http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4efe19212d7c8.jpg

Zoals iedereen het inmiddels wel door heeft zijn we in het bezit van een PlayStation Vita. Onze review over dit apparaat kon je eerder al hier bekijken evenals een review van Uncharted: Golden Abyss. Nu duiken er alleen aardig wat artikelen op die doodleuk verkondigen dat Sony in ‘Big Trouble’ is. De 73,000 verkochte units vanaf 19 december t/m 25 december in Japan is hier hoofdzakelijk reden voor. Nu is dit aantal op zich niet heel erg slecht. In vergelijking met de 3DS die in dezelfde week een record vestigde van 482,200 units is het alleen wel even slikken. Maar om nu meteen te gaan roepen dat de PS Vita hierdoor doomed is en een snelle dood zal gaan krijgen? Dan weet je duidelijk niet waar je het over hebt.

De PSP kende ook een trage start in Japan en het is een land die warmloopt voor franchises waar wij westerlingen niks mee hebben. Zo is Monster Hunter daar enorm populair en is hiervan net een nieuwe game uitgekomen voor de 3DS. Ook heeft Nintendo op het moment Mario Kart op de 3DS uitgebracht, stuk voor stuk titels die ervoor zorgen dat de verkoop hoog ligt. Ook de prijs van de 3DS werkt in Nintendo’s voordeel, 169 euro is immers een schijntje voor een handheld. Om nu alleen kortzichtig te zeggen dat dit ervoor zorgt dat de PS Vita niet gaat overleven? Nee, bekijk het eens van een andere kant. Het feit dat de Nintendo 3DS het op het moment zo ontzettend goed verkoopt laat zien dat de handheld markt allesbehalve verzadigd is.

De PS Vita heeft het alleen onder de huidige omstandigheden echt vele malen moeilijker. Allereerst kun je geen uitzending van het journaal erop zetten zonder dat je iets hoort over een economische crisis. Dit zorgt er voor dat mensen gaan besparen op luxe en daar valt de PS Vita ook onder. Als je alleen een beetje nadenkt lijkt het me meer dan aannemelijk dat Sony nooit te nimmer een product op de markt gaat brengen, om het vervolgens te laten sterven. Sony zal er alles en dan ook echt alles aan doen om de PS Vita tot een succes te brengen. Ik ben er zo zeker van dat Sony een planning heeft van hier tot aan Tokyo voor de PS Vita. Ik durf te wedden dat we de komende E3 met open mond naar de persconferentie kijken omdat Sony zoveel mooie dingen voor de PS Vita in de planning heeft.

Mensen vergeten alleen dat niet alles binnen twee weken kan gebeuren, zo werkt de wereld nu eenmaal niet. Sony moet eerst een wereldwijde launch achter de rug hebben van de PS Vita voordat men volgende stappen kan zetten. Het aantal launchgames is enorm en dat toont al aan hoe hard Sony eraan werkt om dit apparaat tot een succes te brengen. Zelfs al zou het systeem aan het sterven zijn dan zal een prijsverlaging naar 169 euro het meteen weer leven inblazen. De PS Vita kan niet sterven, dit is gewoon onmogelijk.

Als een apparaat van Sony PlayStation overlijdt dan is de klap voor Sony niet te overzien, het zou namelijk het imago van het bedrijf heel erg gaan schaden. Sony heeft een enorm risico genomen en de keuze is gemaakt, men wil handheld gaming laten blijven staan. Sony wist echt wel dat dit geen makkelijke klus ging worden, daarvan zijn ze zich meer dan bewust. Denk je nu echt dat de marketing divisie van Sony de hele dag uit hun neus lopen te eten? Ook al is Sony soms ongelooflijk dom, zoals nu ook weer met SOPA, het laten sterven van een PlayStation-product als de PS Vita zou een catastrofe zijn.

De hobbels die de PS Vita op het moment ervaart vallen glad te strijken en zijn lang niet zo groot als men laat blijken. Elke console en handheld kent zo zijn obstakels, als je alleen kijkt naar die van de PS Vita zijn deze ontzettend klein. Memory cards kan Sony altijd nog bundelen met de PS Vita en games worden na verloop ook goedkoper. Daarnaast staan er ook veel kleinere games in de planning die je straks voor een paar euro kunt gaan kopen. Als ik de keuze krijg een game als GTA 3 op de iPad of PS Vita te spelen, dan kies ik mijn PS Vita, dit geldt eigenlijk voor alle portable games.

Want zo zie je vaak die vergelijking met smartphone games, alsjeblieft mensen, houd hier mee op. De PS Vita is een handheld voor mensen die graag echte games willen spelen en hier blinkt de PS Vita echt in uit. Ik ben compleet verliefd op me PS Vita en speel er echt ontzettend veel op. Ik ben er zo blij mee, het ligt echt boven me verwachtingen die al hoog waren. De manier waarop je games speelt en ervaart is anders dan op een PS3 en games als Uncharted: Golden Abyss zijn echt geweldig. Eindelijk maar toch heb ik weer een nieuwe handheld die me hart weet te veroveren, de PS Vita is voor mij de meest geweldige gadget die ik in tijden heb gekocht. Voor de mensen die nog twijfelen, leen de PS Vita even van iemand die je kent, speel een uurtje Uncharted en je rent naar de winkel om een PS Vita te kopen.