Voor Nintendo kon het niet langer meer, de Wii is verouderd en hard toe aan een opvolger. De Wii ondersteunt nog niet eens HD en de graphics zijn nog slechter dan die van de PSP of iPhone. De keuze om een nieuwe Wii te introduceren is dan ook vanuit het Nintendo-kamp niets meer dan logisch en volkomen te begrijpen. Tijdens de E3 vorig jaar toonde Nintendo dan ook met volle trots de nieuwe WiiU. De aanhang van Nintendo is dan ook meer dan blij om straks de WiiU in hun huiskamer neer te kunnen zetten. Maar hoe zit het met de aanhang van de Xbox en PlayStation? Zijn wij wel toe aan een nieuwe console of kunnen we op deze manier nog wel even vooruit?

De geruchten stapelen zich langzaam op en zelfs de aankomende E3 wordt genoemd als plek van aankondigen. Met name van Microsoft wordt verwacht dat ze een nieuwe console gaan onthullen. De Xbox 360 is namelijk niet de jongste meer en daarvan zijn de technische limieten inmiddels wel bereikt. De lijst van exclusives voor de Xbox 360 wordt al kleiner en het gebruik van DVD’s in 2012 kan in weze niet meer. Waar Sony in het begin door iedereen voor gek werd verklaard dankzij de dure hardware, zoals een Blu-ray drive en een cell-processor, hebben ze daar nu profijt van. De PS3 houdt zich prima staande en alhoewel de PC natuurlijk veel betere graphics levert, weet de PS3 ons af en toe nog steeds te verrassen.

De vraag is alleen of wij gamers eigenlijk al wel toe zijn aan een nieuwe console. De kans is groot dat een nieuwe console weer keihard 600 euro gaat kosten en daar zit niet iedereen op te wachten. Gamers zijn immers geen Apple-fanboy’s, die voor een toegevoegde VGA-camera met postzegel resolutie meteen hun oude iPad aan de kant leggen en een nieuwe kopen. We weten namelijk allemaal wel dat de PS3 nog makkelijk twee jaar mee kan en die twee jaar maken we graag nog even vol.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4f071d4605226.jpg

Hoe tech-savvy ikzelf ook ben en ook graag een PS4 zou willen, de huidige markt is er gewoon nog niet klaar voor. Voor de PS Vita geldt eigenlijk hetzelfde in Japan, die waren gewoon nog niet klaar voor een nieuwe handheld. De PSP was nog altijd razend populair in Japan en een PS Vita was eigenlijk geen vraag naar. In de Westerse markt ligt dit dan weer iets anders, daar is de PSP zogoed als verdwenen uit het straatbeeld. Westerlingen zijn dan ook redelijk enthousiast over een PS Vita, het blijft alleen moeilijk voor Sony aangezien dit toch altijd een kleine markt blijkt.

Microsoft daarentegen zit in een positie die niet al te comfortabel is. De Xbox 360 is niet meer in staat om grenzen te verleggen maar de markt is nog niet toe aan een nieuwe Xbox. Stel er komt een nieuwe Xbox voor een ~500 euro, dan is de aanschaf van een PS3 voor de massa veel aantrekkelijker. De nieuwe Xbox zal in het begin sowieso toch niet in staat zijn een enorme voorsprong te hebben op de PS3 qua grafische mogelijkheden. De biggest bang for your buck zal dan ook liggen bij de PS3, die voor 250 euro behoorlijk wat entertainment je huiskamer in brengt.

Het lijkt me dan ook sterk dat we dit jaar al nieuwe consoles gaan zien, de huidige markt is er naar mijn idee namelijk gewoon nog niet klaar voor. Een aankondiging in 2013 en release begin 2014 voor nieuwe consoles lijkt me dan ook meer voor de hand liggend. Microsoft is alleen onvoorspelbaar en het lijkt wel of we ook elke twee jaar een nieuwe Windows krijgen, dus het is goed mogelijk dat ze hun plannen toch doorzetten.