http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4f08b0631ad25.jpg

De PS Vita heb ik nu al een tijdje in mijn bezit en zoals de fervente PSX-Sense bezoekers wel weten, ik ben er zeer blij mee. Wat alleen opvalt aan de PS Vita is dat het besturingssysteem vele malen ‘beter’ is dan die van de PS3. Het XMB is de benaming van het besturingssysteem op de PS3 en LiveArea is die van de PS Vita. Nu ga ik niet het XMB met de grond gelijk maken, het is namelijk in mijn ogen best een simpel en goed besturingssysteem voor een console. Het XMB kent alleen een ontzettend groot nadeel en dat is het feit dat het ontzettend traag is.

Het feit dat LiveArea er beter uitziet qua grafische vormgeving (zie hier) is op zich niet heel erg. Je zal immers het besturingssysteem op de PS Vita vaker gebruiken dan op een PS3, puur omdat het een handheld is. Ook is het makkelijker menu’s te maken als alles touch-based is, wat op de PS3 natuurlijk niet het geval is. Eigenlijk kan het XMB wel een likje verf gebruiken, maar ik zie liever verbetering op het gebied van functionaliteit en snelheid.

Wat me verbaasde aan de PS Vita is dat het synchroniseren van je trophies met de servers van Sony bijvoorbeeld razendsnel gaat. Ook het laden van vrienden, het versturen van een bericht, gamercards laden; alles werkt snel en soepel. Dit is op de PS3 vaak een ander verhaal, ik denk dat ik niet de enige ben die soms 5 minuten moet wachten om alleen maar trophies te synchroniseren. Ook het laden van vrienden duurt soms een eeuw en om dan nog maar te zwijgen over de avatars. Het XMB staat ook bekend om het feit dat het vaak errors weet te geven, soms zelfs tijdens het synchroniseren van trophies. Het laden van een vriend zijn gamercard duurt daarnaast soms zelfs zo lang dat je het gauw opgeeft. Dan houd ik me overigens nog stil over trophies vergelijken.

De PS Vita kent naast snelle netwerkfunctionaliteit met Sony’s servers ook nog multitasking. Het gebruiken van LiveArea tijdens het spelen werkt namelijk als een zonnetje. Je kunt zelfs de PlayStation Store induiken terwijl je een game gepauzeerd hebt, iets wat op de PS3 nooit mogelijk is geweest. Stel je wilt even downloadable content kopen, dan moet je de gehele game afsluiten op de PS3. De PS Vita kan met gemak alle instellingen wijzigen tijdens het spelen van een game, alles verloopt razendsnel. LiveArea is dan ook op dit gebied echt vele malen sneller dan de PS3 en veegt de vloer met de console aan op dit gebied. Je kan zelfs Twitteren tijdens het spelen van een game en dat allemaal zonder een hapering.

Ik vraag alleen me af of Sony ooit nog energie gaat steken in het XMB. Vergeleken met de XBox 360 hebben wij nooit een update gehad die het XMB drastisch verbeterde. In-game XMB is de laatste toevoeging geweest en als je kritisch hier naar gaat kijken is het veel te traag. Wellicht is de technische grens van de PS3 bereikt en is een sneller XMB simpelweg niet mogelijk. Het mooiste zou zijn als Sony een port maakt van het LiveArea OS naar de PS3, de tijd zal het leren.