nu alleen draaid om kijk eens naar mijn hoge k/d.
  Gewoon de objective spelen hoort er niet meer bij.
  Tegenwoordig wordt er nu alleen een objective gekozen waar de hoogste k/d in gehaald kan worden.
  Ik ben dan ook benieuwd wat er dadelijk gaat gebeuren als de ps4 uitkomt.
  Deze zal wel weer rond de 600€ komen te liggen.
  Dus in het begin zal deze voornamelijk gekocht worden door mensen die deze zelf moeten betalen. Als dit het is dan mag van mij de prijs van de ps4 mooi rond 600€ blijven.
  De online gaming ervaring is er de laatste jaren er iig niet beter op geworden.

 6.    486 XP
  distefano's avatar

  veel ligt ook bij de opvoeding .
  ik kan er niet bij dat ouders hun kinderen van 10 jaar call of duty laten spelen . dat zou bij mijn kind niet waar zijn .
  dan krijg je natuurlijk van die schreeuwerige ettertjes die de chat om zeep helpen .
  verder ben ik het eens met ieder zijn game , ik val ook geen bf3 gamers aan , integendeel .
  ik kan zelfs nog genieten van de goeie oude crash bandicoot .
  verder iedereen een gelukkig 2012 , en laten we allen wat tolleranter zijn tegenover mekaar ondanks welke game ook .

 7.    267 XP
  Emile's avatar

  Amen

 8.    285 XP
  xDutchSpectre's avatar

  Helemaal mee eens. Laat iedereen gewoon in z’n waarde. Als je iets leuk vindt ga t dan spelen en zeik niet op anderen die t dan niet leuk vinden! Veel game plezier iedereen!

 9. Anoniem -   
  VanUberSchnabel's avatar

  Recht uit mijn hart!
  Vond het ook zo erg om te moeten aanzien dat iedereen negatief sprak toen Maarten de Bruin het auto merk Spyker aan het ontwikkelen was. Heeft met de nederlandse mentaliteit te maken ben ik bang.. Anders durven denken is BELANGRIJK.
  De engelsen steunen hun visionairs tenminste

 10. Anoniem -   
  109.129.162.xxx's avatar

  distefano – Geplaatst op 28/12/2011 om 18:49 312 XP
  veel ligt ook bij de opvoeding .
  ik kan er niet bij dat ouders hun kinderen van 10 jaar call of duty laten spelen . dat zou bij mijn kind niet waar zijn .
  dan krijg je natuurlijk van die schreeuwerige ettertjes die de chat om zeep helpen .
  verder ben ik het eens met ieder zijn game , ik val ook geen bf3 gamers aan , integendeel .
  ik kan zelfs nog genieten van de goeie oude crash bandicoot .
  verder iedereen een gelukkig 2012 , en laten we allen wat tolleranter zijn tegenover mekaar ondanks welke game ook .

  totaal met je eens = heb grenzen cod en bf3 min 16J

 11.    844 XP
  thom430's avatar

  @Playdutch:
  Helemaal mee eens.
  Vroegen speelde ook aardig wat kinderen denk ik, maar dat had je dan geen last van.
  Het zal wat worden als Sony bij hun volgende console een headset erbij zou doen…

 12.    1982 XP
  De Zak Aardappelen's avatar

  Helaas zal het altijd zo blijven, laat staan meer.

 13.    1377 XP
  xFatalz's avatar

  @xDutchSoldier: Skyrim is zoiezo 233254 keer beter…. en over mw3 zullen we het maar niet meer hebben !

  Op dat 2012 een fanboy loos jaar WORD !!!!!!!!!!!!!

 14.    428 XP
  Djives's avatar

  Om even op het artikel te reageren: “Overal op internet, ook hier op PSX-Sense, is het onmogelijk om een negatieve mening te hebben over een bepaalde game of franchise zonder uitgekafferd te worden.”

  Persoonlijk vind ik dat het mogelijk moet zijn om een mening te geven. Maar beargumenteer je mening. Dit maakt het begrijpelijk wat jouw inzicht was voor jouw mening/oordeel. Mensen hebben tegenwoordig veel te vooroordelen voordat ze er iets van af weten of enige ervaring met een game hebben.

  “Of je nou van Battlefield, Call of Duty, Skyrim, Portal, Zelda, Mario of Sonic houdt, we zijn toch allemaal gamers?”

  Ik denk wel dat je dit eens van een andere kant moet zien.
  Als je nou naar muziek kijkt. Daarin heb je vele muziek soorten, House,klassiek,heavy metal,Justin bieber noem maar op.
  Daarbij kan je toch ook niet zeggen dat het een grote community is?
  Dat komt omdat elke muziek soort een andere doelgroep en lifestijl heeft.
  Dit is toch ook echt een fenomeen bij de verschillende games van tegenwoordig.

