Eerst zagen we al Forbes ontzettend dramatisch doen over de verkoopcijfers van de PS Vita in Japan en dat notabene in de tweede week na lancering. Als dat nog niet genoeg was van de mainstream media gooit populaire techsite CNET nog meer benzine op het vuur. In een podcast zeggen ze namelijk dat handheld gaming sowieso ‘doomed’ is en dat de PS Vita waarschijnlijk niet eens het daglicht in Amerika gaat zien. CNET voorspelt dat Sony in zoveel problemen zit, met voornamelijk de PS Vita, dat het apparaat niet eens in Amerika op de markt zal komen.

Het lijkt wel of de onwetendheid van mainstream media als CNET en Forbes groter is dan ooit tevoren. Het blijven natuurlijk altijd Amerikanen maar dan nog zijn zulke uitspraken als gerespecteerd techsite gewoon ‘not done’. Het lijkt er dan ook op alsof de mainstream media juist wil dat handheld gaming doodgaat. Zelf moet ik er niet denken dat als iemand die een iPhone heeft, met een paar 0,79 cent spelletjes, zich straks een gamer noemt. Niet om de prijs van die games, maar puur om het feit dat deze games niet kunnen tippen aan Vita-games of 3DS-games.

Natuurlijk nemen we dit soort dingen als PSX-Sense zijnde totaal niet serieus, maar het is wel frustrerend om telkens te lezen. Als je namelijk als media zijnde op zo’n laffe manier probeert je lezers dingen wijs te maken die niet waar zijn, dan verdien je geen respect. In plaats daarvan kun je beter je lezers informeren over het apparaat en de keuze aan de lezer overlaten of ze het leuk vinden ja of nee. De Nintendo 3DS heeft namelijk juist laten zien dat handheld gaming nog steeds populair is. Een paar jaar rust in de handheld markt betekent echt niet dat het dood is, ja de PS Vita en 3DS hadden eerder moeten komen, maar dat is nu eenmaal niet gebeurd. Er zal altijd een markt blijven die hoogkwaliteit handheld games zal kunnen waarderen. Dat deze markt afgezakt is, dat is logisch, er zijn immers meerdere platformen bijgekomen om onderweg te gamen.

Ik denk dan ook dat deze uitspraken van de ‘PS Vita is doomed’ straks netjes in het rijtje passen van ‘PC gaming is dood’, ‘3DS gaat het niet overleven’ en ‘OnLive maakt consoles overbodig’. Dit waren immers ook allemaal oerkreten die de mainstream media in de mond nam, sterker nog, toen de PS3 uitkwam werd de console ook al ten dode opgeschreven. Als we nu kijken wie op het moment sterker in de markt staat, de Xbox 360 of PS3, dan zie je dat ze beide een evengrote marketshare hebben. Daarnaast blijft Sony nog altijd prachtige exclusives binnenhengelen en zolang ze dat blijven doen, is er niks aan de hand.