Review: Little Deviants – Little Deviants is een exclusieve game voor de PlayStation Vita die vol zit met leuke personages en minigames. De game is straks voor een iets lager tarief te krijgen in tegenstelling tot andere games, namelijk zo’n 25 tot 30 euro. Dit is bijna de helft minder dan wat je voor een Uncharted: Golden Abyss gaat betalen. Weet de game alleen ondanks een lagere prijs nog steeds een interessante titel te zijn? Dat lees je in deze review.

Een grote verzameling

Little Deviants bestaat uit een grote verzameling minigames, een concept dat eigenlijk al jaren werkt op handhelds. In totaal zijn er maar liefst 30 minigames om je zoet te houden, wat eigenlijk wat aan de magere kant is. Dit zal alleen later uit te breiden zijn via downloadable content. Stuk voor stuk maakt elke minigame op een leuke manier gebruik van de vele functies die de PS Vita biedt. Onder andere de gevoelige achterkant speelt een belangrijke rol en ook wordt de motion sensor op flink de proef gesteld. Het is dan ook net als bij Uncharted: Golden Abyss zo dat het af en toe een beetje aanvoelt als een showcase. De functies van de PS Vita zijn natuurlijk nieuw voor een handheld en ontwikkelaars willen graag laten zien wat ze er allemaal mee kunnen. Op zich is dit natuurlijk geen probleem, zolang het maar goed gebeurd en gelukkig is dat bij Little Deviants nou net het geval. In Little Deviants wordt op leuke manier getoond hoe uitgebreid je PS Vita nu eigenlijk wel niet is, wat best leuk is.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4efe9a6b58605.jpg

Aardig pittig

Ondanks dat de game wellicht op het eerste gezicht er wat ‘kiddy’ uitziet, is het toch nog een pittig spelletje met veel uitdaging. Je hebt bij elke minigame 3 niveau’s die je kunt behalen; brons, zilver en goud. Afhankelijk van je puntenaantal wordt bepaald welk niveau je hebt behaald en op basis daarvan krijg je bepaalde unlocks binnen de game. Alle minigames zijn verdeeld in een aantal werelden die elk een ander thema hebben. Zo is er een wereld die bezeten is door zombies, maar is er ook een wereld met huisje boompje beestje, onderwater, de noordpool enz. als thema. Binnen deze werelden vind je allerlei verschillende minigames die aansluiten op het thema. Alle minigames binnen een wereld zijn meteen te spelen, deze moet je unlocken. Dit doe je door een bepaald aantal punten te halen in de minigames die al wel speelbaar zijn.

Leuke minigames

In het begin was het even wennen aangezien ik totaal geen idee had wat voor game ik kon verwachten. Na een tijdje spelen was ik alleen aangenaam verrast hoe leuk deze game eigenlijk kan zijn. De minigames zijn ontzettend divers en vermakelijk om te spelen, dat het spel pittig is geeft ook weer een extra uitdaging. Ook merk je dat de ontwikkelaars echt een game hebben gemaakt die geheel zelf bedacht is, veel gameplay elementen zijn namelijk uniek en niet eerder gedaan. Zo heb je een minigame in een boksring waar je met twee vingers het touchscreen en de achterkant vastpakt. Vervolgens trek je als het ware de boksring uit elkaar en lanceer je de deviant als een katapult tegen vijanden aan. Als je dit leest dan ben je wellicht wat skeptisch maar ik kan je verzekeren dat dit echt heel erg tof is.

Grafisch

De tekenstijl van Little Deviants is een beetje de ‘cartoony’-achtige look. De deviants kennen dat schattige uiterlijk en komen een beetje dom over, wat het een interessant personage maakt. De game is verder heel kleurrijk en dat komt prachtig tot zijn recht op het OLED-scherm van de handheld. De textures mochten van mij wel wat gedetailleerder, deze zijn af en toe wat kaal. Verder is eigenlijk alles in orde en kent de game een leuke grafische stijl. Wat wel het vermelden waard is, dat is het feit dat deze game wel anti-aliasing heeft wat een veel beter beeld oplevert.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4efe9a273fbf9.jpg

Motion-gaming

Wat de PS Vita natuurlijk niet moet gaan worden is een iPhone met meer knoppen. Ik was dan ook een beetje angstig toen ik zag dat Little Deviants voornamelijk functies gebruikt die je ook op een iPhone hebt. Dit gevoel werd alleen al snel weggenomen toen ik merkte dat de motion controls in Little Deviants superieur zijn tegenover menig app op de iPhone en iPad. De motion controls werken zo ontzettend goed en slechts kleine bewegingen zijn nodig om de game te besturen. Ook zie je rechts onderin een soort indicator die je ook op een waterpas vind, deze geeft aan wanneer je de PS Vita recht vast hebt. Dit soort kleine dingetjes laten echt zien dat de PS Vita een apparaat is waar gaming centraal staat. Little Deviants is veel leuker dan menig game in de App Store en dat is niet gemakkelijk om voor elkaar te krijgen. Je merkt hier echt dat dit gemaakt is door een ervaren ontwikkelaar met alle hulp van dien. BigBig Studios is overigens ook de ontwikkelaar achter de PSP-games Motorstorm: Arctic Edge en Pursuit Force.

Conclusie

Little Deviants is natuurlijk niet zo’n enorme titel als dat Uncharted: Golden Abyss dat is, maar het is wel een hele leuke game. De minigames zijn uitdagend en bieden veel variatie in het type gameplay. De ‘cartoony’-achtige grafische stijl laat de kleuren van je scherm spatten, heel mooi. Daarnaast is de game uitermate geschikt voor downloadable content, je kan immers nooit genoeg mini-games hebben. Ben je op zoek naar een leuke game die kindvriendelijk is maar ook leuk is voor de volwassen gamer? Dan ben je bij Little Deviants aan het goede adres. Ook laat de game uitgebreid alle mogelijkheden zien van de PS Vita, wat natuurlijk altijd welkom is bij een nieuw systeem.

Pluspunten

  • Zowel leuk voor kinderen als voor jezelf
  • Prachtige grafische stijl
  • Laat zien waar een PS Vita eigenlijk allemaal toe in staat is

Minpunten

  • Textures kennen niet veel detail
  • Had wel wat meer minigames mogen bevatten