  Bovendien moet er niet vergeten worden dat er meerdere soorten gamers bij zijn gekomen.
  En je deze ook weer kan opdelen in andere lifestijlen. Denk nou eens aan de WII.
  Hoeveel miljoenen casual gamers zijn hierdoor niet bij gekomen ?
  Nou wil ik niet doorgaan op de verandering van bijv. de gemiddelde leeftijd van gamers, want dan kunnen we ook nog wel even doorgaan. Maar ik hoop dat je me punten begrijpt. Cheers,

 15.    2117 XP
  mausi-gangsta's avatar

  @xFatalz:
  je wilt ons allemaal dood ? :O

 16.    1919 XP
  ddvos's avatar

  ik kijk echt heel erg uit naar de last of us ik hoop dat hij in 2012 uitkomt 🙂

 17.    1957 XP
  klupido's avatar

  Mooi dat ie dit zegt ik citeer: kan ik er moeilijk onderuit dat 2011 een hoop moois heeft gebracht voor elk soort gamer.
  Terwijl in dit jaar playstation werd gehacked haha

 18.    31 XP
  Bones's avatar

  Goeie column.
  Iedereen een gezond en vredig 2012 toegewenst en dat het een jaar van mooie games mag worden.

 19.    120 XP
  vgamer's avatar

  “Op duizenden sites vind dit fenomeen plaats. Het is een internetziekte geworden om te denken dat je maar kan doen en zeggen wat je vind en dat hier geen voorwaarden of gevolgen aan vast zitten”

  Ik zie dit ook in real life gebeuren. De politiek is een goed voorbeeld…

 20.    615 XP
  thibaut peeters's avatar

  True !!!! vind ik dus ook, ieder speelt een game en die mag zeggen dat hij die game leuk vind ieder heeft een EIGEN mening en als de mening van de andere niet overeen komt SO BE IT…. en van die kleine ettertjes op het PSN krijg ik ook de kriebels , ik word er gewoon gek van ….

 21.    52 XP
  cas_09's avatar

  @ vgamer: toevallig dat je erover begint, ik wil een politieke partij oprichten gebasseerd op respect (en andere, enigzins links-extremistische doelen en idealen).

  Ot: maar de mensen die enkel voor een andere game kiezen en oud genoeg zijn voor beide zouden aan een kant moeten staan, back to back zoals het oorlogsbroeders betaamt, zíj behoren immers wél tot dezelfde doelgroep. Al ken ik meer dan genoeg gamers die vanalles in hun gamedoos willen stoppen (zolang het een game is, natuurlijk, en met een fikse scheut kwaliteit of klasse geserveerd).

 22.    494 XP
  Boskrplanet's avatar

  Wat een fantastisch artikel!

  Je hebt 100% gelijk, mensen weten dat ze zich kunnen verbergen achter het internet, moraal is er soms amper te vinden…

  Dat gezegd zijnde moet je ook beseffen dat je die flamewars niet serieus moet nemen. Je kan er je ook niets van aantrekken. Dat moet je kunnen in het leven. En dat is ook heel gemakkelijk in dit geval: alt+F4. 😉

  Voor de rest wens ik iedereen ook een gelukkig 2012!!

 23.    494 XP
  Boskrplanet's avatar

  Off topic:
  persoonlijk vind ik het taalgebruik/ de spelling die gebruikt wordt ronduit zielig hier soms. Al die DT-fouten in de artikels van psx-sense lijken zich te verspreiden onder de comments van anderen…

 24.    183 XP
  Jackal's avatar

  Ik vraag me af wat de gem. leeftijd is van de schreewerige fanboys op de verschillende fora. Zelf schat ik in dat het over het algemeen genomen pubertjes zijn die denken iets te moeten bewijzen en gewoon lopen te trollen.

  Wat taalgebruik betreft op verschillende sites en fora…om te huilen soms. Ik hoop voor die lui niet dat ze ook nog eens een sollicitatie brief moeten schrijven, want dan hebben we een generatie met veel werklozen.

  Iedereen een voorspoedig en prachtig game jaar gewenst.

 25. crew Management -    4443 XP
  M4GN3T's avatar

  @Boskrplanet: Dat vind ik dan weer een beetje een rare opmerking. In het verleden hadden we hier inderdaad nog wel eens last van, maar we hebben hier ontzettend hard aan gewerkt en tegenwoordig valt dit behoorlijk mee.

 26.    310 XP
  killbilspier's avatar

  Mooi artikel. Ik ben het er voor het grote deel mee eens. Die trollende mensen zul je altijd hebben is echt niks tegen te doen. Ik vind wel dat ze het beter op het internet kunnen doen dan in het echt, ik betrap mezelf er namelijk ook wel eens op om even te trollen, is gewoon leuk beetje pesten over internet.

  Dat andere mensen zich eraan ergeren is juist het leuke van ‘trollen’, doe gewoon alsof het je niks kan schelen dan is het ook niet leuk voor de ander om te ‘trollen’. Iemand beledigen is een ander verhaal natuurlijk dat is nooit echt een middel dat nodig is.

