Preview: Soul Calibur V – Het nieuwe jaar staat weer garant voor een flinke lading aan nieuwe games en één van die games zal Soul Calibur V zijn. De nieuwste telg in de inmiddels welbekende serie zal nieuwe fighters, nieuwe omgevingen en talloze nieuwe features bevatten, naast natuurlijk de gloednieuwe storyline. Namco Bandai was zo vriendelijk om ons ruim voor de release aan de slag te laten gaan met de game en die ervaring willen we uiteraard met jullie delen, door middel van deze preview!

Smooth

Al vanaf de eerste cutscene, waarover we helaas niks mogen vertellen, is Soul Calibur V een pareltje. De game straalt pracht en praal uit en doet niet mee aan het ‘next-gen’ principe waarin alles zo grauw en realistisch mogelijk moet zijn. Soul Calibur V bevat een explosie aan kleuren en special effects zoals dat gelukkig ook helemaal thuishoort in een fight game als deze.

Wat ook thuishoort in zo’n dergelijke game, zijn soepele mechanics en controls. Wees gerust, die factoren zijn goed vertegenwoordigd in Soul Calibur V. De controls die sommigen irritant vonden in Soul Calibur IV ben ik in Soul Calibur V vooralsnog niet tegen gekomen en het maken van combo’s is weliswaar lastig, maar belonend.

Fighters

We mochten nog niet aan de gang met alle fighters in deze preview versie, maar we hebben wel al met zat personages gespeeld. Elk van deze personages vereist weer een compleet andere tactiek en het ene personage is uiteraard makkelijker onder de vingers te krijgen dan de andere. Om beginners in het genre te helpen is er aan de zijkant van elk personage een diagram te vinden, waarop het gebruiksgemak, de snelheid, kracht, intensiteit en meer aangegeven staat.

Op deze manier begonnen wij ons eerste gevecht in Soul Calibur V met het gast personage Ezio Auditore, welke gelukkig trouw blijft aan de Assassin’s Creed serie. Wel heeft Ezio een flinke dosis adrenaline erbij gekregen, hij is namelijk nog sneller en dodelijker als dat we van hem kennen in Assassin’s Creed.

Wat opviel bij het gebruiken van dit personage was dat Namco Bandai ervoor heeft gekozen om de game erg open te houden voor alle doelgroepen. Tijdens ons eerste gevecht maakten we eigenlijk alleen gebruik van simpel button bashen op de vierkant, driehoek en rondje toetsen en dat werkte prima. Pas bij het veranderen van de moeilijkheidsgraad naar hard moet je wel wat combo’s kennen, wat voor sommigen leuk zal zijn maar wat de die-hard fans misschien iets te makkelijk vinden.

Dynamisch

De fighters in Soul Calibur V zijn niet het enige wat dynamisch is. De omgevingen waarin de epische gevechten plaatsvinden spelen nu namelijk ook een grote rol in het gevecht. Besluit jij met een worp je tegenstander van het eerste platform af te smijten? Verwacht dan niet een simpele respawn, maar het gevecht zal zich vrolijk voortzetten in een compleet nieuwe omgeving waarin de tegenstander terecht gekomen is.

Dit zorgt er ook voor dat je weer toffere combo’s kan maken, door bijvoorbeeld de tegenstander door de grond te smijten, om vervolgens met een duik je bijlen in de tegenstander te begraven terwijl deze nog ligt. Hierdoor moet je niet alleen meer op je tegenstander letten, maar ook op de omgeving.

Creation

De character creation modus is weer terug in Soul Calibur V en goed ook. De eerste keer dat ik in deze modus dook was ik tot in de late uurtjes zoet en dat zal ongetwijfeld bij jullie ook gebeuren. De mogelijkheden in deze vernieuwde creation modus zijn vrijwel eindeloos en het maken van een dodelijke custom fighter is enorm verslavend.

Wat wel tegenviel is dat het, vooralsnog, onmogelijk is de bestaande personages veel te veranderen. Uiteraard kan dit ook liggen aan het feit dat het slechts een preview versie is, dus daar zullen we de game nog niet te hard op afrekenen.

Voorlopige conclusie

We hebben nog niet in de verhaallijn van Soul Calibur V kunnen duiken, dus onze ervaring was vrij beperkt. Wel kunnen we alvast vertellen dat Soul Calibur V een explosie aan kleur, dynamische moves en omgevingen bevat. De game ziet er, al is het slechts een preview versie, prachtig uit en menig Soul Calibur fan zou er goed aan doen om de pre-order snel vast te zetten. De volledige review zal uiteraard ook binnenkort verschijnen.