  Dat ‘ouderen’ (ik ben zelf 18 vandaar ‘ouderen’ tussen aanhalingstekens en geen volwassenen) zich ergeren aan de rebelse jeugd ‘van tegenwoordig’ op het PSN ligt volgens mij niet zo zeer aan de jeugd maar meer aan de ‘ouderen’. De ouderen beseffen misschien nog niet zo goed dat de grootste doelgroep van gamen de kinderen zijn en niet de ‘ouderen’. Daar zul je voorlopig mee moeten leven, in de toekomst zal gamen misschien veel volwassener worden waardoor je minder last krijgt van die scheldende kinderen maar voorlopig moet je even op ‘mute’ drukken.

  Die ‘ouderen’ moeten ook niet zo veel zeiken over het taalgebruik van de jeugd van tegenwoordig, zelf waren ze vroeger ook niet de meest aardige personen. Zouden ze vroeger een ps3 hebben gehad met headset dan stonden ze nog net zo hard te brullen hoor.

  Ook die spellingscontrole van iedereen wordt ik een beetje moe van, dat ik op forums en internet niet let op spelling wil niet zeggen dat ik het niet kan alleen dat ik te lui ben om op te letten of alles wel volgens het groene boekje staat. Taal is maar een communicatie middel en als jij begrijpt wat er staat dan is de boodschap toch aangekomen? Achja ik zal wel te onvolwassen zijn om het te begrijpen.

 27.    144 XP
  Playdutch's avatar

  @killbilspier:
  Toen de ps3 net uit was was het een stuk rustiger online.
  En werd er meer voor de objectives gespeeld.
  Natuurlijk wouden de meeste ook wel een mooie k/d halen,
  Maar dit was niet het belangrijkste.
  Dit was dan ook de tijd dat er voornamelijk volwassen personen online waren.
  Personen die hun ps3 zelf moesten betalen.
  Dit kunnen ook personen van 18 zijn.
  De meeste worden van zelf wel volwassen als ze eenmaal gaan werken.
  De meeste ouders hebben het er niet voor over om hun kinderen een kado van 600€ te geven. Vandaar dat ik liever zie dat ze bij de ps4 gewoon de ps4 rond de 600€ houden.
  Want dat muten werkt klopt, het is wel niet zo gezelig maar het werkt.
  Maar het blijft jammer dat je nu alleen nog maar leuk een objective kan spelen in privats.
  Ik snap eigenlijk ook niet wat er nu zo leuk is aan het voor je k/d spelen buiten om tdm ffa,
  Die k/d is dan niet met skills gehaald, maar gewoon met easy kills.

 28.    310 XP
  killbilspier's avatar

  @Playdutch:

  speel een ander spel? BF3 bijv. 😉 ik speel daar altijd om de objectives en sta meestal met me squad bovenaan. iedereen die zegt dat er zo veel campers zijn, die zijn misschien zelf niet zo goed ik ben nu level 38 en heb me tot nu toe geen enkele x moeten rage quiten omdat er overal campers zijn. ja soms wordt je eens dood gemaakt door een camper maar dan onthoud je toch gwn waar die zit, een ezel stoot zich geen 2x aan dezelfde steen zullen we maar zeggen.

  ik zelf ben altijd cod fanaat geweest heb cod 4 en 5 meer dan 40 dagen zitten en in mw2 had ik zon 10 dagen zitten en black ops zon 2 dagen. ik ben bij mw2 een beetje afgehaakt omdat het te veel ging om die K/D ratio i.p.v. de objective. maar was zelf ook redelijk fanatiek in het behalen van een nuke. maar op den duur kwam het gwn me keelgat uit, altijd het zelfde liedje. ben nu overgestapt op BF3 en het bevalt me erg goed!

  maar goed sony zal de fout echt niet weer gaan maken om de console 600 euro te maken hoor! dus ik weet zeker dat ze dit niet weer gaan doen, 600 euro is gewoon te veel ook voor studenten! Sony denkt liever aan zijn eigen portemonnee dus zal jammer genoeg voor jou, de prijs doorvoeren die de hoofddoelgroep kan betalen. dus rond de 300 of 400 euro.

  oja misschien leuk om even bij te melden dat me W/L ratio 2,01 is en me K/D maar 1,45 is bij BF3: http://battlelog.battlefield.com/bf3/soldier/I-SicK_pLaY3R-I/stats/228061046/ps3/ link naar al mijn stats

 29.    144 XP
  Playdutch's avatar

  @killbilspier: klopt sinds mw3 uit is wordt er in bf3 wel meer voor de objective gespeeld. Alleen bf3 is bij mij wel heel snel gaan vervelen,
  Dit komt an weer door de te grote maps met te weinig spelers.
  Als je het een beetje slim aanpakt met je sqaud is het hierdoor weer veel te simpel.
  Gewoon een kwestie van de objective kiezen waar de minste tegenstanders zitten.
  Daarbij moet ik zeggen dat ik de snelheid en de superieure besturing van cod weer te verslavend vind.
  Ik hoop dan ook dat ze een competition mode in mw3 gaan stoppen.
  Hier werd in blops dan weer wel voor de objectives gespeeld.
  De meeste k/d hoeren kunnen hun killstreaks niet missen.